Meppel 1 verliest weer met 4,5-3,5

Zaterdag heeft het eerste helaas opnieuw een wedstrijd in klasse 2A verloren. Vorige wedstrijd werd er met 4,5-3,5 van Groningen verloren, nu werd met dezelfde cijfers verloren van Hardenberg. Het was een wedstrijd waarin het geloven in de stelling een belangrijke factor was in de einduitslag. Hier volgt een verslag zoals weleer.

De middag begon voortvarend. Zo voortvarend dat liefst 3 spelers van Meppel te laat achter hun bord zaten. De laatste die zat, mocht helaas ook als eerste weer opstaan van bord 6. Gerhard kwam in een opening die hij niet helemaal kende en die in het verleden ook al eens andere slachtoffers gemaakt had. Zo had Richard in dezelfde opening ook al eens bijna op dezelfde wijze verloren (lang geleden). Alle geloof die nog in de stelling zat, was echter wel ten einde toen zijn telefoon ook nog eens ging. 0-2, o nee, 0-1.

Vervolgens was Micha op bord 4 klaar. Micha speelde zijn eigen spel. Normaal gesproken leidt dat tot langzame wurgpartijen, maar niet tegen deze tegenstander. Die kende het aardig en Micha wist met de witte stukken weinig te bereiken. De vrede werd getekend: 0,5 – 1,5.

Omdat mijn eigen bord nogal ontplofte, heb ik de chronologie niet helemaal paraat. Volgens mij was Rienk op bord 5 hierna klaar. Zijn tegenstander offerde in de opening een pion voor een hele lekkere stelling. Rienk kon amper ontwikkelen en kon het uiteindelijk dan ook niet bolwerken: 0,5 – 2,5.

Bas jr. speelde op bord 3 een Siciliaan. De opening bleef in evenwicht. Toen kwam de volgende stelling op het bord:

mijnheer - bas

De zwarte dame is ingesloten. Bas geloofde niet meer in de stelling: na 27. … Pxd1, 28. Lxd8, Ld4+; 29. Kh1, Pf2+; 30. Kg1 maakte hij met 30. … Ph3+ remise door eeuwig schaak.

De vraag is echter of dat wel recht doet aan zijn stelling. In de analyse was het oordeel vernietigend: zwart staat gewonnen! Met 30. … Tcxd8; 31. c7, Ta8; 32. Te7, Pe4+; 33. Kh1 wint het idee met …a4-a3-a2-a1D. Wit heeft nog een grapje of 2 met de vrijpion, maar als zwart Lf6 speelt en zo nodig Tfc8 is er niets aan de hand. Wit kan de vrijpion niet stoppen. 1-3.

Zelf speelde ik op bord 2 een scherpe Gruenfeld. Een kleine tactische nuance zorgde voor hele actieve stukken voor mijn tegenstander. We dachten beiden dat hij heel erg goed stond, maar dat blijkt achteraf wel mee te vallen. Het geloof in eigen stelling leidde er echter toe dat mijn tegenstander niet naar mogelijke gelijke eindspelen afruilde. Een strategische blunder in tijdnood deed mijn tegenstander uiteindelijk de das om. Een ouderwetse klopjacht op de zwarte koning besliste de partij. Zie diagram.

donker-klapwijk

Met 28. … g5?? heeft zwart zijn eigen koningsstelling opgeblazen. De tussenzet 29. Te3! beslist. Het einde van de partij: 29. … Db2; 30. Pf5+, Kg6; 31. Te2, Kxf5; 32. Le4+, Kg4; 33. Df2, Kh5; 34. g4+ en opgegeven vanwege het mat in 2 dat volgt. 2-3.

Richard, de kersverse vader, was voor het eerst dit seizoen weer present. Op bord 1 speelde hij een degelijke partij. In sommige openingen kan je met zwart niet veel anders als wit degelijk speelt. Zo ook in de opening die Richard had gekozen. Wit stond nergens beter, maar zelf had Richard ook nooit een kans op winst. 2,5 – 3,5.

Na de tijdcontrole waren er nog 2 partijen bezig. Gelukkig was het nog spannend. Fokke kwam op bord 7 uiteindelijk tot remise. In het middenspel had hij de kleine kwaliteit ‘gewonnen’ voor 3 pionnen. Maar materiaal zegt niet alles: hij stond ook prima. Winst was alleen niet voorhanden. Na een poging om een stuk weg te blunderen en een verplicht doorspelen na overleg met de teamcaptain, kwam Fokke nog goed weg in het eindspel. 3-4.

Alle ogen waren toen nog op de partij van Bas Dudink gericht. Op bord 8 kwam hij prima uit de opening. Uiteindelijk werden de stukken van zijn tegenstander echter toch actief en vreesde hij, volgens eigen zeggen, dat hij verloren stond. Het is natuurlijk erg belangrijk om te blijven geloven in de eigen stelling: in tijdnood blunderde de tegenstander zijn stelling weg. Even later kwam Bas voor een cruciale keuze te staan: slaan of aanvallen?

bas dudink

Paard en dame zijn een erg sterk aanvalswapen. Zeker als de tegenstander vrijwel in zetdwang zit. Bas koos voor 50. Pxb6, waarna hij dames moest ruilen na 50. … Pb5. De winst lijkt echter voor het grijpen met de aanvalszet 50. De5! of ook met 50. g4.

Het eindspel na dameruil bleek moeilijker dan gedacht. Zo moeilijk zelfs dat Bas er uiteindelijk niet doorkwam. Na f3 gingen er al snel een set pionnen af en ook een andere pionnenruil kon later in de partij niet voorkomen worden. Tegen slechts 1 pion kon zwart standhouden. 3,5-4,5.

Meppel 1 zit daarmee in zwaar weer. Alleen de sterksten uit de poule wachten ons nog. Dat baart enigszins zorgen. Positief is in ieder geval dat Richard weer mee heeft gedaan en dat we hopelijk de volgende wedstrijden weer eens in de sterkste formatie kunnen spelen. In februari gaat het feest pas weer verder. Hopelijk doet het nieuwe jaar ons seizoen goed.

Één reactie

Plaats reactie