Meppel 1 wint overtuigend in Utrecht

Met oorverdovend gejoel werd de 5.5-2.5 overwinning op Utrecht gevierd. En blij mochten we ook zijn, want Utrecht stond tot gisteren gewoon fier op plaats 2 van de klasse. De beste van de rest waren ze dus tot op dat moment. Wij daarentegen stonden op plaats 6, met nog maar 4 matchpunten uit 5 rondes. Nog geen reden tot paniek, omdat we de twee sterkste tegenstanders al gehad hadden, Sissa en Caissa-Eenhoorn, maar er moesten wel een keer punten gepakt gaan worden.

Voor de verandering ging het Meppeler deel van het eerste een keer met de trein. De vervoersuitdagingen bleken op geen andere manier te overkomen, nu onze vaste chauffeurs beiden niet konden rijden. Ook Sibbele, gepolst als reserve-automobilist, had andere verplichtingen en de auto van hem moest ook nog eens naar de garage. Enfin, we waren overgeleverd aan de grillen van het openbaar vervoer. Roekeloos als we zijn, kozen we er voor om onze reis niet zo te plannen dat we een uur van tevoren in de speelzaal aanwezig zouden zijn. Dat is namelijk de opmerkelijke eis die gesteld wordt, wil je recht hebben op een beroep op overmacht bij de competitieleider. Ik zet er mijn vraagtekens bij, want welke speelzaal is bijvoorbeeld normaal gesproken nou zo vroeg open? Maar goed, dat terzijde. Wij kozen het menselijke alternatief en zonder problemen kwamen we een twintig minuten voor aanvang in de speelzaal aan.

Ik heb zelf niet heel veel gezien naast mijn eigen partij. Ik hoop dus dat wat nu zal volgen de chronologie niet te veel zal schaden. Wat ik als eerste wel zag gebeuren, had ik dan weer liever ook niet gezien. Mijn buurman, Rienk op bord 4, zette zijn paard aan de rand en rokeerde vervolgens. Een veilige koning is natuurlijk een must en dat zal onze jeugdleider ook nog vaak aan zijn pupillen vertellen, maar soms zijn er belangrijkere dingen. Zoals een veld geven aan een ingesloten paard. Met een simpele pionzet kon het beest in de doos. Opgeven kan echter altijd nog en Rienk speelde dan ook nog uren door.

De eerste nederlaag kwam op het conto van Bart. Dinsdag hadden we het na ons onderlinge duel er nog over. Ik moest nu natuurlijk wel winnen zaterdag voor de interne, Bart hoefde zo nodig niet meer. Hij rekende helaas iets verkeerd uit en daardoor ging het kwaliteitsoffer van hem niet. De nederlaag was daarna snel een feit.

Zelf nam ik kort voor de tijdnoodfase de 1-1 voor rekening. Tegen een sterke jeugdspeler probeerde ik nog zo om de stelling onder controle te houden, maar daar wilde hij niets van weten. In de kritieke stelling hadden we beiden geen keuze: het bord moest in brand!

Zwart brak terecht het centrum met 20. …e6! waarna wit ook geen kant meer op kon: 21. d6!, wat het kwaliteitsoffer 21. … Lxe4, 22. dxc7, Lxb1 23. Pxe6 inleidde. De stelling was wild en er zat ontzettend veel in de stelling. Mijn bescheiden, oude computer kan geen gat slaan in de varianten. Je hebt zo van die partijen waar je zeker bent dat je fantastisch gespeeld hebt en de computer alles weerlegt en je hebt er ook waar je heel zeker bent dat je tegenstander kansen gemist heeft en het allemaal blijkt te kloppen. Het lijkt dus de laatste te zijn. Het slot was ook nog wel mooi:

Hier speelde zwart. 27. …Txf1? 28. Kxc3! en het matje Ld4 en pion c7 kost zwart snel de rest van zijn stukken.

Richard had vlot erna ook gewonnen. In het koningsgambiet leek hij met zwart al snel goed te staan, maar schijn bedriegt soms. Hij kreeg uiteindelijk een pion op e3, maar dat was eigenlijk vooral een zwakte. Op het cruciale moment wist Richard echter een pion te winnen met een petit combination, ‘zoals Capablance’ (Richard). Ik hoop de stelling goed voor de geest te hebben:

Wit heeft net 1. Tf1-f3 gespeeld en lijkt de pion op e3 te gaan snaaien. Niets was echter minder waar, want Richard vond: 1. … Lxf4! en nu is 2. Pxf4, Pxf4 3. Txf4 e2 afgelopen vanwege de zwakte van de onderste rij en ook 2. Txf4 had Richard goed berekend, want: 2. … Pxf4 3. Pxf4, Dd6! (niet 3. …e2?? 4. Pg6 mat!) wint voor zwart.

Op dat moment was het al duidelijk wie er zou gaan winnen. Alle dubbeltjes vielen onze kant op. Dennis behaalde op bord 1 zijn 4e overwinning van het seizoen door met wit zich eerst rustig op te stellen en vervolgens over het hele bord naar voren te gaan. Overal brak hij eigenlijk door. Heel gelijkmatig wist hij dus het punt binnen te halen.

Alwin kon na 4 nederlagen op rij eindelijk weer eens een punt bijschrijven. Over de manier waarop dat ging, moet ik met hem van mening verschillen. Ik hoop redelijk objectief te zijn: zijn stukken waren onontwikkeld en zijn vooruitgang op de koningsvleugel leek ongevaarlijk. Toch kwam alles plotseling samen en hielp zijn tegenstander hem in het zadel door te missen dat Alwin een paard op het sterke veld e5 kon posteren. Uiteindelijk wist Alwin dus de partij ook nog te winnen.

Met Roelof-Jan aan bord 8 hadden we gelukkig deze keer weer een invaller. Gerhard kan immers door omstandigheden (even?) geen schaak meer spelen. Ondanks zijn verkoudheid besloot hij met ons mee te doen. En dat deed hij met succes! In de opening leek hij wat onder druk te staan en kwam wat in de problemen. Zijn tegenstander deed het echter niet goed en miste zelfs nog mat in 2 (wat Bart dan wel weer zag en de rest van de avond zo’n 80.000 keer herhaalde). Roelof nam dankbaar gebruik van een tactische fout van zijn tegenstander en won materiaal. De rest speelde hij goed uit.

Fokke kwam uiteindelijk niet verder dan remise. Dat was al vroeg in de middag aangeboden door zijn tegenstander, maar toen leek het nog niet zo goed te gaan voor ons. Fokke moest dus doorspelen. Toen de overwinning al bijna een feit was, bood Fokke zelf remise aan, maar nu weigerde zijn tegenstander. Het spel zelf dacht daar dus anders over en het werd alsnog remise!

Rienk vocht aan bord 4 als een leeuw. Zoals het hoort natuurlijk als je een stuk wegblundert in de opening! Hoe vaak ik zelf ook wel niet gemazzeld heb en zelfs nog een partij gewonnen heb… Ook Rienk kwam gewoon terug in de partij! Zijn tegenstander vond de dreigingen van Rienk op de koningsvleugel ernstig genoeg om een stuk terug te geven. Hij hield wel een technisch gewonnen stelling over met een 2 pionnen (1 dubbelpion) meer. Het werd nog een lang gevecht met uiteindelijk een dame-eindspel. Ik ken de stelling niet, maar Rienk geloofde in remise. Helaas liet hij dames ruilen en bleef een verliezende wedren over. Zo was het om 6 uur al afgelopen en had Meppel met 5.5-2.5 gewonnen.

Ik denk dat we wel blij mogen zijn met deze overwinning. Wellicht was het een beetje geflaneerd, maar als je de eerste drie borden allemaal wint, dan win je nu eenmaal veel wedstrijden. Daarmee is Meppel 1 ‘veilig’, maar dat voelden we ons natuurlijk al wel langer. We krijgen nog een paar zwakkere teams en hopelijk kunnen we dus nog wat puntjes erbij pakken. Het was een geslaagde zaterdag!

Stand en individuele uitslagen: hier

7 reacties
  1. Mooi werk mannen en wat leuk dat onze invaller gewonnen heeft!
    Ik was op de fiets naar Sneek en zag twee jeugdspelers van onze club spelen voor de Friese kampioenschappen!

  2. Een keurige prestatie van het eerste en een mooi verslag. Gefeliciteerd. Leuk dat Roelof Jan zo goed is ingevallen. De partij van Richard heb ik al ontvangen voor het Nadenkertje, hulde daarvoor. Als er nu nog een paar spelers zo vriendelijk willen zijn hun partijen aan mij te sturen, dan wordt het weer een mooi Nadenkertje. Ik zag op de site dat die uitslovers van Sissa met 8-0 hadden gewonnen van Emanuel Lasker.

  3. Ik kwam vrijdagavond thuis en zag dat er iets mis was met de rechter voorband van Tiny’s auto. Voor haar heb ik zaterdag mijn tweepersoonsauto maar even achtergelaten en zelf ben ik op de fiets naar Sneek vertrokken, waar ik een zus bezocht en met haar ook even het jeugdschaaktoernooi en daarna ben ik op verjaardagsvisite geweest bij mijn zwager in Bolsward. Intussen had zich in Sneek een drama afgespeeld tussen de schakers van Sneek 1 en Westego 1 ( uit Bolsward ). Tegen 13:00 uur kwamen de Bolswarders de speelzaal binnen en toen bleken hun klokken bijna een uur te lopen! De wedstrijd was rond het middaguur begonnen……. Het werd 8-0 voor Sneek en het komt niet meer goed tussen beide steden denk ik. Er speelde in mijn jeugd te Bolsward al een gezellige rivaliteit tussen beide steden en die is er nu niet gezelliger op geworden. Laat ik hier wel even stellen: Sneek nodigt uit als thuisspelende vereniging en moet in de mail een voorstel doen over de aanvangstijd ( artikel 23 ). Westergo behoort de info uit de KNSB-gids na te lezen voor vertrek en dan kan zoiets niet gebeuren! Jammer zo!

  4. Ai ai… dat is niet mooi… Maar er zijn heel veel thuisspelende ploegen die het nalaten om even te mailen. In dit geval moet Sneek standaard gewoon uitnodigingsmails sturen en daar duidelijk in zetten dat het om 12:00 uur begint. Als de teamleider van de uitspelende ploeg dat niet ziet, dan helaas voor hen. Maar als niet gemaild wordt, vind ik dat zelf wel een zeer ernstige fout en misschien moesten daar ook maar eens sancties op gezet worden (bij ploegen die op afwijkende tijdstippen beginnen).

  5. Maar het argument van Bolsward dat het overlegd had moeten worden nadat ze een email gekregen hadden dat het om 12:00 uur zou beginnen, slaat dan wel weer alles… Terechte 8-0.

.