Op de koffie

Aronian – Carlsen, September 2013, St. Louis, na 20.a4.

In deze stelling staat zwart prettig, en natuurlijk heeft hij meerdere goede zetten. Maar er is toch wel weer 1 echt vrij duidelijk sterk positioneel idee, en dat is wat Carlsen deed. Doen jullie het hem na?

10 reacties
 1. Eerste blik zonder te rekenen springen twee zetten mij in het oog.
  Allereerst 20. …., Tfe8. Andere is 20. …, Dd8 welke mijn voorkeur heeft. Ondersteuning van voor eventueel de eerste optie die altijd nog kan en kijkt nu beide vleugels weer aan.

 2. Het idee om de dame vleugel open te breken.. De dame en zwart veldige loper staan op een mooie lijn, klaar voor verdere actie. Pion b5 lijkt me een mooie manier om de druk verder op te voeren op de damevleugel..

 3. @Rienk: het idee b7-b5 speelt zeker een rol in deze partij, het is de reden dat wit 20. a4 speelde. Is 20…b5 een goed idee denk je?

  @Bas: Tfe8 is natuurlijk een nuttige zet, het bezetten van de open lijn, al zal zwart voorlopig niet kunnen binnendringen in de witte stelling omdat de velden e4,e3,e2 en e1 nog stevig worden gedekt door de witte stukken. Wat is het idee achter Dd8 naast het bestrijken van beide vleugels?

 4. Veld b4 is een zwakte in de witte stelling. Waardoor de hele damevleugel als aanvalsdoel gezien kan worden. Dd8 verzwakt je stelling niet en begint te loeren op die vleugel. a5 en b6 kijken allebei b4 alweer aan. Pion op a4 is ook een prooi, alsmede dat de loper op g7 steeds verder in de witte stelling kan komen. Dus door de dame weg te halen wordt deze ook meer geactiveerd.

 5. @Bas, ja, goed gezien. Veld b4 is zwak inderdaad. Magnus deed hier 20…Dd8, en daarna ging de dame via a5 naar b4. Dat gaf vervelende druk tegen de hele witte damevleugel. Levon Aronian moest daarna heel precies verdedigen om geen pion te verliezen. Natuurlijk moet je altijd uitkijken als je met je dame in de stelling van de ander binnendringt dat je dame niet wordt opgesloten. Het is belangrijk dat de zwarte dame steun heeft van het paard op d4, en van de loper op g7.

 6. En hoewel goed gezien, is een ander punt dat Dd8 in zijn algemeenheid niet goed is als je hem daar wilt laten staan. Dus het antwoord Dd8, omdat het beide vleugels bestrijkt, is mijns inziens fout. Als de dame te lang op d8 blijft rondhangen, dan zijn je torens niet verbonden en gaat wit heel snel de e-lijn in permanent bezit nemen. Dd8-a5 is daarom ook een moeilijk positioneel idee, omdat je eerst echt wel een ontwikkeld stuk moet terugzetten. Dat kost dus tijd en tijd is altijd een factor in schaakstellingen. Hier is de stelling redelijk gesloten en kan je het je dus veroorloven een beetje tijd te investeren.

  . maar inderdaad goed gezien als je begrijpt dat a4 een verzwakking inhoudt van a4 en b4 zelf. …b5 lost die zwaktes eigenlijk meteen op.

 7. Hoi Roel, nee inderdaad, Dd8 met het idee al te lang op d8 te blijven staan is niet sterk. Toch wel een teken van talent als je de zet 20…Dd8! ziet. Zou het niet mooi zijn als je sterk kon schaken door maar 1 ply (halve zet) diep te kijken, gewoon afgaand op welke zet je stelling elke keer maar weer het meeste lijkt te versterken / de meeste opties lijkt te geven? Ik kijk vaak wel iets dieper, maar vaak genoeg mis ik een sterke voortzetting die inderdaad maar 1 ply diep zit: een sterke zet die ik helemaal niet overweeg!

  Meteen 20…b5?! geeft denk ik het zwarte voordeeltje weg na het precieze 21. cxb5!, axb5 22. Lxd4!, Dxd4 23. Lxb5. Ik zie dan voor zwart zo op het oog niets beters dan 23…Dxd2 (de noodrem) 24. Txd2, Lxc3 25. bxc3 Lxb5 26. axb5 Txb5 maar hier staat zwart niet meer beter.

 8. @Roel bij mijn eerste reactie heb ik gewoon gekeken welk stuk/pion je kan verbeteren/activeren. Ik vond de dame zelf opgesloten staan op f6, terwijl de rest al bijna op een ideale plek staat. Behalve Tf8 die zou ook naar Te8 kunnen. Na de reactie van Richard ben ik verder gaan kijken.

.