Kleine zetjes kunnen grote klappen zijn

Ivan Sokolov – Wouter Spoelman, NK 2013, Amsterdam, na 29…Dc7-a5

Deze partij eindigde in remise. Nadat de witte aanval stokte kwam zwart zelfs gewonnen te staan, volgens het verslag op de site van het NK. “Maar wat wil je”, zei Sokolov na afloop. “Ik kon een remise forceren, maar wat heb ik aan remise? En op een bepaald moment zat er een geforceerde winst voor me in de stelling, maar die miste ik”.

Volgens mij had wit in deze stelling inderdaad de winst voor het grijpen. Zien jullie het ook?

1. De oplossing is nu bij het bericht geplaatst, wordt getoond bij klikken. Nu hoeft men niet eerst een poging online te vereeuwigen voordat ik mijn idee over een stelling poneer. Reageren is nu alleen nodig voor aanvullingen of kritiek op mijn oplossing!

2. Over pogingen vereeuwigen, ik ben zelf de meest verbeterde en gecorrigeerde auteur, en dat maakt ook niets uit! Maar door na enige tijd de oplossing erbij te zetten, hebben ook mensen die liever alleen lezen nog plezier van een stelling, zelfs als er niet gereageerd is.

3. Ik heb weer genoten van deze puzzel..ik zag de oplossing zelf niet. Het kan soms zo simpel zijn. Ik leer mijn kinderen altijd eerst om de dreiging van de tegenstander eerst te pareren en daarna verder met je eigen plan te gaan..Dit is weer zo’n voorbeeld.

4. Stockfish 4 heeft niet veel tijd nodig om 30. Kf1! te vinden. Ook al kan zwart nog flink spartelen, wit is duidelijk ‘on top’. Zowel 31. Dg6! als 31. Lg6! voldoen ook volgens de computer na 30…Td2.