36 reacties
 1. en de themas tellen en opposite, De eerste zet is vast Te2 schaak. en dan de toren er af slaan.

 2. was een eerste ingeving op wat Richard schreef bij punt 1 zal de stelling op het bord zetten thuis

 3. Eerste ingeving of niet: ik zou niet willen voorstellen eerst te ruiilen en dan te rekenen :). Maar dat is gewoon voor partijen. Ben benieuwd wat je allemaal gaat bedenken!

 4. Door de titel denk ik toch dat dit wel zal kloppen maar ik kan het daarna nog niet uitschuiven 😛
  Mede doordat de koning en de toren allebei eigenlijk niet kunnen bewegen.

  Een begin kan zijn.
  1. Td1, c4
  2. Te1, Kd1
  3. Te5, Ke5
  4. ….??

 5. Goed begin maar hoe ga jij verder en wat doe je na 1. … Te6.
  (Ik heb deze opgave al gemaakt dus weet het antwoord ook al.)

 6. thanks voor de tip roel……gelijk de goede oplossing geven van een stelling is ook wat flauw…..ook voor anderen geldt goed kijken voordat je het meest voor de hand liggende zet doet. zal de stelling goed besturen.

 7. met het bord erbij……doel van wit is c5 te slaan met de koning? grappig is dat de zwarte koning weer niet weg kan naar de beginzet Td3. zwart moet dus naar achteren met zijn toren anders doet wit toren e3 en zwart moet de torens ruilen en wit slaat de c5 pion en wint. ok een goed begin nu verder kijken

 8. na Te6, e7 of e8 moet wit uit de oppositie. gevoel zegt me naar boven met de koning en dan langzamerhand richting pion op c5 maar gevoel met schaken is nooit goed altijd tellen tellen tellen

 9. heb alleen even naar mijn variant gekeken met toren op d3. deze wordt gedekt door een pion dus die kun je nooit verliezen na Te7 of e8 toch?

 10. AB: als je Td3 doet en dan Te8, dan gaat zwart misschien wel Tf8 of Tg8+ dpen om je koning af te snijden. In dat geval lijkt het haast alsof zwart nog kansen heeft om te winnen! Zonder koning in het eindspel spelen is uitermate lastig. Je wint het in ieder geval niet, zelfs niet als je c5 gaat winnen.

 11. pak het bord er nog maar even bij totdat ik hem vind…….dus even silence van mijn kant. bedankt voor de tip dat ik met Td3 op verkeerde spoor zit….

 12. voorlopig ga ik even kijken naar Te2 schaak, Kd5 en vervolgens wit Kf3 richting zijn eigen pionnen….F3 heb je ook weer een vorm van oppositie?

 13. Oppositie is wel een term die vaak in het pionneneindspel voorkomt, maar in het toreneindspel werkt het niet. Waarom niet?

 14. Bij een pionneneindspel kun je uitrekenen wie er gewonnen staat dat is bij een toreneindspel veel ingewikkelder.

 15. Oppositie komt ook minder voor omdat je minder gedwongen zetten hebt, omdat je altijd nog een torenzet kunt doen.

 16. Oppositie heeft mijn pad wel iets verlicht.
  1. Td1, c4
  2. Te1, Kd1
  3. Te5, Ke5
  4 Kg5!
  Zwart kan nu in drie zetten bij veld d2 komen vanwaar hij de pionnen kan gaan aanvallen, maar wit is in drie zetten bij veld d4 waardoor zwart niets kan doen.

  1. Td1, Te6
  2. Te1, Kd5
  3. c4!, Kd6
  4. Te6, Ke6
  5. Kf6

 17. Goed gevonden Bas, maar die laatste variant mag je nog even uitschrijven. Kf6? En hoezo is dat de oppositie: na Kf4, Kf6 heeft zwart toch de oppositie?

 18. @Roel 24,
  tweede variant moet Kf4 zijn wit kan niet eens Kf6 spelen 😉

  4. Kf4, Kf6
  5. Ke4, Ke6
  6. c3, Kd5
  7. Kf5

 19. een soortgelijke variant had ik gevonden met 1) Td2 Kd5 2) c4 Ke6 3)Txe5 Kxe5
  4) Kf3. wit kan nu helemaal over de derde lijn lopen na a3, en heeft uiteindelijk nog een tempo zet met c3 over om c5 te kunnen slaan met zijn koning of zie ik wat over het hoofd……

 20. wachten met slaan van de zwarte toren is beter eerst kf3 anders is zwart eerder bij de pion op c4 moeilijk hoor…..

 21. Goed zo, Bas.
  @AB: ik begrijp je variant niet helemaal. Zou je hem met de juiste zetten kunnen uitschrijven? Meteen Te2+ werkt niet op dezelfde wijze als eerst Td1. Zwart kan naar d4 en dan pakt hij de pion op c4 met remise.

 22. als zwart na 1) Td2 Kd5 2) C4 Kd4 speelt heb je c3 nog achter de hand en ben je de toren kwijt dus Kd4 zal zwart niet spelen denk ik……of is een witte toren tegen een koning en een pion ook remise in dit stadium?

 23. De toren staat al op d2 dus ik denk dat je 1. Te2 bedoeld?
  1. Td2, Kd5
  2. c4, Kd6 (hier speelt zwart niet Kd4 want dan 3. c3 en de koning kan de toren niet meer verdedigen)
  3. Te5, Ke5
  4. Kf3, Kd4 en zwart kan de pion op c4 opeten.

 24. Ha Bas. ik bedoelde inderdaad Te2. wel leuk probleempjes die rond bepaalde themas draaien….heb je hier meer van Roel?

 25. Misschien zou het leuk zijn om de website een beetje aan te passen zodat het normale ‘nieuws” en de reakties op de schaakprobleempjes niet door elkaar heen lopen….zou dit eenvoudig opgelost kunnen worden?

 26. en misschien diagrammetjes met letters en cijfers erbij, voor groter gebruiksgemak? Dat is natuurlijk aan de auteur van een berichtje, niet aan de webmaster.

 27. @Richard: ja, maar dit is een stuk sneller voor de auteur! Even een screenshot, selecteren en klaar…!

.