Meppel 1 heeft eindelijk de punten te pakken!

Afgelopen zaterdag heeft MSV 1 dan eindelijk de volle winst veilig gesteld. Caissa 3 uit Amsterdam werd met 5.5-2.5 naar huis gestuurd. Schlemielen waren vandaag Rienk (volledig overspeeld uit de opening) en Alwin (ook geen latertje), Roel maakte remise, maar de helden waren vandaag Dennis, Richard, Bart, supersub André en Dvoretsky-Fokke.

Het eerste kende niet zo’n beste seizoensstart. Na een gelijkspel tegen VAS en een verloren uitwedstrijd tegen het sterke Caissa-Eenhoorn, vond het zich terug op de één na laatste plaats op de ranglijst. Een enkele speler toonde zich al ongerust door op te merken dat er toch punten gescoord moesten gaan worden. De redacteur van ons clubblad, ook aanwezig voor enkele foto’s, leek niet zo optimistisch: in het clubblad was namelijk al een compleet verslag te lezen onder de titel “MSV 1 verliest van Caissa”. Caissa-Eenhoorn natuurlijk, maar dat zorgde natuurlijk wel voor enige hilariteit voorafgaand aan de wedstrijd tegen het ‘echte’ Caissa.

De Meppelers kwamen al snel op achterstand. Alwin moest het werk van zijn broer maar opknappen, die vanwege werkverplichtingen niet kon spelen. Op bord 4 ging het echter al snel verkeerd. Op het bord stond uiteindelijk een blauw aanlopende koning, die door de innige omhelzing van zijn eigen onderdanen, gestikt was in het schaakje van een paard. 0-1 voor Caissa.

Dennis lijkt zijn vorm definitief weer gevonden te hebben. Op bord 1 raasde hij binnen over de zwarte velden. De ongerokeerde witte koning had stukken op f2 te dulden en overleefde het dan ook niet lang. 1-1.

Rienk moest het maar weer op bord 7 proberen dit keer. Zijn opening was echter niet goed. Zijn tegenstander had veel ontwikkelingsvoorsprong en dat kostte Rienk ook nog eens materiaal. Zijn tegenstander had letterlijk zowel de pionnen als de compensatie. Dat was ook voor Rienk, die zo vaak passieve stellingen weet om te buigen, te veel dit maal. 1-2 voor Caissa.

In tijdnood liep het vlaggenschip vervolgens snel uit naar een 4-2 voorsprong. Bart had een interessant middenspel gekregen. Toen zijn tegenstander een paard terugbracht, wist hij het voordeel te grijpen. Hij ‘offerde’ zijn loperpaar voor een ijzersterk paard op d6. In opperste tijdnood van zijn tegenstander speelde hij nog een laatste geniepige zet, waar zijn tegenstander, die nog maar 8 seconden op de klok had, meteen over struikelde. 2-2.

Onze supersub André, die deze periode ook intern fantastisch speelt, had op bord 8 een ingewikkelde partij. Zijn koningsaanval leek niet zo gevaarlijk op het eerste gezicht, maar rond de tijdnoodfase veranderde dat volledig door een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander. André rookte de koning uit en had een mataanval. Ondanks de geslaakte kreet dat hij toch veel meer tijd had gehad dan zijn tegenstander, bleek Andrés opponent uiteindelijk op zet 36 door zijn vlag te zijn gegaan. 3-2

Richard had op bord 2 met wit gewoon een slechte opening gespeeld. Hij had een pion geofferd voor compensatie, maar die compensatie was er bijna niet. Volgens eigen zeggen had zijn tegenstander ook kunnen winnen in de opening. Hij deed het echter niet optimaal en het lukte Richard om toch de druk op te voeren. Dat leidde uiteindelijk tot kwaliteitswinst. Dat voordeelt werd omgezet in een overwinning. 4-2.

Na de tijdnood waren nog 2 partijen bezig, die er alle schijn van hadden remise te worden. Op bord 3 had Roel een verbluffende zet tegen gekregen, waarna plotseling het bord in brand stond. Hij kwam in tijdnood en vond niet de beste afwikkelingen. Er bleef een toreneindspel met 4 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel over. Dit eindspel staat bekend als te winnen, maar is wel heel lastig. Het lukte zijn tegenstandster dit keer niet. 4.5-2.5.

Fokke had op bord 5 een prima stelling opgebouwd. Hij kon met recht tevreden zijn. Hij had een kwaliteit meer, maar gaf daarna zonder echte reden een pion weg. Dat leidde tot een ontzettend moeilijk te winnen eindspel met een toren en a-pion voor Fokke en een loper, vrijpion en b-pion voor zijn tegenstander. We zitten op dat moment op het terrein van de wereldberoemde trainer Dvoretsky. In zijn boek ‘Endgame Manual’ staan waanzinnig moeilijke eindspelen, die op onnavolgbare wijze soms nog te winnen zijn. Fokke ging er nog eens goed voor zitten en wist beide pionnen van zijn tegenstander te winnen. Het resulterende eindspel van toren en a-pion tegen de witte witveldige loper was echter alsnog… sja, wat is het eigenlijk? Remise, volgens de tegenstander van Fokke. Remise volgens Dvoretsky (hoofdstuk 11, diagram 3, pagina 218). Maar zoals altijd, als het in Dvoretsky staat, dan is het ongelofelijk ingewikkeld! Fokke wist de stelling uiteindelijk toch nog te winnen. Hulde voor die prestatie! 5.5-2.5.

Daarmee is de eerste overwinning van MSV 1 een feit. Meteen is het team ook opgeklommen naar de 4e plek. De volgende wedstrijd is al weer over 3 weken. Dan wordt er uit gespeeld in Groningen tegen de Combinatie, een samenwerkingsverband tussen SC Groningen en Unitas. Dat team zal ongetwijfeld revanche willen nemen op hun harde nederlaag (7.5-0.5 tegen Caissa-Eenhoorn!). Maar zij zijn niet de enigen: ook MSV zal de 7-1 nederlaag van vorig seizoen tegen Unitas 2 nog willen uitwassen. Een ding is zeker, de kansen op een 4-4 gelijkspel zijn niet zo groot!

Uitslagen en stand: hier.