Wie lost dit op?

Nog een voorbeeld

Haakt een beetje in op thema van Back 2 Basic.

Wit aan zet.

Veel plezier.

 

 

30 reacties
 1. Ik zou beginnen met Ta6, dan kan wit naast het slaan van de pion op a5 de monarch bezig houden met schaakjes geven en vervolgens de pion pakken op e5. Zwart zal de pion op e2 proberen te slaan……

 2. Ik vind het moeilijk om aan te geven hoe het afloopt, maar de voorkeur gaat voor mij uit naar zwart.

 3. met de koning gaan wandelen lijkt me te passief. beter is lijkt me in het midden 2 verbonden vrij pionnen te creeren. De kunst is echter om de zwakke pion op g2 te
  verdedigen. Zwart lijkt me in 3 zetten deze pion te kunnen slaan, terwijl de koing van de witspeler minimaal 4 zetten hiervan verwijderd is…..waar haal ik een extra tempo vandaan……zwart heeft 6 zetten nodig om aan de overkant te komen??

 4. @3. Sorry ik had gisteren last van dikke vingers, zwart geeft met toren op h1 schaak (koning moet naar a2) en de toren zal vervolgens de pion pakken op c2, per abuis had ik e2 ingetypt.

 5. Ah ja, die eerst natuurlijk.

  @Frank: tellen helpt he. Als jij eerst met wit de a-pion eraf slaat, dan heb je nodig: Ta6, Txa5, Tb5 en a5-a6-a7-a8 = 7 zetten. Zwart heeft nodig: Kg7 Th2, Txg2, Tf2, g2 en g1 = 6 zetten. Zelfs met wit aan zet is zwart sneller. Ergo: je kan niet gaan voor een vrijpion.
  En zoals AB al gezien heeft, de g-pion is niet zo snel te verdedigen… Tijd winnen?

 6. Ik heb het bord erbij gepakt, ik zie niet zo gemakkelijk een uitweg voor wit ondanks dat zwart een paar keer de koning schaak geeft……

 7. ja wel een heel leuke stelling maar tevens lastig. tijdwinnen kan alleen door schaakjes maar ja hoe….koning staat al op b1 dus dat zal wel niet de pointe zijn…

 8. Misschien moet de vraag eerst ook wel zijn: wat is het doel van wit? In bovenstaande varianten lijkt zwart telkens wel erg dicht bij een overwinning te zijn…

 9. en het antwoord lijkt zo simpel zwart maakt de h-lijn vrij voor de toren en deze slaat de pion op g2. Daarom gaf ik ook eerst een andere oplossing aan……Meestal is de oplossing van dediagrammetjes moeilijker dan het lijkt………Doel van wit is hoe houd ik remise denk ik…maar eens verder kijken………..

 10. wit moet tijd winnen…..Tf8en toren weggeven lijkt me niet af doende….dolle toren ook niet…..

 11. Als de vraag is om remise te maken, moet je je misschien afvragen hoe je remise kunt maken: eeuwig schaak, pat, onvoldoende materiaal enz. Misschien kan je dan ideetjes elimineren.

 12. Voor AB: 1. Tf8 Txf8 2. Kc1 Kg6 3. Kd1 Th8 4. Ke1 Th2 5. Kf1 is remise. Als zwart Th1 speelt kan hij na Ke2 geen vooruitgang boeken.

 13. Ander voorbeeld, 4. Ke2! want nu kan zwart niet 4. Th1 spelen. Want dat geeft pad. Dat is juist het mooie van deze stelling.
  Dus. 4. Ke2, Th2
  5. Kf1, Th1
  6. Ke2 en nu kan zwart zijn toren niet verplaatsen over de 1e rij want dan is het wederom pad. Dus moet de toren terug naar h2.

  Andere poging is bijvoorbeeld:
  5. Kf1, Kg5
  6. Kg1, Tg2
  7. Kg2, Kh4
  8. Kg1, Kh3
  9. Kh1!, g2
  10. Kg1, Kg3 en het is weer pad.

 14. Toch zijn we er nog niet denk ik.. misschien lukt het zwart om de pion op g 2 te slaan met de toren en aldus een vrijpion creeren met g3 door er op een bepaalde manier met de koning erna toe te lopen hebben we al naar dit vervolg gekeken?

 15. Ja, maar: dan moet je eerst voorbij de g-pion komen en dat kan niet. Dus moet je de toren op g2 offeren. Als je die stelling in je hoofd hebt, zul je al snel zien dat het geen zin heeft. Ook dat wordt pat.

 16. Grappig hoor. Heb het bord er maar even bijgepakt en het wordt van alle kanten pad als wit zijn toren weggeeft op f8. Zwart kan op tijd bij zijn g2 pion komen.

.