Meppel knikkert Pallas uit de KNSB-beker

Meppel knikkert Pallas uit de KNSB-beker

KNSB Beker ronde 2 : Onderstaand verslag is door de sympathieke René Renders van DSG Pallas gemaakt :

Voor de KNSB-beker mochten we opnieuw naar het noorden, gelukkig minder ver dan Assen deze keer. Nu was Meppel de tegenstander, spelend in klasse 2A van de KNSB. Meppel heeft, zoals bij ons wel bekend, al jaren een sterk team, maar enkele van de sterkste spelers doen alleen op zaterdag mee, dus enige hoop op een goede afloop was er wel. Radboud, Jim en ik kwamen met de auto vanuit Deventer zonder problemen aan op de mooie speellocatie van Meppel. Prachtig gelegen in het centrum in een ouderwetse bruine kroegsfeer, dat zou in Deventer toch eigenlijk ook moeten kunnen… Pim was met de trein vanuit Groningen gekomen en wachtte ons al op, achter een heerlijk dampende maaltijd, die je daar ook nog kunt krijgen.
Na de quiche en koffie kon de wedstrijd van start. Pim speelde aan bord 4 met wit tegen Rienk van den Berg. Hij kreeg een favoriet openingssysteem op het bord en leek geleidelijk wat druk te ontwikkelen in een gecompliceerde stelling. Toen hij het loperpaar won met een schijnbaar sterke zwartveldige loper tegen een open koningsstelling, zag het er veelbelovend uit. Korte tijd later moest Pim echter wat op zijn schreden terugkeren en nam zwart de aanval over, goed gebruik makend van de open g-lijn. Een combinatie van tijdgebrek en stellingsdruk leidde tot stukverlies voor Pim, waardoor die helaas moest opgeven.
Jim speelde met wit tegen Fokke Jonkman. Voor het verhaal van zijn partij verwijs ik naar hierboven, andere stelling maar verder veel overeenkomsten, behalve dat Jim naast ge-g-lijnd ook nog gespleten werd over de h1-a8 diagonaal. Toch allebei spannende partijen, er heeft vast meer ingezeten maar de tegenstanders wisten op belangrijke momenten net wat beter gebruik te maken van hun kansen.
Radboud was toen al enige tijd klaar. Hij speelde met zwart tegen de Engelse opening van Bart Davids en beantwoordde het onschuldig ogende a3 met het even onschuldig ogende a5. De minimale verandering van de stelling bleek echter tot beslissend voordeel voor wit te leiden na enkele tactische schermutselingen. Radboud moest een cruciale pion geven en de schwindels vielen allemaal in wits voordeel uit. Toch had ik het nog wel eens willen zien als Radboud erin geslaagd was zijn voorpost op e4 te houden…
Zelf trad ik met zwart aan tegen Roel Donker. Al snel ontstond een soort damstelling waarbij al mijn pionnen op witte velden terecht kwamen. De witveldige dam van mijn tegenstander kon daar lange tijd weinig tegen uitrichten, ook omdat mijn paarden op lelijke, maar effectieve verdedigingsvelden stonden. Uiteindelijk kon wit toch breken op de damevleugel, maar dit gaf mij ook tegenkansen. Ik heb het gevoel dat wit daar iets heeft laten lopen, maar in tijdnood is het lastig te beoordelen. Uiteindelijk volgde afwikkeling naar een eindspel met zelfs een minimaal structureel voordeeltje voor mij, al had dat niet veel om het lijf. De partij eindigde in zetherhaling, waarmee ik nog een halfje wist binnen te halen voor Pallas.
Uiteindelijk dus een ruime 3,5-0,5 nederlaag, waar al met al niet veel op af te dingen valt. Meppel was deze ronde gewoon sterker en we wensen hen dan ook veel succes in het vervolg.