Even wat flauws

Soms kom je wel eens dingen tegen waarvan je denkt: waarom in vredesnaam?! Zo ook onderstaand fragment, welke ik vandaag langs zag komen in mijn database. Dit is een van de weinige keren dat ik denk dat ik het antwoord weet.

Wit is GM Sadler. Waarom speelde zwart hier 11. …Pxf2 ?

9 reacties
  1. Eeh, om na 12.Kxf2 Pg4+ 13.Kf1 dan Pxe3! te kunnen spelen?! Of is dat te flauw? 😉 Dan heb je nog 13.Kf3 en dan 13….Lf6 of misschien 13…f6 en dan daarna Tf8 spelen en hopen op een aanval?!
    De beste zetten zijn denk ik 13.Kg1of 13.Ke1. Dan heb je na 13….Pxe3 misschien ook wel wat aanval, maar volgens mij kun je alles wel keepen. Toch?

  2. Nou nee sorry, al zie ik de humor ook wel in van een grootmeesterpartij die eindigt na Kf1, Pe3+. Nee, wit is een GM en na Pxf2 en de koning die terug ging had zwart niet zo bijster veel. En toch… toch begrijp ik wel waarom zwart het deed…!

    Het antwoord is niet per se schaaktechnisch… 🙂

  3. Ok, nog een poging. Zwart is erg ontevreden over zijn stelling tegen een sterke grootmeester. Het is een geitenkaas (zoals Cruijff zou zeggen). Hij dreigt een pion te verliezen en kan daar weinig tegendoen. Rokeren is een optie, maar als je dan na iets als 11…. 0-0 12. 0-0 Pxc3 13.bxc3 h6 alles bij elkaar probeert te houden sta je ook zo ongelukkig (die koningsstelling is wel heel tochtig…) dat er niets anders rest dan de vlucht naar voren?! Liever snel verliezen in schoonheid dan langzaam van het bord gedrukt worden! Of is dit ook nog te schaaktechnisch?

  4. Je hebt geen verkeerde professie gekozen :).

    Tip: heb je een database, dan zou ik hem opzoeken namelijk.

.