8 reacties
  1. Ik kijk al een paar dagen naar deze stelling, Richard, maar ik blijf het een lastige vinden. Die zwarte koningsvleugel ziet er zo veel dreigender uit dan jouw eigen damevleugel! De hamvraag is voor mij hoe je de damevleugel gaat openen. Ik zit te dubben over Lb3/c2 en a4; maar dan doet zwart vast even snel b4 of misschien pak op b5, Lc2 en a4 daarna. Misschien is Lb3 gevolgd door Pe1-d3 ook wel een plan. Dan heb je c5 als mogelijkheid en misschien ook wel f4 om de koningsvleugel te stutten. Maar dat ziet er allemaal niet zo heel prettig uit, met een ongedekte e4-pion en zwart die heel snel f5 kan gaan spelen

  2. Het zwarte plan houdt in ieder geval een keer de zet f7-f5 in. Daarna heeft hij twee vervolgplannen, afhankelijk van wat wit doet: 1) f5-f4 en matzetten (stoomwals methode). Wit gaat dan op de damvleugel beuken en het is de vraag wie er eerst komt. 2) c7-c6 en het witte centrum opblazen.

    Wit kan op f7-f5 op 2 manieren reageren: 1) laten staan, dit maakt de stoomwalsmethode mogelijk). 2) slaan op f5. Als zwart dan met de pion terugslaat is f2-f4 een plan, om de zwarte stoomwals te stoppen.

    Kiest zwart voor de stoomwalsmethode, dan heeft hij mij met zijn laatste zet b7-b5 wel een aanknopingspunt gegeven, wat mijn spel op de damevleugel kan versnellen. Dat kan op meerdere manieren, onder andere ook met de 10. Lb3, de zet die ik speelde. Ook 10. cxb5, axb5 11. Lc2 is een idee. Eventueel kan de pion op b5 worden vastgelegd met b2-b4, en later belegerd. Wel moet wit dan rekening houden met zwarts andere plan, het opblazen van het witte centrum, wat de loper op g7 tot leven zuo kunnen wekken.

  3. Maar ik denk dat we vooral ook niet moeten vergeten dat zwart ook nog het plan 3) …f5 spelen, gevolgd door Pf6 en belegeren op e4. Vooral dit plan vind ik best wel lastig. Hoe stel je voor om te ontwikkelen? Stel je speelt loper terug, zwart speelt meteen …f5 en vervolgt Pf6 en rokade. Dan heeft hij nog alles in de stelling zitten (zowel f4, als pak op e4 als c6 en breken). Heeft wit dan een opstelling om al die dingen tegen te gaan? Zonder pion op c4 wordt d5 immers ook meteen zwakker!

  4. Eens kijken dan wat voor tijd hij aangeeft… Overigens, Frank, ik heb mijn partij nog niet volledig kunnen reconstrueren, dus die komt nog!

  5. Een paar kleine opmerkingen @Roel @3. Ten eerste moet zwart na meteen f5 rekening houden met Pg5, reden waarom Sokolov na 10. Lb3 10…h6 speelde. Ten tweede, inderdaad, zwart hoeft geen f5-f4 te doen, hij kan e4 blijven aanvallen en het is in combinatie met die strategie dat de breekzet c7-c6 in aanmerking kan komen. Kan wit dit bolwerken? Ik weet niet zeker hoe het staat na 10. cxb5, axb5 11. Lc2 en nu bijvoorbeeld 11…h6 12. b4!? f5 13. Pc3 Pf6 14. Pd2. Wit kan verder met zetten als f2-f3, Pb3, Le3, etc. Zwart kan kort rokeren en breken met c7-c6. Ongetwijfeld heeft hij ook andere plannen, bijvoorbeeld een paard naar f4 dirigeren, of ruilen op e4 en pion d5 belegeren. Of misschien alsnog het stoomwalsplan met f5-f4. Spannend!

  6. Roel, ik lees dat je tussen je tentamens door nog met succes een schaaktoernooi speelt met een goed resultaat. Dan begrijp ik wel dat je de partij nog niet hebt kunnen reconstrueren. Ik heb vandaag schaakprogramma Houdini 3 besteld. Ik heb zelf nog nooit een analyse gedaan van een schaakpartij. Als je het leuk vindt, maak ik een analyse van jouw partij. Ik heb dan wel de notatie nodig. Ik stuur de analyse dan via je mail retour. Wanneer je het zelf wilt doen is het ook goed.

.