nieuwe regels

Wie een pion naar de achtste rij brengt en zijn klok indrukt zonder de pion te hebben vervangen door een promotiestuk, doet een onreglementaire zet. De tegenstander krijgt er twee minuten bij. Daarenboven vervalt het recht op minorpromotie (toren, loper, paard) en zal de pion door een dame moeten worden vervangen. (7.5a)

5 reacties
  1. enkele belangrijke wijzigingen volgens de fide per 1 juli 2014. zie ook schaaksite van schaakvereniging uit nijmegen.er zijn nog wat meer wijzigingen……

  2. Nou ja, deze vind ik eigenlijk niet eens zo ingrijpend. Als er gewoon een pion blijft staan op de onderste rij, dan is dat hinderen van je tegenstander. Zeker nu het echt nooit hoeft: ofwel je hebt de dame al in handbereik, ofwel je mag de pion op het promotieveld zetten en de klok stilzetten met de bedoeling om de wedstrijdleider om een dame te vragen. Dat laatste is volgens mij totaal onbekend bij de meerderheid van de schakers, maar goed.

    Volgens mij is het zo dat de KNSB niet per se alle FIDE-wijzigingen overneemt. Het kan dus best meevallen.

    Zo is er trouwens ook een regel over het meenemen van telefoons naar de wedstrijd (al heb ik het nog niet gelezen, enkel van horen zeggen). Dat is natuurlijk een ongelofelijk stomme regel, want wie gaat er nou van huis weg zonder telefoon?!? Zeker bij verre uitwedstrijden! Het is bovendien totaal niet handhaafbaar, omdat je mensen toch niet kunt vragen om zich te laten fouilleren. Dan zou mijn antwoord in ieder geval een onmiddellijk en onomwonden njet zijn, mogelijk toegevoegd met enkele rechtsregels uit jurisprudentie van het Europees Hof van de Rechten van de Mens…

  3. Conclusie: het is niet helemaal zeker of de KNSB de regels wel overneemt en vervolgens niet altijd duidelijk of ze wel gehandhaafd kunnen worden. Hangt ook beetje af van de arbiter bij de wedstrijden natuurlijk.

  4. volgens mij gelden er wel vernieuwde regels per 1 juli 2014 bij de knsb maar deze gaan inderdaad niet zo ver als de FIDE. Met andere woorden een pion mag nog steeds een toren worden of een dame ed. gelukkig maar…….

.