Niet alleen geblunder tijdens de laatste ronde zomerschaak

De laatste ronde van het zomerschaak toonde dat we van het nieuwe seizoen weer veel mogen verwachten. Ko en Piet lijken bijvoorbeeld in bloedvorm te steken. Zelf merkte ik ook dat het weer de goede kant op ging, ook al offerde ik volledig misplaatst een toren tegen Willem in onderstaande stelling.

Ik dacht iets leuks te zien: 1. h6, g6 2. Txg6??, hxg6 3. h7 ervan uit gaande dat zwart 3. …Kf7 moest spelen. Na 3. … Kg7 viel er weinig eer meer te behalen aan de witte stelling.

Dat kon beter! Laatste ronde met zwart tegen Anne-Bert.

Nou zijn er zeker wel meerdere opties en ik denk dat ik niet de allergemakkelijkste koos, maar misschien wel de mooiste… En kom op, na die partij tegen Willem moest ik toch wel voor deze gaan?

10 reacties
 1. Blitzschaken Meppel,

  Zaterdag is er weer Blitzschaken Meppel. Denk dat er nog wel wat mensen kunnen meedoen……Aangezien ik niet weet of mijn email wel aankomt meld ik mij ook even zo aan en wordt het fantastische evenement ook nog even onder de aandacht gebracht. Wat is er leuker dan een schaakevenement met muziek in de buitenlucht met mooi weer naar ik hoop……Anne Bert

 2. Allesbehalve de loper kan slaan op e4 op het eerste gezicht, maar om je te revancheren op je eerdere torenoffer zult je het wel met de toren hebben gedaan! Inderdaad leuk, meer van dat het komende seizoen!

  Ook veel plezier trouwens aanstaande zaterdag, ik hoop dat je aanmelding aankomt zo Anne Bert, misschien voor de zekerheid toch ook nog maar even bellen?

 3. Nou, nee, niet precies. Maar na 1…Pxe4 (inderdaad de makkelijkste) is 2. Tg1 natuurlijk mat in 1. Na 1…Txe4 2. Tg1 heb je met zwart meerdere op het eerste gezicht winnende zetten: 2…Dh5; 2…Dh4; 2…Pg4. Zwart staat gewoon te goed!

 4. Maar 2. … Pg4 is toch wel echt beeldschoon, of niet? 2 stukken hangen en dat is nog maar het begin

 5. Helemaal met je eens: 3. Txg4, Dxg4! en het matje op e1 is prachtig als wit nog een keer neemt op g4.

 6. Natuurlijk ziet de witspeler dit allemaal ook wel aankomen Laten we het eens van de witszijde bekijken of er nog mogelijkheden om te verdedigen zijn na bijv zetten van wit als Dc2 en of Tf1. Het is moei- lijker om zetten te bedenken voor de verliezende partij dan voor de winnende partij……….Misschien kan wit zich nog redden……..

 7. Helemaal mee eens. Wij kwamen tot Tg1, Pg4 en toen dingen als Dd2 (er dreigt mat op f2); varianten met Tf1 en we hebben ergens Pd3 geprobeerd. (Vooral de combinatie met Dd2 en dan Pd3 of Ld1 wordt prachtig weerlegd).

 8. In dit geval keek ik eigenlijk nog maar 1 zetje dieper: zwart heeft bijna altijd de zet Te4-e3 achter de hand na 1…Txe4 2. Tg1, Pg4. Dat lijkt een risicoloze manier om de pluspion en de aanval te behouden, op zijn minst. In een partij, met zwart, zou het in dit geval niet per se nodig zijn om naar alternatieve of hardere winsten te zoeken. Als het een keer zover is kun je altijd nog kijken of je een mooiere/betere winstweg hebt.

  In het algemeen ben ik het helemaal met je eens: er zijn enorm veel stellingen waarin een aanval lijkt te winnen maar er toch nog sterke verdedigingen zijn! Herman Grooten heeft een mooi boekje hierover geschreven: de verdediging van de koning. Wie weet er nog andere boeken over dit thema?

 9. Dankjewel voor de tip Richard. Zal eens kijken of ik wat studies van Herman Grooten kan vinden. Fijn dat er zoveel belangstelling voor Blitzschaken is. Leuk om een stelling uit een partij die je gespeeld hebt eens helemaal uit te analyseren via de website!

.