Het teruggeven van materiaal

Ivan Sokolov – Wouter Spoelman, NK 2013, Amsterdam, na 28. Dh4-h5.

Wit heeft in de opening een pionnetje geofferd voor het loperpaar en een ontwikkelingsvoorsprong. Daarna heeft hij geleidelijk de druk verhoogt op de zwarte koningsstelling. Beide lopers loeren nu gevaarlijk naar binnen en alle zware stukken doen een duit in het zakje. Toch is zwart niet overspeeld. Hij heeft zijn ontwikkeling goed kunnen voltooien, en hij heeft het materiaalvoordeel van een pion vast weten te houden.

Een belangrijke techniek in zo’n geval is het teruggeven van materiaal, in ruil voor het initiatief. Zwart speelde hier

28…Pg5?

en na

29. h4 Da5

had wit kunnen winnen, zie een vorig bericht op deze site.

Maar in de diagramstelling heeft zwart nog een heel soepele en natuurlijke verdediging, gebaseerd op het principe van teruggeven van materiaal. Te denken valt aan een pionnetje, of aan een kwaliteit tegen een pion. Zien jullie welke zet ik bedoel?

2 reacties
  1. Het principe blijft geldig, maar in dit geval, na wit sterkste voortzetting, blijft wit toch in het voordeel in mijn optiek: hij wint de pion terug met behoud van initiatief. Ik zie echter nog geen betere zet voor zwart, en de opgave blijft staan. Maar we kunnen toch zeggen dat Ivan hier met wit met voordeel uit de opening is gekomen.

  2. Ook hier even weer Stockfish 4 op laten blazen, en deze is het met mijn analyse eens. Zwart moet 28…Pd6 doen, maar staat wel minder na 29. Lxd6! Txd6 30. Dxh6, f5 31. Dg6! Een pointe die ik ook nog had gezien: als zwart nu 31…Df7 speelt wint 32. Lxf5! een pion, en zwart moet dus de witte dame tolereren op die dominante plek. Stockfish oordeelt ca. 0.90.

.