Meppel 1 verliest in slotfase

Afgelopen zaterdag heeft Meppel het in Hoorn niet kunnen bolwerken tegen Caissa-Eenhoorn. De degradant uit de eerste klasse van vorig jaar werd van tevoren ook als sterker ingeschat, maar we hebben ze flink laten zweten.

Al om 12 uur mochten we in Hoorn beginnen. Door een vrij ongecontroleerd tijdverbruik heb ik van de eerste uitslagen weinig meegekregen. Maar toen ik zelf klaar was, is het volgende al gebeurd.

Op bord 8 had de jarige Bart remise gespeeld. In zijn partij had hij naar eigen zeggen niet zo veel te duchten van zijn tegenstander. Het was een zeer vlak eindspel welke Bart wel kende. Juist toen Bart dacht nog een pion te winnen, kon zijn tegenstander tijdelijk een stuk offeren voor een vrijpion, waarna er ongelijke lopers overbleven.

Alwin had op bord 7 verloren van Arlette van Weersel. In het middenspel ging er bij hem een pion af, waarop Alwin besloot de kwaliteit te geven. Daarmee was het pleit echter ook beslecht.

Dennis had daarentegen eindelijk weer eens een puntje weten te pakken. In een egel ging hij dwars door de stelling van zijn tegenstander heen. Over 1 zet was hij niet zo tevreden, maar voor zover ik heb kunnen zien was het simpelweg een modelpartij.

Rienk had op bord 6 dezelfde opening als Richard tegen zich. Van de partij heb ik weinig gezien. Hij haalde er in ieder geval remise uit.

Zelf had ik door stom tijdverbruik al geruime tijd tijdnood. Mijn tegenstander leek de overhand te krijgen, maar toen brak ik de stelling open. Dat resulteerde in een vlijmscherpe aanvalsstelling. Mijn koning op h3, zijn koning op h6 en allebei een aanval. Gelukkig kwam mijn tegenstander te laat erachter dat zijn geplande torenoffer niet in mat zou eindigen, waarna hij meteen geen verdediging meer had voor zijn eigen koning.

Daarmee was de stand 3-2 geworden voor Meppel. De overige borden baarden wat zorgen, maar 4-4 zou er toch nog in moeten hebben gezeten. Fokke had het minste spel met een hachelijke, uiterst passieve stelling in het eindspel. Gerhard had een toreneindspel met 2 pionnen meer, maar de verbonden vrijpionnen van zijn tegenstander waren al verder en de stukken van zijn tegenstander waren veel actiever. Richard had een kwaliteit minder in het eindspel, maar in ieder geval 1 a 2 pionnen meer. Die stelling was ongelofelijk ingewikkeld.

Gerhard ging helaas als eerste kopje onder. Gerhard, die al om 3 uur in de nacht was opgestaan om eerst naar Duitsland te gaan, speelde eigenlijk een hele goede partij tegen de sterkste speler van Caissa-Eenhoorn. Het was Gerhard die bijvoorbeeld goed uit de opening was gekomen en die dingen begon te ondernemen op de koningsvleugel. Maar het ratingverschil kwam er in het eindspel dan toch uit. De vrijpionnen kwamen gezamenlijk op de 6e rij, de vijandige toren had op de 7e rij de zwarte koning al naar de onderste rij gedwongen en Gerhard kon dan ook mat niet meer voorkomen.

Ook Fokke kon het niet bolwerken. Hij verloor op den duur door zijn passiviteit een pion en dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Zijn tegenstander tikte het vervolgens voorbeeldig uit.

Richard heeft dit jaar een nieuwe tegenstander gevonden: de tijd. Ik had hem als instructie meegegeven dat hij om 3 uur in ieder geval ook 3 zetten gespeeld zou hebben. Dat lukte dan nog wel, maar het was na de tijdcontrole toch weer de tijd die hem de das omdeed. Daar is hij zelf overigens natuurlijk verantwoordelijk voor: dan moet je maar zetten als je weet dat je er geen tijd meer bij krijgt. Nu had hij nog 5, vervolgens nog 2 seconden voor de rest van de partij. De ‘truc’ die hij dan ook vond met 2 seconden op de klok deed er weinig meer toe. Hij werd gevlagd.

Daarmee was de 5-3 nederlaag een feit. Geen ramp, we zullen in de loop van het jaar wel weer onze punten gaan pakken. Ondertussen bleek ook Sissa, met Van Wely, met Sokolov, met de hele reutemeteut, niet onfeilbaar. Zij leden een 4-4 gelijkspel. Dat maakt Caissa-Eenhoorn meteen de koploper in de klasse.

1. Hmm. Roel, wat mij betreft ben je veel te vroeg met je conclusie over mijn nieuwe tegenstander. Mijn tijdverbruik in de tweede ronde was voorbeeldig in vergelijking met dat in de eerste ronde!