Back to basics

Even terug naar de basis. Leuk dat vluggeren. Welk principe leidt tot welke zet voor wit?

eindspel

15 reacties
 1. heb ooit iets gelezen over opposie….maar weet niet meer precies hoe of wat in deze stelling…..

 2. Oppositie: zoals de koningen nu staan heet oppositie. Oppositie hebben betekent dat je deze stelling krijgt en de koning van de tegenstander moet spelen. Dat is heel fijn, want dan kunnen we hem naar een zijkant dwingen zodat we er aan de andere kant langs kunnen glippen.

  Het juiste thema heb ik nog niet gehoord. Na e6 gaat de variant nog iets verder inderdaad.

 3. na 2 … e6 3. dxe6 Kxe6 4. Kd4 heeft wit een actievere koning. Dan na 4. … Ke7 5. Kd5 Kd7 6. e5 dxe5 7. Kxe5 heeft wit een vrijpion

 4. Hint voor het juiste thema: je kan ook winnen met 6. e3, waarna je met 6. … Ke7 7. e5, dxe5. 8. Kxe5 weer de oppositie hebt.

 5. Hmmm, nee niet helemaal. Goed dat je lekker bezig bent :).
  Nee, thema is: “spare tempi”. En m.i. een mooi voorbeeld ervan.

 6. Ja hoor, dat kan wel, maar het is lastig om het zonder voorbeelden te doen. Toch maar even proberen in deze stelling.

  Outflanking is het fenomeen dat, wanneer je de oppositie hebt en de tegenstander zijn koning moet zetten, hij met zijn koning de ene kant op moet, zodat jij aan de andere kant erlangs kan glippen. Telkens verder en telkens verder. Zo win je koning en pion tegen koning eindspelen als de aanvallende koning een sleutelveld inneemt.

  Spare tempi is eigenlijk de term voor hoeveel pionzetten je nog hebt voordat je de koning moet zetten. Dat komt er dus nog voor. Wit kan in bovenstaande stelling zeggen: “Nee, ik speel mijn koning niet, doe jij maar. Ik doe wel een pionzet”. Maar dat doet zijn tegenstander ook.

  Het grappige van bovenstaande stelling is dat de spare tempi op dit moment gelijk is: wit kan h3 doen en zwart doet dan b6. Dan moet de witte koning spelen en zwart glipt erlangs (het principe outflanking).

  Maar als wit begint met b6, dan heeft hij voor de kosten van 1 pion een aantal spare tempi gewonnen! Na 1. b6, a6 heeft zwart geen sparetempi meer en wit nog 1: met 2. h3 moet de zwarte koning spelen en wint wit. Met 1. b6, axb6 heeft wit liefst 2 spare tempi en zwart geen: met 2. b5 moet zwart zijn koning al spelen.

 7. ok ik geloof dat ik hem door heb Roel, super bedankt voor de duidelijke uitleg.zal het nog wel even rustig bestuderen…….

 8. Een echte aanrader voor het eindspel is overigens het boek van Silman: Silman’s complete endgame course”.

.