Het nieuwe seizoen met twee externe competities

Op woensdag 22 november bezocht ik namens de MSV de jaarvergadering van de OSBO in Apeldoorn. Tijdens deze vergadering werden we onder meer op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen betreffende de externe competitie en over dat onderwerp wil ik hier informatie geven voor onze clubleden.

Dit huidige seizoen is het laatste seizoen met de al jaren bekende opzet: één competitie van KNSB tot en met regionale klassen. Dit is één competitie, omdat er vanuit de KNSB gedegradeerd wordt naar de onderbonden en gepromoveerd wordt van de promotieklassen van de onderbonden naar de KNSB. In principe mag je momenteel eigenlijk ook maar voor één team in deze competitie spelen. Vele onderbonden geven vaak wel dispensatie om voor een club KNSB te spelen en voor een andere club onderbond, maar eigenlijk zou dit niet moeten kunnen, omdat het dezelfde competitie treft.

Wat zeker is op dit moment:

• Dit is het laatste seizoen met de huidige competitie
  • Volgend jaar bestaat er een KNSB-competitie met i.p.v. de huidige drie klassen, waarschijnlijk vier of zelfs vijf klassen. Iedere vereniging kan daar teams voor aanmelden ongeacht de sterkte. Alle schakers die graag externe competitie op zaterdag spelen moeten die kans krijgen vanaf komend seizoen.
  • De onderbond, in ons geval de OSBO, organiseert een competitie voor de spelers die door de week willen spelen. Deze competitie heeft in ieder geval geen promotieklasse meer, want de KNSB is vanaf volgend seizoen immers een op zichzelf staande competitie. Ook voor deze competitie kunnen de verenigingen teams aanmelden.
  • Individuele spelers kunnen rustig opgegeven worden voor beide competities. Je kan zelfs voor de ene club OSBO spelen en voor een andere, maar ook dus dezelfde vereniging KNSB spelen.
  • Deze nieuwe opzet is een pilot van twee jaar en dan wordt er geëvalueerd en besloten om verder te gaan met de nieuwe opzet of om de oude opzet te herstellen.

Alle clubleden die extern willen spelen moeten dat dit seizoen kenbaar maken en de clubs moeten onder de leden inventariseren hoe ze extern willen spelen: alleen voor de OSBO of alleen voor de KNSB of voor beide competities.

Uit het onderzoek dat de KNSB heeft gehouden onder de leden blijkt dat het aantal schakers voor de onderbond met ongeveer 4 procent zal afnemen, maar dat er naar verwachting 204 nieuwe teams voor de KNSB willen gaan spelen.

Aandachtspunten voor de rest van dit seizoen:

• Besef dat je binnen de OSBO aan het einde van dit seizoen niet kunt promoveren of degraderen, want de competitie stopt aan het einde van dit seizoen.
  • De verenigingen moeten tijdig inventariseren wie wat wil spelen komend seizoen.
  • Er moet een nieuwe regionale competitie opgestart worden en bij de indeling moet rekening gehouden worden met de instroom van een aantal teams met spelers die nu KNSB spelen, maar straks (ook) bv. OSBO.
  • Over enkele jaren hopen de OSBO, de SBO en de SGS een nieuwe gezamenlijke onderbond te zijn en de interne competities moeten dan eigenlijk gemakkelijk in elkaar passen. Komende tijd zal het bestuur van de OSBO regelmatig contact zoeken met de verenigingen i.v.m. de komende veranderingen, want overal zullen er nog van allerlei vragen, wensen en ideeën

Sibbele Bonthuis

1. Dank Sibbele, helder verslag.
    Maar voor welk probleem os dit eigenlijk een oplossing? Denkt de NOSBO dat er veel schakers zijn die graag extern willen spelen maar alleen op zaterdag??
    Menno

Plaats reactie