Kampioen!

Na het trieste nieuws over Andre Klomp kan MSV wel wat goed nieuws gebruiken. Nota bene op vrijdag de 13e april is MSV 2 kampioen geworden van de eerste klasse A. Een historische prestatie. We waren al een keer kampioen geworden in de tweede klasse, enige jaren geleden, maar dit is uniek. We stonden een matchpunt voor en vier bordpunten, maar we moesten tegen VSG 1 en die waren sterker op rating. Nu zegt dat niet alles, kijk maar naar de zege van AS Roma tegen Barcelona afgelopen week. Gerhard en Marco moesten helaas verstek laten gaan en werden vervangen door Marrit en Harry. Door de stand was een gelijkspel voldoende, want we zagen ASV 6 nog niet met 8-0 winnen. Maar we wilden meer.

Na een korte tussenstop aan de rand van Elburg om het nieuwe huis van Alwin te bestuderen (een kast van een huis met een flinke lap grond, dat heel mooi wordt opgeknapt door Alwin en zijn vriend) arriveerden wij in het buurthuis van Putten, waar de gelovigen onder ons zich konden laven aan veel religieuze artikelen en geschriften.

VSG 1 kwam niet in de sterkste opstelling en bovendien was de 8e bordspeler niet aanwezig. Dit bleek de teamcaptain te zijn, die vergeten was dat er een wedstrijd was. Strafontslag voor die man! Bijzonder zuur voor Marrit, die weliswaar een gratis punt kreeg, maar zo wil een schaker niet winnen. Zo’n voorsprong is natuurlijk wel lekker in een kampioenswedstrijd. Vreemd genoeg waren er maar drie wedstrijden in Putten, De Toren 3 uit Arnhem kwam niet opdagen en verloor met 8-0 reglementair.

Aan de overige borden brandde de strijd los. Harry offerde een pion voor initiatief, maar dat kwam er niet uit en hij heeft de pion nooit meer teruggezien. Ikzelf kwam vervelend te staan in een opening die ik niet goed kende. Met een schijnoffer won de tegenstander een pion, maar ik knalde er een desperado in en vervolgens deed hij niet de sterkste zet, waarna ik kon afwikkelen naar remise.

Luit won twee pionnen met een koningsaanval en won vervolgens keurig in het eindspel met ongelijke lopers en dat tegen een tegenstander met meer dan 200 ELO meer, een keurige prestatie.

Alwin had een gelijke stelling op het bord gekregen en gezien de stand ging hij akkoord met hete remiseaanbod van de tegenstander, waarmee we op 3-1 kwamen. Intussen stonden zowel Stefan als Menno erg goed. De tegenstander van Stefan had een heel vreemde opening gespeeld en kwam met zijn koning in de knel, want hij kon niet rokeren. Via een fraai torenoffer sloeg Stefan toe en na 23 zetten was de buit binnen. Kampioen!

Alexander had na een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander het betere van het spel gekregen en drong met 2 paarden de vijandelijk stelling binnen, dit ondersteund door een machtige loper op g7. Hij won materiaal en was op tijd met zijn koning om de vijandelijke vrijpionnen op te vangen. Daarmee was het 5-1.

Menno had zijn tegenstander in de klem met een bijzonder irritante vrijpion op d6. Vervolgens viel hij binnen met zijn stukken over de open lijnen en toen was het snel gepiept. Alleen Harry kon het niet bolwerken, zodat de eindstand 6-2 werd.

Vervolgens kregen wij de prijsuitreiking, een mooie beker en voor iedereen een medaille. Na enig gereken bleek Alwin topscorer te zijn geworden, waarvoor hij een beker kreeg.

Één reactie

Plaats reactie