MSV 2 wint ruim van Schaakmaat 1!

Op vrijdag 13 januari moesten we in de 4e ronde van de OSBO-competitie tegen het op papier zwakste team uit onze poule, Schaakmaat 1. We traden dan ook aan met gemiddeld 199 elopuntjes meer dan de tegenstanders. Theoretische uitslag op basis van dat verschil: ongeveer 6-2. (zie voor uitleg: http://www.schaakbond.nl/rating/knsb-ratinglijst/rekenregels-knsb-ratingsysteem)

We overtroffen onszelf want het werd  zelfs 6,5 – 1,5 :  5 overwinningen en 3 remises.

Marco was het eerst klaar; zijn tegenstander gaf op “in verband met een gebrek aan inspiratie … ” Echt!  “Hoe stond je dan Marco?”
“Wel beter, ik had een stelling waarin hij niet veel kon doen, maar het stond nog gelijk en er dreigde niet direct materiaalwinst of mat”.  Hopelijk laten toekomstige tegenstanders zich door dit gebrek aan inspiratie inspireren.  🙂

Niet veel later was Roelof aan de beurt (dacht ik, de volgorde ben ik een beetje kwijt). Hij bereikte een eindspel met twee (vrij-)pionnen meer. Daar wist hij wel raad mee.

Daarna was het dacht ik André die scoorde; halverwege de avond begon zijn tegenstander met veel lawaai te klagen over de krapte tussen de tafels en stoelen en daar had hij wel gelijk in; “ik ben al wel 100 keer gestoord tijdens deze partij door mensen die er langs wilden”. Dat klopte vast, ik was één van degenen die er steeds langs wilden; als teamleider moet je tenslotte alle borden in de gaten houden. André verhuisde daarop met bord en tegenstander naar de andere kant van de zaal, waar intussen meer ruimte was ontstaan. Daar speelde hij een klassieke koningsindische mat-aanval, met een gewonnen eindspel als gevolg. 3-0.

Menno stond na een zet of 10 een stuk voor in een rare gambietvariant (1. e4, e5, 2. Pf3, d5), maar daar bleek zijn tegenstander wel een beetje compi voor te hebben. Zoveel, dat Menno besloot het stuk weer in te leveren. Zo bereikte hij een eindspel met een pion minder, maar zijn tegenstander had wel een “dooie toren’ , volgens Meppeler Apeldoorner Hans Noorda, die inmiddels was komen supporteren. Straks komt die toren weer tot leven,  dacht Menno en het werd remise.

Op dat moment stonden alle nog spelende MSV2-ers beter tot gewonnen.

Bas had net een toren cadeau gekregen , maar even later was het toch remise; zal wel met tijdnood te maken hebben gehad, maar dat is een gok, want ik miste het beslissende moment volkomen.

Willem had een aanval en een betere stelling, maar hij miste een schaakje in een toreneindspel met een pion meer, waardoor dat een gelijkstaand toreneindspel werd en dus ook remise.

Stefan was dacht ik eerder klaar dan B & W, maar dat weet ik niet precies meer. Zoals zo vaak ging hij er keihard doorheen, ditmaal  met een paardoffer op f7. Zie diagram en fragment.

Stelling na 17. ..., h6

Stelling na 17. ..., h6

18.Pxf7 Kxf7 19.e6+ Kg7 20.Dg4 Pf6 21.Dxg6+ Kh8 22.e7 Lxe7 23.Te6 Dd7 24.Dxh6+ Kg8 25.Lh7+ Pxh7 26.Tg6+ Kh8 27.Dg7#

5,5 – 1,5 dus en ik was als laatste bezig.

Bij mij op het bord kwam de Decolleté-variant van het Scandinavisch. Jaha, echt waar!

Was er een Schaakmaatje die 100 keer gestoord werd, ik werd doorlopend afgeleid. Door mijn tegenstandster. Niet bewust denk ik, maar het gebeurde wel. Mijn teamgenoten spraken er achteraf hun verwondering over uit dat ik toch nog redelijke en goede zetten had weten te produceren, ondanks die doorlopende concentratie-verstorende factoren aan de andere kant van het bord. Wat was er aan de hand? De jonge dame aan de overkant droeg aan het begin van de partij nog een net jasje, maar halverwege de avond toen de tijdnood en warmte in de speelzaal  richting hoogtepunt gingen (of lag het aan mij?), trok ze dat jasje uit. Tevoorschijn kwam geen dikke Mart Smeets trui, maar een sexy shirtje en een prachtig decolleté.
En tja, …  ik ben een man …..
Minstens driekwart van mijn teamgenoten had er achteraf wel een lollige opmerking over.

Maar goed, ik bleef er relatief rustig onder en deed mijn zetten. In de opening stond ik iets minder, tussen zet 20 en 30 kreeg ik het initiatief en een koningsaanval en tussen zet 30 en 39 (de laatste zet) wisselden de kansen in grote tijdnood. Zij had meer tijdnood dan ik en met nog één minuut op de klok deed ze een zet die leek een kwaliteit te winnen, maar die taktisch weerlegd kon worden. Ik had dat gezien en kon vervolgens met een torenoffer de partij beslissen. Zie  diagrammen en fragmenten hieronder.

Stelling na ... Df5

Stelling na 28. ... Dg6-f5

Hier had ik volgens Hans Noorda Dg6-g4 moeten doen; dat dreigt Dxf3 gf3 Txh3 en enkele zetten later krijg ik dan de dame terug; ik dacht dat Pe2 dat weerlegde, maar Fritz is het met Hans eens.

29.dxc4 e5 30.Pe2 e4 31.Te3 h6 !? Valletje, vermomd als veilige “wachtzet”

Stelling na 31. ..., h6

Stelling na 31. ..., h6

32.Pg3 Hap! Dxf4 ( Meteen Txh3 was overigens veel sneller en overtuigender) 33.Tf1  Txh3+ 34.gxh3 Txh3+ 35.Kg1 Txg3+ 36.Txg3 Dxd2 37.Tg2 Lc5+ 38.Kh1 De3 39.b3 Dh3+ 0-1

6,5 – 1,5 dus en hoewel er nog één match op het programma staat in deze ronde, denk ik dat we hierdoor opschuiven naar de 2e plaats op de ranglijst in 1A, er van uitgaande dat Pallas volgende week wint.

De Schaakmaat                 – Meppel 2                   1,5 – 6,5

1.Dolsma,J.A.(Jeroen)         – Koningsveld van,M.P.(Menno) ½  – ½

2.Hadi,Z.(Zia)                – Wolde de,R.J.(Roelof Jan)   0  – 1

3.Braun,S.C.(Steven)          – Spekreijse,S.P.(Stefan)     0  – 1

4.Tolstra,S.(Sharon)          – Hoogendijk,C.W.(Kees)       0  – 1

5.Hulleman Jr,H.H.T.(Hessel)  – Spoelder,M.P.(Marco)        0  – 1

6.Bulthuis,J.(Jan)            – Klomp,A.M.(Andre)           0  – 1

7.Wolvers,G.(Gijsbert)        – Zwaag van der,B.D.(Bas)     ½  – ½

8.Izaks,R.(Rob)               – Wijnstok,W.(Willem)         ½  – ½

Andere uitslagen 4e ronde:

Schaakstad 4 -Lelystad 3½-4½

Pallas 2 – De Toren Arnhem 3 j 6 – 2

VSG Velp

Stand na 4 ronden:

Klasse 1A Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Pallas 2 8 23 x 6 . . . 7
2. Meppel 2 5 20 x . . . 4 6
3. Velp 4 17 . x . .
4. De Toren 3 j 4 15½ 2 . x . .
5. Lelystad 4 15 . . . x
6. VSG 3 17½ . 4 . x .
7. Schaakstad 4 2 12½ . 2 . x .
8. Schaakmaat 2 1 . . ½ . x

6 reacties
 1. Mooi gedaan daar in Apeldoorn en niemand heeft verloren, bijzonder!
  Gefeliciteerd allemaal en in het bijzonder de teamcaptain, die alles weer goed op de rails zette.

 2. Mooi verslag Kees en ook goed dat je je niet hebt laten afleiden. één Henk Bleker is genoeg.

 3. Bij de partij van Kees is het wel leuk de winstvariant te geven in het geval wit na 33…,Txh3+ 34.Kg1 doet (dus niet terugslaat)
  Er volgt: 34…,Th1+ 35 Pxh1, Txh1+ 36.Kxh1, Dh2#

 4. Het maakt niet heel veel uit, maar inderdaad leek het me dat ik de stand op 3,5 bracht na ongeveer 2 uur en 45 minuten.

  Ik kon de tegenstander van André goed begrijpen. Ik denk dat we allebei rond dezelfde tijd verzadigd waren. Ik was aan het uitrekenen of ik met mijn a-pion naar de overkant kon sjouwen en dat was een variant van rond de 10 zetten. Weer gestoord dus. En ik was van plan wat minder leuke dingen te zeggen dan de tegenstander van Andre.

  Uiteindelijk viel het erg mee en gebeurden er geen rare dingen. Bij thuiskomst hebben we nog gezellig wat gedronken bij de Oasis, met hulp van Tiene en Gerhard.

.