Niet van dat benauwde!

De beschrijving van Roel dat ik een kwaliteit gaf toen er in het middenspel bij mij een pion af dreigde te gaan, waarna het pleit snel was beslecht, is helemaal waar.
Toch gebeurde daaraan voorafgaand wel iets anders, dat de moeite waard is om te laten zien. In onderstaand diagram heeft mijn tegenstandster met zwart net 16… c5 gedaan.

Het paard kan nu terug naar b3 of naar e2. Maar jullie weten dat ik niet zo van het terugtrekken ben, dus ik speelde onverschrokken 17. f5 waarna zwart vervolgde met 17…cxd4

Wat doet wit dan? En hoe staat het daarna?

 

8 reacties
 1. Ben benieuwd, heb nu al meerdere keren gekeken maar zie niet echt een aanval. Eerste waar ik aan dacht is stukoffer op h6, met een matbeeld met pion op f6 en een dame, maar dat kreeg ik niet op het bord, zwart kan het allemaal makkelijk houden.

  Dus zoals gezegd ben benieuwd!?

 2. Zoals gezegd zie niet wat wit dreigt.
  18. …, Dh4
  19. c3
  Zwart heeft daarna denk ik toch het initiatief. Torens activeren of nog meer druk van de flank met Lb5.

 3. Op 18…Dh4 misschien 19.Dxd5. Het punt is dat zwart niet zoveel lijkt te kunnen doen en wit zijn koningsaanval kan voorbereiden. Een keer f6 ziet er bijvoorbeeld gevaarlijk uit, wellicht eerst 19. h3. Want wat kan zwart doen?

 4. 18…Dh4 van Bas ziet er wel sterk uit vind ik, wat doe je op 19. Dxd5, Tad8? Zwart dreigt Lxf5, en hij heeft ook druk op pion d4.

.