MSV1 wint in spectaculaire schaakshow bij Caissa in Amsterdam

Afgelopen zaterdag trad het befaamde vlaggenschip van de Meppeler Schaak Vereniging ( MSV )voor het eerst aan. Ook dit seizoen wordt er weer gespeeld in de tweede klasse van de KNSB, een klasse met louter ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. De eerste wedstrijd die op het programma stond was de pittige uitwedstrijd in Amsterdam tegen, het in de breedte met name, sterke Caissa 3.

De nieuwe coach, Sibbele Bonthuis,  had in goed overleg met de spelers voor een tactische opstelling gekozen en dat werkte prima deze middag. Aan de topborden speelden Bart Davids en Rienk van den Berg met de opdracht om samen voor een punt te zorgen en dat werd anderhalf punt, wel na zweten, zwoegen en goed denkwerk. Bart stond lange tijd ietsje minder aan bord 1, maar wist grote complicaties te scheppen in de buurt van de koning van zijn op papier sterkere tegenstander. Plotseling schoof Bart een toren naar veld f6 en daarmee zette hij a la oud wereldkampioen Tal uit Letland het bord in de brand.  Een aanval van Tal klopte meestal ergens niet helemaal, maar was heel vaak niet te weerleggen in de beperkte tijd achter het bord. Bart zag goed dat zijn tegenstander weinig tijd over had en smeet er nog een krachtige loperzet tegenaan. Onder de plotseling hevige druk speelde zijn opponent de verdediging verkeerd en werd vervolgens hard van het bord geschoven.

Rienk had lange tijd een pion minder aan bord twee, maar Sibbele was niet ongerust. Rienk komt vaak als een diesel op gang in de loop van de middag en dat was nu ook zo. Hij schiep enig tegenspel en kon afkoersen op eeuwig schaak, anderhalf punt aan de twee topborden!

Intussen had Alwin Pauptit aan bord zeven in een prachtige miniatuur gewonnen in eigenlijk dertien zetten, ongekend op dit niveau! Zeker, als in de analyse blijkt dat zijn tegenstander niet echte blunders heeft gemaakt en gewoon de eerste zet van Alwin, e2-e4, niet met e6 had moeten beantwoorden. Geen Franse verdediging meer dus tegen Alwin! Aan bord acht moest Meppel in de persoon van Andre Klomp helaas de enige nederlaag van de dag incasseren, maar er werd dus ook een heel punt aan de laatste twee borden behaald, mooi volgens schema. Op de middenborden moest het gebeuren in deze wedstrijd en dat gebeurde ook en hoe!

Ok, Richard en Micha waren nog niet echt superscherp deze middag, maar wel goed genoeg voor twee remises op bord drie en vier, maar Roel en Fokke zorgden voor vuurwerk op de borden vijf en zes. Roel overklaste zijn tegenstander met scherp aanvallend spel vol mogelijk combinaties en valkuilen. Door de bomen was het bos niet te zien voor de tegenstander en Roel trok op fraaie wijze de zege naar zich toe.

Fokke speelde met zwart een ijzersterke partij. Na een zware opening kwam hij even een beetje gedrongen te staan, maar ontworstelde zich met sterk spel aan die situatie en begon aan een goed berekende counter. De sfinx van Kuinre duwde zijn tegenstander naar de laatste twee rijen van het bord en daar bedacht hij een onweerlegbaar mat in vijf met paard en toren.

Een 2.5- 5.5 overwinning en een prachtige start in de competitie. MSV 1 is vast van plan mee te doen voor de bovenste plekken en ligt dus goed op koers.

Begin november komt het Witte Paard uit Haarlem naar Meppel en daar wordt nu al weer naar uitgekeken door de schaakliefhebbers in Meppel en omgeving.

De uitslagen in klasse 2A:

Assen                        – De Waagtoren           2½ – 5½

6. Fokke Jonkman              1
  7. Alwin Pauptit                  1
  8. Andre Klomp                   0
  1. Mmm, zo fraai was mijn aanvalsspel niet hoor. Daar had ik eerst een geblunderd stuk bij de tegenstander voor nodig… 🙂