38 reacties
 1. nog niet zeker van de varianten? Zeg het met woorden! Hoe staat het? Wat is er aan de hand? Stellingskenmerken? Plannen? Het leuke van deze stelling is dat het laat zien dat combinatoir spel vaak positionele idee-en bevat. Deze idee-en helpen om een weg te vinden in de brei van varianten.

 2. Zo op het eerste gezicht lijkt me Paard G naar f4 me wel een bijzondere zet voor zwart of Pg5 en dan binnensluipen met de dame..Al kan dan misschien de witveldige loper wel naar f1 worden gebracht.. |Kortom wit is zwaar aan het keepen!

 3. 2.Pc7 hoeft niet, zat zelf te kijken na 2.Kg1 en als Ph3 dan Kh1.
  Is misschien iets passiever dan 2Pc7.

  Maar wat ik me eigenlijk meer afvraag is de waarde van 26 Pb3?
  Als je toch Pc7 gaat spelen had dat op 26. al gekund.

 4. Laat maar denk dat ik het zelf al zie, 26. Pc7, Pf2 27.Kf2, Dh2 28 Ke3. Ziet er wel dapper uit van zwart en pion op g3 zal ook niet lang leven hebben…

 5. @Bas, 4, 2. Kg1 is geen legale zet, want Rienk speelt 1. Pg6-f4 (Pgf4). Ivan Sokolov speelde 1. Phf4, en toen reageerde ik met 2. Kg1 inderdaad.

  @Bas, 5, inderdaad, dat was de reden. Maar die variant heb eigenlijk nog niet echt goed bekeken, wie weet gaat het wel voor wit…

 6. Ik heb ook even zitten analyseren en zit aan de volgende zetten te denken Richard:

  1. ….. PH4
  2. Ke1 PG2 schaak (kan plus teken niet vinden)
  3. Kd2 Tf7
  4. Pb4 Lf6

  Volgens mij doet zwart het erg goed!!1

 7. 1…Ph4 is ook nog een grappige mogelijkheid inderdaad, daar heb ik nog helemaal niet naar gekeken. Op jouw eigen variant is nog een kleine verbetering voor zwart, bijv: Pxf2 op de derde of vierde zet.

 8. @Richard, wit kan vervolgens spelen na zwart Ph4: Pc7 Tc8
  Pxe8 Tfxe8
  gxh4 Dxh4
  Ke1 Pg2 (schaak)

  Dit zou ook nog een mogelijkheid zijn, (Pc7 was al genoemd). De Koning zal uiteindelijk vluchten naar d2.

 9. @Frank, zie ook 11 hierboven; gebaseerd op het verhinderen van het rennen van de witte koning naar de damevleugel.

 10. Bedoel je misschien Ta7, zodat je al bezig bent te verhinderen dat de pion op a5 kan doorlopen……

 11. Nee, die bedoelde ik niet. Zwart kan letterlijk verhinderen dat de witte koning wegloopt naar de damevleugel. En die toren op a8, ach, wat heeft wit daaraan als hij mat gaat 😉

 12. Zou zeggen dat wit gewoon voordeel heeft qua materiaal en genoeg zicht op de koningsvleugel om de dreiging daar te weerstaan. Staat zwart m.i. slechter

 13. @Bas, 15, 17. Okee. Toch is in jouw variant in mijn ogen 3. Pxa8 niet de beste zet! Zwart heeft namelijk beter op de derde zet.

 14. Zo op het eerste gezicht ben ik wel gecharmeerd van mijn idee met 26. … Pgf4 27. Pxc7, Pe2. Idee is om radicaal f2 als offerplek voor het volgende stuk open te stellen. Ben er nog lang niet uit hoor, maar wilde even wat laten horen.

 15. Hm, maar ik zit nu wel vast met 1 variant. Laat ik eens wat varianten opschrijven die ik gevonden heb.

  26. … Pgf4 27. Pc7 (hier al veel andere mogelijkheden). 27. … Pe2
  A. 28. Lxe2 (gulzig), Pxf2 29. Lc4, Pxf2 30. Pxa8, Pxg3+ 31. Ke1, Pe4 32. Le3 g3 en het blijft gewoon lastig ondanks dat wit het huis voor staat. Maar dit is wel meteen een van de zwakste varianten van mijzelf.
  Bijv. 29. Pxa8, Dxh2, 30. Ke1, fxe2 31. Dxe2, Dg1+ 32. Kd2, Pxd1 is veel duidelijker. Of ook 29. Ke1, Dxh2 30. Kd2 (Pxa8, Pxd1 31. Dxd1, f2+ –> f1D) 30. … Pxd1 en fxe2 toren erbij en dame halen of dame winnen.
  B. 28. Pxa8, Pxf2 29. Kxf2 (andere zetten hier mogelijk)., Dxh2+ 30. Ke3, Dxg3 en er na 31. Tf1 is 31. … h5 snel mat.

  En er zijn nog wel meer dingen met heel veel van dezelfde motieven: d.w.z. dat de dame op c2 ongedekt staat en je die met rontgenschaak kan winnen of dat je met h5 de loper kan introduceren waarna de witte koning niet meer weg kan. Maar dat zal allemaal wel, maar ik zie geen breekzetten na
  C. 28. Le3, Pxf2 29. Lxf2, Dxh2 30. Ke1, Pxg3 31. Pxa8, h5 (Lh6 zou de koning afsnijden) 32. Kd2 en witte koning loopt gewoon weg al kost het een stuk.

 16. Tja, ik verdiepte mij in deze stelling omdat zwart toch wel bijzonder goed lijkt te staan, maar ik kon niet zo snel een winst vinden. Dat steekt dan toch? Ik meen dus uiteindelijk een winst gevonden te hebben, en die is inderdaad behoorlijk pittig! Het zou me niet verbazen als zwart zelfs op meerdere manieren voordeel kan behalen, maar ze zijn geen van alle makkelijk, dat blijkt wel uit bovenstaande twintig reacties 🙂 Om mijn winst op het spoor te komen hier een tip: Roel, wat is jouw favoriete aanvalsdoel in het Koningsindisch met zwart, gezien jouw reacties op een eerdere stelling uit deze partij?

 17. @Richard 18,

  1 …, Pgf4
  2. Pc7, Pg5
  3. Pa8, Lg6

  en e4 onder vuur nemen, logisch vervolg eigenlijk wel op 2. …Pg5. Dh2 kan altijd nog wel. Ook na
  4. gf4, Dh2
  5. Ke1, Pe4

  Had blijkbaar je reactie niet goed gelezen bij 18, heb tot gisteren lopen zoeken naar een betere 3e zet voor wit ipv zwart. Enige alternatief dat ik vond voor Pa8 was dan Pe8 misschien wel net zo goed als je deze gevolgen ziet voor wit. Want zwart staat i.i.g. gelijk en allicht wel beter schat ik zo.

 18. Ha Bas, je ziet het goed met 3…Lg6! Inderdaad wel logisch: met de dame alleen kan zwart geen mat zetten, de aanval op e4 helpt ook om de aanval te laten doorslaan. De rest van de variant daar komen we nog wel op, wit heeft zoveel mogelijkheden nog na 3…Lg6!

  Je ziet nog iets goed: wit moet daarom inderdaad geen 3. Pxa8? spelen. 3. Pxe8! is inderdaad veel sterker. Door de witveldige loper eraf te slaan heeft zwart geen slagkracht meer om e4 te belegeren. Het gevaar voor zwart als dat niet lukt en het niet mat gaat is dat de loper op g7 erg passief blijft, de witte koning naar de damevleugel kan vluchten, en dan worden de witte damevleugelpionnen een factor van belang.

  Voordat we nog dieper in de stelling gaan, heeft zwart dan misschien niet nog een betere tweede zet? Dus in plaats van 2…Pg5?

 19. Inderdaad, dat is mijn hoofdvariant. 1…Pgf4 2. Pxc7 Lg6! Zwart behoudt het loperpaar, en voert rustig de druk op op pion e4. Daarbij offert hij achteloos een toren. 3. Pxa8, Pg5! Zwart combineert de aanval van de dame over de h-lijn met de aanval op pion e4.

  Van die stelling zal ik vandaag of morgen weer even een diagrammetje plaatsen om te bekijken hoe wit zich daar kan proberen te verdedigen. Op deze pagina kunnen we dan verder bakkeleien over andere mogelijkheden in de eerste drie zetten.

 20. Inderdaad: dat is een belangrijke 🙂 Wat ben je op dreef Bas. Misschien maak ik daar ook maar een diagrammetje van, tenzij je hem zo al ziet natuurlijk.

 21. Interessante stelling zeg, wat een zee aan mogelijkheden. Nou heb ik gisteravond wel weer gemerkt dat ik niet zo sterk ben in partijen met zo’n tactische chaos, maar toch even een poging. Ik zie niet zo gauw een winst voor zwart na 1…Pgf4! 2. Pxc7 Lg6! 3. en dan 3. Pe6! (3.Pxa8. Pg5 ziet er wel sterk uit!) Wat zou je dan nog moeten doen? Iets als 3….Pg5 4.Pxg5 Dxh2 5.Ke1 Dg1+ 6.Lf1. En dan zie ik het niet zo voor zwart. De koning loopt weg en dan sta je toch al gauw een stuk en 2 pionnen achter. Ik weet het, ik ben nogal materialistisch ingesteld, maar een stuk is een stuk toch?

 22. @Bas, 31, waarschijnlijk een goed punt Bas. Ik zal binnenkort wel weer een diagrammetje daarvoor plaatsen, al ben ik daar zelf nog niet uit momenteel. In ieder geval als we eerst de huidige stelling goed snappen kunnen we een aantal zetomwisselingen als wit na 26. Pc7 later nog eens Pb3 doet snel afkappen.

 23. @mpvank, ja leuk he? Na 3. Pe6 zit er volgens mij toch een vrij hardhandige winstmethode in voor zwart (ik heb een aparte post gemaakt voor die stelling). Misschien maak ik ergens een foutje natuurlijk. Eerst even zelf proberen denk ik altijd, en dan later even kijken wat het elektronisch rekenmonster ervan vindt.

 24. Tja, Bas en Menno werpen toch weer een iets ander licht op de zaak. Nu mijn winst na 3. Pe6 lek is is de uitkomst hier ook onzeker. De witte stelling is behoorlijk stevig nog!

 25. Hoi Richard,
  Ik zou zelf Tf7 spelen, ik zie veel aanvallende zetten maar deze zet is volgens mij ook essentieel voor zwart. Wit valt aan op de damesvleugel en op deze wijze kun je de aanval makkelijker weerstaan. De zwarte loper gaat naar Lf8. De zwarte dame staat erg ongelukkig vind ik. je wilt namelijk de H3 pion kunnen doorschuiven naar voren.

 26. Hoi Frank, 26…Tf7 bedoel je? Met de mogelijkheid Lf8. Ja, dat is een idee dat vaak terugkomt in het Konings-Indisch om de damevleugel te verdedigen. Hier is het ook zeker een kandidaatzet (een serieuze zet om te overwegen). In sommige gevallen kan het ook handig zijn voor zwart dat zijn toren dan later naar g7 kan, of naar h7 (welke lijn er maar open kan komen).

  Met je plan om een zwarte pion helemaal door te schuiven naar h3 ben ik het niet helemaal eens. Volgens mij is het belangrijk dat zwart een opening creeert op de koningsvleugel, om met zijn stukken-overwicht toegang te krijgen tot de witte koning, die maar weinig steun heeft van stukken om zich heen. Met een zwarte pion op h3 zou zwart het nog dichter schuiven. Een logischer plan zou dan zijn om h6-h5-h4 te doen, en dan een keer dreigen met het slaan op g3 om de h-lijn te openen. Voor dat plan staat de zwarte dame inderdaad wel in de weg.

 27. Hoi Richard,
  Dat was ook mijn bedoeling h6, h5, h4 zo heb ik afgelopen week met de interne competitie ook gespeeld. De loper op Le8 is ook erg belangrijk, in deze stelling helaas wat minder maar deze heeft ook een belangrijke rol in het Koning-Indisch om de stelling van de koning te openen. Ik denk ook dat zwart pion e7 beter moet dekken. Als wit zet Pa6xc7 en het witte paard gaat vervolgens naar Pe6 dan krijgt zwart het erg moeilijk.

.