Find the win

Uit de thriller van gisteren: hoe wint zwart, hier aan zet?

http://tinyurl.com/9aha5t9

57. Tb1-d1, … ?

Tijdnood, maar door Bart correct geanalyseerd als volslagen tunnelvisie van mij: ik speelde …Te6?? zonder enig plan en moest nog vechten voor remise toen ik erna toch nog Te5 wilde proberen. Wie doet het beter?

6 reacties
 1. Zit er een directe manier in om de pion op d2 te latetn promoveren? Niet meteen. Toen ik even keek wat wit eigenlijk kan, zag ik: niet veel! Zetdwang? In ieder geval heeft zwart genoeg tijd om de boel nog iets meer klem te zetten op de koningsvleugel, waar de witte koning behoorlijk in het nauw zit. Bijvoorbeeld met 1…h5! En laat dan wit maar eens zweten.

 2. Inderdaad! Thematisch of niet? Wit kan niks doen, dus 1. …h5; 2. Db1 (wat anders?) 2. … Kh6! (dan is Lxg6 geen schaak meer) 3. Dc2 en nu?

 3. Het was een leuke pot met een verrassende wending op het eind. Hopelijk herstel je er goed van 😉 Daar heb ik alle vertrouwen in. Als je morgen wint dan maak je alles goed.Het is een beetje moeilijk in tijdnood maar Yge’s kandidaatzetten blijven actueel om tunnelvisie te vermijden. En het nieuwe speeltempo blijkt een goede keuze te zijn. Elke keer als je denkt nu wordt het wel echte tijdnood doe je een paar tussenzetjes en verleng je de partij mooi zodat de partijen langer duren dan het oude speeltempo. Dat deed je uitstekend.

 4. Jaja 🙂
  Maar als je echt in tijdnood zat had wit het misschien nog anders kunnen doen na
  57. …, h5
  58. Lg6, Tg6
  59. Td2, De6
  60. Kg2

  Maar dit soort capriolen zullen minder uitmaken nu je er tijd per zet bij krijgt. Maar zo had je de partij allicht iets kunnen rekken met wit.

.