Gammel

[White “Aran Koehler”]
[Black “Richard Berendsen”]
[Event “KNSB 2a”]
[Date “10-05-2014”]
[Round “9”]

Zoals Roel al schreef in het verslag keken Aran en ik na afloop even of we de gammel ogende zwarte stelling konden kloppen, maar we vonden het niet! De afgelopen dagen dacht ik af en toe nog aan de partij en vandaag vond ik de winst ineens. Het is niet eens zo moeilijk, maar dat is achteraf! Zien jullie het wel? Jullie krijgen alvast kado dat het kan, en dat het in deze stelling moet gebeuren. De partij moet nog een keer in de computer, dus misschien dat er nog wel meer in zit dan ik nu denk.

35 reacties
 1. Geen concrete varianten, maar door 1. Lf6 te spelen krijg je wel veel mogelijkheden met het thema van the greek gift, offeren op Lh7.
  Alleen om er daadwerkelijk een mat aanval van te maken heb je te weinig materiaal op de koningsvleugel.

  1a. Lf6, Lf6
  1b. Lf6, Tc4 lijken de twee meest voor de hand liggende voortzettingen.

 2. Onze andere Bas, misschien? Ik weet dat je zelfs al met stap 6 bent beziggeweest 🙂 Dat is moeilijker dan deze stelling, denk ik!

 3. 1. Inderdaad ligt Lx f6 voor de hand ook het paard op c6 en de dame op c7 ogen zwak……misschien een aanval door het midden met pionnetje op d5…..zwart kan niet slaan ivm mat op Dxd8? weet niet of ik het allemaal goed bereken…..

 4. Ik heb hem 😉 Maar om het plezier voor anderen te bewaren vertel ik nog niks 🙂

 5. meerdere wegen leiden naar Rome……1) Lxf6 xf6 2) Dh5 of Dc2 of in een x Lxh7 met schaak en wit kan niet nemen wegens schaak op C2 en paard weg en. wit staat wel heel goed……

 6. Goed gezien dat het paard op c6 en de dame op c7 zwak staan! En inderdaad ook nog de toren op e8. Zwart heeft het werkelijk niet handig opgesteld. Na 1. Lxf6, Lxf6 is 2. d5 toch niet de sterkste. Inderdaad kan exd5 niet, maar 2…Txc4 3. Lxc4 kan wel, en nu zijn er misschien verschillende zetten voor zwart. Bijvoorbeeld 3…Pd8, een tikje passief maar vrij stevig.

 7. Bij 1. Lxf6 Txc4 heb je 2. Lxe7 🙂
  Bij die variant met 1. Lxf6 Lxf6 heb je meteen Lxh7+ gevolgd door Dc2

 8. de tweede variant had ik dus ook gevonden…..maar dan sta je maar een pionnetje voor en dat is nog niet gelijk beslissend………. bij de eerste variant sla je eerst met de zwarte loper terug en dan evt Txc4…….dus volgens mij zitten we dicht in de buurt maar hebben we nog niet de beslissende variant……..

 9. Jullie zitten zeker dicht in de buurt! @Bas, wat doe je na 1. Lxf6, Lxf6 2. Lxh7, Kxh7 3. Dc2+, Kg8? @abtenkate na 1. Lxf6, Txc4 2. Lxe7 kan zwart inderdaad nog even spartelen met 2…Pxd4 maar het is toch niet genoeg na bijvoorbeeld 3. Dh5, g6 4. Dg5.

 10. 1. Lxf6, Lxf6 2. Lxh7, Kxh7 3. Dc2+, Kg8 4. Txb4, moet mij genoeg lijken voor de winst.

 11. Inderdaad… 4 Txb4! Veel sterker dan 4. Txc6. Tenslotte: wat speel je op 2…Kf8, in plaats van 2…Kxh7?

 12. 2. …Kf8 3. Txb4 Pxb4 4. Le4 alhoewel het niet duidelijk is of dit gaat winnen speelt het toch fijn.

 13. Inderdaad, want na 3…Txc4 kan wit 4. Dxc4 spelen en zodoende direct verdubbelen op de c-lijn, omdat de loper er niet meer tussen stond op d3. Het gepende paard op c6 is dan ten dode opgeschreven.

 14. Maar 1. Lxf6 Txc4 is het grootste probleem want zwart staat nog niet verloren/veel slechter.

 15. Het lijkt me beter dat zwart niet terug slaat er kan dan nog g6 en Lg7 volgen. Op een hoger niveau is een pionnetje meer echt niet voldoende toch? hangt ook weer van de stelling af…….zal het schaakbord er vanavond maar eens bij pakken dan overzie ik het beter. Toch wel moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt maar ja jullie kwamen er ook al niet uit in eerste instantie….

 16. Na bijv Kf8 volgt iets van Dh5 lijkt mij, misschien Le4 nog beter. Oh arm paardje op c6………terugslaan toch beter dus dan weglopen naar f8?

 17. T*b4 mooi gevonden! Zag hem eerlijk gezegd niet gelijk doordat je als schaker op andere lijnen let naar boven in dit geval..

 18. Richard, wat vind jij van 1. Lxf6 Txc4 2. Lxe7 Pxd4 3. Dh5 g6 4. Dg5 h6 5. Dg4 Tc3?

 19. @BasdeBoer 22. Denk dat wit dan positioneel wat weg geeft.
  Je kan ook direct 4. Dg4 spelen ^^

 20. als ik deze stelling op bord zou krijgen zou ik de druk op paard c6 zoveel mogelijk op voeren en verder niet naar andere dingetjes kijken dan alleen naar mijn verdediging …..het is een gezond plan. Ben toch wel benieuwd naar de oplossing Richard……

 21. @abtenkate: mijn oplossing is die van Bas 🙂 Dus 1. Lxf6, Lxf6 2. Lxh7 Kxh7 (2…Kf8 3. Tfc1! (Let op: niet 3. Le4 vanwege 3…Pxd4!)) 3. Dc2+ Kg8 4. Txb4! Wit pakt een volle toren in plaats van het paard op c6, en maakt hierbij gebruik van het feit dat het paard gepend staat en de dame op c7 ongedekt.

  @Bas: inderdaad is 1…Txc4 misschien zwarts beste kans. Belangrijker is dat de stelling hier toch nog behoorlijk complex is en dus wat meer aandacht verdient, en ook uitleg in woorden om het wat begrijpelijker te maken en varianten wat te kunnen groeperen rond idee-en. Als je dit kunt tijdens een partij dan hoef je minder uit te rekenen. Na 2. Lxe7 heeft wit twee lopers voor een toren. Het gaat er wit nu vooral om om in de komende afruilactie die twee lopers te behouden, en dan staat hij toch wel vrij duidelijk beter. Dit lukt, omdat zwart tijd moet verliezen met het in veiligheid brengen van de toren op c4. Concreet: Zwart pakt eerst een pionnetje terug met 2…Pxd4. Nu kan wit het simpel houden door bijvoorbeeld 3. Pxd4, Txd4 4. Lg5 te spelen, dan staat hij iets beter. Waarom dan moeilijk doen met 3. Dh5? Nou, na 3…g6 is de zwarte koning verzwakt, de loper op e7 is een stuk sterker geworden. Wit kan nu ook weer meerdere dingen doen. Bijvoorbeeld 4. Dd1 Pxb3 5. axb3 (pas op: niet 5. Lxc4? (waarom niet?)) 5…Td4 Met het pionnetje nog op g7 zou wit nu lelijk in de knoei zitten 6. Lf6! en wit staat veel beter. 4. Dg5, mijn variant werkt ook, maar 4…h6 is nog wel een leuke: met dat soort hardnekkigheid scoor je punten in echte partijen Bas! Ik zou dan niet gaan voor 5. Dg4 omdat na 5…Tc3 beide lopers aangevallen staan, zodat ik zie niet beide kan behouden. Ik dacht even dat 6. Lxg6 zou winnen, maar in die heksenketel waarin bijna alle stukken staan aangevallen heeft zwart nog een taaie! (zie je die ook?). Na 4…h6 zou ik dan 5. Dd2 of 5. De3 spelen, in beide gevallen met groot voordeel.

  In het algemeen nog iets over deze stelling: wat hem complex maakt is dat wit zo vele verleidelijke mogelijkheden heeft om een tikje beter te komen staan. Sommige daarvan zou een sterke grootmeester wellicht ook tot winst voeren. Wit heeft allerlei manieren om het paard op c6 te winnen na een loperoffer op h7, steeds met een pionnetje meer. Maar dat pionnetje is niet een volle pion waard omdat het een ioselani is. De partij ging zo: 1. Lxf6 Lxf6 2. Tfc1?! Txc4 3. Txc4, Db6 4. De4 Dit ziet er ook erg sterk uit, de witte dame kan met schaak op h7 inslaan! 4…Pa5 5. Dxh7, Kf8 Maar het is geen mat. Er kwamen ongelijke lopers op het bord en zwart wist het vrij eenvoudig remise te houden.

  Nog een dingetje over de diagramstelling: wit kan ook de spanning op het bord houden door even de toren terug te trekken: 1. Tc2. Ook dan blijft zwart problemen houden met de dreigingen die boven zijn hoofd hangen.

 22. ben nog niet geheel overtuigd dat het gelijk een volle toren oplevert met Tfc1. Op Tfc1 volgt Tb6, of een zet met dame naar b7 of b8. of b6. Beter is Dc2 met schaak en dan volgende zet het paard pakken……..Op pxd4 na loper zet op e4 speelt wit eenvoudig Pb x d4 ?

 23. ook na tf1c1 volgt misschien Txc4….pffff stelling begint me echt te duizelen met al die varianten…..

 24. Gelukkig dat het achteraf na 29analyses toch nog wel moeilijk is. wel duidelijk stelling voordeel maar nog niet gelijk beslissend materiaalvoordeel of mat waar ik naar zocht………..het was leuk om deze stelling helemaal uit te melken…….

 25. @abtenkate: het lijkt erop dat je een ‘(‘ ‘haakje-openen’ hebt gemist in mijn varianten. 3. Tfc1 doe ik alleen wanneer zwart niet terugslaat op h7 maar Kf8 speelt. Dus 3. Dc2+ is geen alternatief daar. Het helpt ook om altijd zetnummers te gebruiken in je zetten, of, nog makkelijker, altijd de hele variant opschrijven vanaf het begin van de stelling als je een nieuwe zet voorstelt. Dan is het makkelijker uit elkaar te houden! Dat laatste is natuurlijk wel iets meer typen, dat doe ik ook niet altijd.

 26. haha ok……had al zon idee. wordt me nu stuk duidelijker……begon me ook al wat te duizelen al die varianten…..thanks voor de tip. had inderdaad het haakjeopenen gemist .maar dan kan zwart volgens mij nog steeds iets doen met TxC4 of T terug trekken of dame verplaatsen na Tc1. Maw na Tfc1 heeft zwart tijd om uit de penning te gaan

 27. @abtenkate, inderdaad, goed punt, de variant stopt daar nog niet helemaal: 1. Lxf6, Lxf6 2. Lxh7, Kf8 3. Tfc1 en nu dus drie mogelijkheden:
  1) dame verplaatsen: dan kan wit direct het paard op c6 slaan
  2) toren terugtrekken: 3…Tb6 (dekt het paard op c6 twee keer) 4. Le4 (valt drie keer aan) 4…Tc8 en nu kan wit meteen slaan op c6 met voordeel of zelfs nog een keer het paard aanvallen.
  3) 3…Txc4 4. Dxc4 (valt het paard meteen twee keer aan) 4…Tc8 (dekt twee keer) 5. Le4! En nu zal het paard toch vallen. In plaats van 4..Tc8 speelt zwart beter 4…g6 om tenminste de loper op h7 te vangen. Maar dan heeft wit twee pionnen meer na 5. Lxg6, fxg6 6. Dxc6 en kan vrij gemakkelijk winnen, ook al omdat alle overgebleven pionnen van zwart dan geisoleerd zijn.

 28. Ga ik nu nog even de varianten van Bas bestuderen….nog te weinig naar gekeken…je mag dus blij zijn met remise…..

.