MSV 1 komt helaas niet verder dan 4-4 gelijkspel.

Het is gisteren helaas niet gelukt om Groningen op de knieën te krijgen. De op papier zwakke tegenstander leek rijp voor de sloop, maar werd door individuele fouten terug in het zadel geholpen.

De eerste fout kwam van de teamleider, die per ongeluk de hele opstelling naar een bevriende tegenstander had toegestuurd. Duur, maar het werd sportief opgelost. Daarmee pakte de Meppelse opstelling zoals verwacht goed uit. Groningen speelde enigszins tactisch door bord 1 open te laten en had een van zijn sterkste spelers op bord 7 geplaatst.

Roel op bord 4 en Bart op bord 6 hadden een prettige middag. Roel had nooit echte problemen, terwijl Bart in het middenspel zijn tegenstander overspeelde om het eindspel uiteindelijk te overwinnen. Ook Dennis wist gisteren te winnen. Een typisch gevalletje grootmeester, leek mijzelf. Niet veel aan de hand na de opening en tegenstander tevreden over zijn stelling en dan alsnog simpel winnen.

Daarna begon het foutenfestival. Gerhard had op bord 2 tegen een van de sterkste tegenstanders een prima pot gespeeld en stond in het eindspel simpel gewonnen. Hij had bovendien meer tijd dan zijn tegenstander in de tijdnood die ontstond. Daarna deed hij wat de tegenstander van André in de vorige ronde deed: nadenken. En blijven nadenken. En vervolgens door zijn vlag gaan op zet 38, terwijl de stelling zo verdund was dat er makkelijk zetten te doen waren.

Rienk speelde buitengewoon sterk op bord 1. Hij wist al snel een pion te winnen (nog een slachtoffer a la Alexander, voor de ingewijden), gooide er een stuk in voor een briljante aanval, maar kon die niet afmaken. Hij won het stuk wel terug, maar gooide vervolgens het eindspel helemaal weg. Remise bleef nog wel over.

Alwin speelde tegen oude bekende Edwin Zuiderweg op bord 7 en had een messcherpe stelling op het bord gekregen. Ik was er wel optimistisch over. Het duel ontaarde in een enorm tijdnoodduel. Daarin heeft hij, naar ik geloof, zeker twee goede kansen gehad, alvorens mat in 2 te missen. Op het eind van dit tijdnoodduel, zet 40 geloof ik, gaf Alwin een dame weg. De 40e gehaald, eindspel verloren.

Niet echt fout gespeeld, maar wel met een lagere uitslag dan ik had verwacht, kwam ook Roelof-Jan, invaller voor de verhuizende Richard, een nederlaag rapporteren. Hij had een rustige stelling opgebouwd tegen 1 van de sterkste spelers van Groningen en lang leek er niets aan de hand. Ook het eindspel, nadat hij een pion had verloren, leek prima te houden. Helaas kreeg zijn tegenstander het voor elkaar om zijn stukken te ontrafelen en ging met de vrijpion naar de overkant.

Tenslotte kwam Fokke ook niet door zijn tegenstander. De balans werd nooit verbroken.

Daarmee heeft Meppel een mogelijke 6-2 overwinning laten glippen. Het puntverlies betekent dat Meppel op de vijfde plek is terug te vinden. Nu de volgende ronde tegen Van Wely/Sokolov en co is, zal de schade na volgende ronde pas op te maken zijn. Gaat Meppel dit jaar dan toch het degradatiespook nog zien?

Uitslagen:

Groninger   Combinatie 4 – MSV 4,0 – 4,0
Utrecht 2 –   Caissa-Eenhoorn 4,5 – 3,5
De   Waagtoren – ESG Dr. Max Euwe 3 6,5 – 1,5
VAS – Emanuel Lasker 4,5 – 3,5
Caissa 3 – SISSA 2,0 – 6,0

Stand:

Klasse 2A
1. SISSA 7 24,5
2.   Caissa-Eenhoorn 6 23
3.   Utrecht 2 6 15
4.   De Waagtoren 5 19
5.   MSV 4 16,5
6.   VAS 4 16,5
7.   Caissa 3 3 13
8.   Groninger Comb. 4 3 13
9.   Emanuel Lasker 2 14,5
10.ESG Dr. Max Euwe 3 0 8,5
10 reacties
  1. Bedankt voor het mooie verslag Roel en sorry dat ik het team niet de overwinning heb kunnen bezorgen. Ik zag het gewoon niet meer. Desondanks heb ik genoten van een prima en gezellige schaakdag! Ik zou wel graag mijn partij a.s. dinsdag even met het groepje erbij willen analyseren. Dan ben je alvast op de hoogte.

  2. Jammer jongens, maar wel mooie potten gespeeld van wat ik zo verneem! Komt er nog wat van dat moois op de website?

  3. Jullie kunnen je partijen ook bij mij inleveren voor het volgende Nadenkertje. Graag winstpartijen, van de site van de vijand kan ik alleen maar verliespartijen van jullie afhalen en daar zitten we niet op te wachten. Jammer dat Alwin niet gewonnen heeft, dan zou de heer Zuiderweg heel wat minder praatjes gehad hebben.

  4. Je zou bijna niet in de gaten hebben dat je van de Meppeler site naar de Groningse site springt als je op het linkje klikt 😛

  5. @Willem: ja helaas…overigens klopr het commentaar ook niet, ik speelde niet te vroeg b5 maar 1 zet te laat!…er ontstaat dan wel een heel scherpe stelling die zelfs mr. Najdorf Kasparov eens heeft verloren, en op ons nivo levert dat dan zeker een leuke partij op 🙂

    Enne over die winstpartijen voor t Nadenkertje, daarvoor moet je helaas niet bij mij zijn, ik heb vooral ‘Eiern gesammelt’….

  6. Ik heb op het Unive tegen zowel Fons van Hamond en Henk Bosveld 2 zware bevochten remises uit het gevuur gesleept.Tegen Henk heb ik bijvoorbeeld 2 Torens en een gepromoveerde Dame geofferd( tegen 1 Toren) om mezelf pat te laten zetten.Het zijn zeker geen slechte spelers.

.