Het vierde slaat weer toe!

Door Leo Bosma:

Na twee pijnlijke  nederlagen  – ik heb daar maar niets over geschreven,  wie is immers geïnteresseerd in iemand anders elders ellende?- heeft het  4de weer toegeslagen.  Afgelopen dinsdag was het zover ,  we reisden af naar Putten waar het plaatselijke Denksportcentrum onder andere PSV Dodo ( Door Diepte Omhoog)   huisvest. In een akelig lege zaal – wat miste ik  de gezelligheid van Oasis- traden we aan tegen het  derde team. We werden goed ontvangen en zonder enig ritueel gingen we van start.
Op papier waren we ongeveer even sterk dus  het beloofde een taaie strijd te worden.
Mijn eigen verwachtingen  over een eigen succes waren niet hoog gespannen  , zeker niet  na de deceptie in Wijk aan Zee afgelopen weekend ( Theo zal daar vast een en ander over schrijven) Maar onder het motto Dappere Dodo gaat nooit verloren ging ik de strijd toch maar aan.
Edoch , na ongeveer een half uur spelen kwam ik een paard tegen twee pionnen voor te staan en nog een half uur later gaf mijn tegenstander  de strijd op. Het eerste punt  was binnen. Kort nadien meldde Bjintze dat hij ook gewonnen had en Henk Twerda deed niet voor hem onder. Drie punten binnen, in ieder geval remise. Een blik op de borden van Frank, Theo en  Ton maakte duidelijk dat hun winstkansen niet groot waren . Maar het geluk was Theo en Frank goed gezind , de tegenstander van Frank ging Theo ging akkoord met remise terwijl  hij nog duidelijke winstkansen had. Frank stond  ook duidelijk slechter dan zijn tegenstander maar als een  behendig slangenmens wist ook hij aan verlies te ontsnappen, ook remise.  Ton stond in het eindspel  vier pionnen achter, desondanks vocht hij door, hij had het bijna gered ook. Pas toen zijn tegenstander nog twee  minuten op de  klok had en Ton nog negentien) werd hij gedwongen het op te geven.  Eindscore 4-2 in het voordeel van MSV-IV.
Ook al hebben we het zwaar in onze poule – sommige teams hebben een gemiddelde rating die 300 punten boven die van ons ligt- doen we het niet slecht. Dit komt niet in het minst door de twee runners up van het team Frank  en Theo.  De laatste  schiet  na zijn operaties weer omhoog in de interne competitie  en  toont ook bij de externe wedstrijden en recentelijke bij Tata Steel dat hij weer volop meedoet.

Hieronder  wordt een partij van Theo weergegeven, met commentaar van hem zelf.

MSV 4  –  DZC   dd. 10 december 2013
Hans Laterveer – Theo PereboomTheo ziet, in een  spannende partij ,mat in 1 over het hoofd
Door enige tijdsdruk en vermoeidheid worden er aan het eind van de partij onzorgvuldige zetten gedaan ; je zou het ok blunders kunnen noemen-, zelfs mat in een wordt over het hoofd gezien.  Toch was het een boeiende en ik wist hem ,met enig geluk, winnend af te sluiten
 1      C4         E6

Pbd7

f4

Lb4

na een rustige opening komt er met f4 wat meer spanning in het spel.Toch lijkt mij dit een minder   goede zet omdat zwart een sterk paard krijgt op e4

Te2

Lxc3

bxc3

Pe4

Tb2

Tb8

Pxd7

Dxd7

f5

Tc8

g4

f6

de witte K staat niet meer zo heel fijn

Tfb1

b6

a4

Te7

c4

De8

cxd5

Db3?

Pc3

Dit is cruciaal in de partij. Db3 lijkt goed, dekt a4 en valt de pion op d5 aan.Maar Hans zag Pc3! over het hoofd. Pc3 dekt de   pion op d5, valt Tb1 en a4 aan

én blokkeert de derde rij zodat de pion op e3 in staat.

Wat is een paard toch een prachtig dier 🙂

Te1

Txe3

Misschien had zwart beter de kwaliteit kunnen geven en op 27 Lf4 spelen.

Nu zit hij zwaar in de problemen.

Txe3

Dxe3+

Kh1

De4+

Kg1

Dxd4+

Kg2

De4+

Kg1

Tc4

Kf2

Dd4

Kg3

De3+

Kh4

Td4?

Td4 met de bedoeling om daarna Td3 te spelen (en dan mat op h3).

Lg1

De1+?

Maar nu volgt Lg1 en heeft zwart een probleem. Ik denk dat op te lossen door De1+(dekt ook het Paard op c3).

Kh5?

Td3

Hier had wit Lf2 moeten spelen en kon dan een kwal winnen! Gelukkig zag hij dit niet.

h4

Dxg1

De1 is mat in 1!

Db4

Pe4

daarna kan Pg3 mat

g5

fxg5

De7

Pf6+

zwart geeft op
  1. Gefeliciteerd met de overwinning! Een keurig verslag, had ook wel in het Nadenkertje gemogen.

2. Apeldoorn 3 – MSV 5

Het 5e sloeg bijna toe in Apeldoorn. Dankzij een uitgekiende tactische opstelling werd het een nipte nederlaag. Eerst won Wicher vrij snel van een jeugdlid. Ik wilde net eens kijken hoe men er voor stond en toen had Wicher reeds gewonnen. Aangezien Apeldoorn een paar sterke 1600 spelers in hun gelederen heeft werden die partijen verloren. Via een slimme combinatie wist ik kwaliteit te veroveren.op mijn zeer jeugdige tegenstander die ondanks zijn jonge leeftijd heel goed tegenstand bood. Door de overige stukken af te ruilen hield ik uiteindelijk 2 pionnen meer over en mijn tegenstander ging uiteindelijk mat. Alleen Henk V. speelde nog. Henk had een toren tegenover paard van zijn tegenstander. Beiden hadden nog 2 pionnen. Dus je zou zeggen dit is ten minste remise. Helaas sloeg de vermoeidheid toe bij Henk en de tegenstander speelde slim zijn paard met een vorkje. Gevolg weg toren en kans op een uitslag van misschien wel 3-3 Het werd helaas 4-2 voor onze opponenten.
    Toch gingen we met een trots gevoel huiswaarts. De tactische opstelling had gewerkt.

A.B.