MSV 1 met 3-5 ten onder in Alkmaar tegen de Waagtoren

Een uitgebreider verlag volgt 1 dezer dagen. Richard beloofde een verslag te schrijven, en Menno fotografeerde al driftig notatieformulieren dus wie weet heeft ook hij plannen! Het belooft een smeu-ig verslag te worden, met sowieso een prachtig torenoffer van invaller Menno, dat leidde tot winst, en twee mooie kwaliteitsoffers van Bart en Dennis! De laatste twee mochten helaas niet baten, op dramatische wijze leverden beide offers twee nullen op. Een terechte nederlaag leed Richard, die teveel tijd gebruikte voor een aantal te passieve zetten. Roel kwam na veel zuchten en steunen in de opening niet verder dan remise. Invaller Andre (ik kan het accent op de laatste letter niet vinden) zijn opening verliep moeizaam: met alle stukken nog op het bord overwoog Andre op te geven. Maar goed dat hij dat niet deed, zijn tegenstander blunderde later materiaal weg en Andre won nog bijna: net remise. Semi-prof Fokke won eeen mooie positionele partij begreep ik. Van Rienk zijn parti j zag ik niet veel, een moeilijk eindspel kon uiteindelijk niet worden gekeept. Kortom, een spannende wedstrijd die ook best de andere kant op had kunnen vallen, met name bij de partijen van Bart en Dennis. Met een lekkere Chinese avondmaaltijd was het leed gelukkig snel weer vergeten. Het zal nu op de laatste wedstrijd over twee weken aankomen voor Meppel! Kunnen we in deze klasse blijven spelen volgend jaar? Laten we het hopen, want de prachtige partijen smaken in ieder geval naar meer!

[Update] Laten we eens beginnen met de partij van het Beest uit Beilen. Na twintig zetten stond het zo, en begint Bart aan een koningsaanval:

Agter – Beest, na 20.Pf3

20…f5 21. Dd2, f4 22. Da5, Tab8!

De toren gaat zich ook bemoeien met de aanval.

23. Tc2, Tb6 24. b4!?

Wit gooit er een pion tegenaan.

24…fxg3!?

Zwart weigert, en wil zonder omwegen aanvallen.

25. fxg3

Agter – Beest, na 25. fxg3

25…Te6!?

Zwart offert een kwaliteit voor een bijzonder sterke aanval!

26. Lxe6, Dxe6 27. bxc5, De3+ 28. Kh1, Df2 29. Tg1, Txf3 30. exf3, Dxc2 31. Dxa7, Dxc5 32. Dxc5, Lxc5 33. Tc1

Bart: “Nu werd ik echt achteloos”

Agter – Beest uit Beilen, na 33. Tc1

33…Lxa3?! 34. Tc4

Bart: “Nu is het al heel moeilijk voor zwart. Hij moet een tempo verliezen om het mat op de onderste rij te dekken, en wit haalt beide pionnen op, die op d4 en die op a4”.

34…Lb2??

Vraag I aan het publiek: hoe wint wit nu?
Vraag II aan het publiek: hoe had zwart moeten spelen in plaats van 33…Lxa3? [Update: besteed maar niet teveel tijd aan deze vraag, want winnen kan zwart hier toch al niet meer, zie beneden in de reacties een analyse]

Dit was tragisch natuurlijk. Als tegenprestatie voor het tonen van de vreselijke blunder van Bart heb ik beloofd uit de doeken te doen hoe ik mij mat in twee liet zetten: dat komt goed bij de volgende update.

[Update 2]
Dan is het nu tijd voor mijn verschrikkelijke blunder:

Frank van Tellingen – Richard, na 36. Pg5-e6+

Hier speelde ik 36…Pxe6??.

Vraag III aan het publiek: hoe wint wit hier?

Waarom deze twee blunders tonen? Nou ja, om maar aan te tonen dat er bij schaken altijd kansen zijn voor iedereen. Begin je net met schaken? Vraag III lukt je vast, en laat je even meespelen in de tweede klasse KNSB en winnen!

Omdat je schaken het beste kunt leren door naar goede voorbeelden te kijken gaan we bij de volgende update verder met het kwaliteitsoffer van Dennis. Jullie hebben ook nog het torenoffer van Menno te goed. We verloren dan misschien, maar het was wel een ronde om van te smullen!

[Update] Zie hier het kwaliteitsoffer van Dennis!

1. Hmm, kwaliteitsoffers zijn prachtig natuurlijk, maar in de stelling waarin dat gebeurt lijkt 25. … cxb4 met de verschrikkelijke dreiging Tf5 (wint de witte dame) me ook wel heel sterk eigenlijk?!

2. He, geen eigen initiatieven mpvank! Gelieve keurig te antwoorden op de gestelde vragen 🙂 Ziet er sterk uit inderdaad. Misschien wilde wit dan wat gaan rommelen met Pe5 of Dh5, hoewel dat geen echte indruk maakt. Zwart staat gewoon al bijzonder goed voor het kwaliteitsoffer, en b2-b4 helpt niet echt.

3. Overigens geef ik zelf maar vast het antwoord op vraag II, want dat ligt iets anders dan ik op het eerste gezicht dacht. Ik meende dat zwart met

33…Lf8

op winst kon blijven spelen. Het idee is om met de andere loper de pion op a4 te gaan dekken, waarna zwart uiteindelijk de a-pion kan ophalen. Wit kan dit niet voorkomen met torenzetten! Maar hij kan wel meteen

34. g4!

spelen:

34…, h5
    35. Tc4! hxg4
    36. Txd4 en zwart kan niet doorslaan op f3 wegens Th4+ met loperverlies.

Kortom, het lijkt erop dat wit het houdt na Tc1! Wellicht had zwart objectief gezien dan inderdaad beter geen kwaliteit geofferd?

4. Hallo Richars, veel had het niet uitgemaakt, aangezien wit na Kf6 wint na Dh6+ Kxf7 Dxf8+ Kxe6 Dxf4. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar jij denkt dat je het in het middenspel beter had kunnen doen. De stelling is te moeilijk voor me, ik geef het eerlijk toe.

5. Hoi Frank, leuk dat ook mensen van buiten de club op deze site reageren! Over onze partij, ik denk dat mijn c7-c5? omdat het een pion verliest de verliezende zet had moeten zijn (of wou je nog kijken naar de wilde verwikkelingen daarna? :-)). Meteen voor die zet staat wit al wel erg goed alleen, met overwicht op beide kanten van het bord. Kan ik het daar nog houden? Dat weet ik niet, maar het is het einde van het raam waar we naar zouden kunnen kijken. Het begin ligt in de opening, waar mijn eerste mindere zet Pc5-e6 is (jij had daarop sterk d3-d4 kunnen spelen.) Daartussenin speel ik te passief, en is denk ik vooral een eerder c7-c5 sterk; maar goed heb ik nog niet gekeken naar die fase.