MSV 2 verliest van koploper in Ermelo

VSG Ermelo – Meppel 2

Afgelopen dinsdag maakte een versnipperd gezelschap zich op voor de reis naar Ermelo. Het regiment uit Meppel kreeg steun van team Zwolle (Menno en Boen) en André moest door omstandigheden uit Duitsland komen. De wintersport zorgt elk jaar voor veel onvoorzien leed en bij ons team is dat niet anders. Alexander was op vakantie en ook Marco kon niet. We konden dus slechts met veel moeite een team op de been brengen. Gelukkig waren Thieu Valens en Henk Vosmeijer wel bereid om met ons ten strijde te trekken. De formatie van de mentale pugilisten was dus als zodanig:

1. Menno (wit)
2. Roelof, uw auteur van vandaag.
3. André
4. Stefan
5. Boen
6. Bas
7. Henk
8. Thieu

Het duurde niet lang voor er een schok door het team ging. Een paar tafels verder verloor Stefan hoorbaar een dame op een ongelukkige manier. Bij mij ging het ook niet lekker. Ik kreeg een paardzet om de oren terwijl ik dacht dat de tegenstander zijn b-pion moest verdedigen of afruilen. Ik kon het paard niet nemen zonder materiaalverlies en dus ging mijn mooie loper op g7 de doos in. Ik kreeg toen nog remise aangeboden, maar heb dit geweigerd. We stonden toen al twee punten achter; ik meen door een nederlaag van Bas. Niet veel later werd mijn hele stelling opgeblazen.

Menno speelde een solide partij met wit en had een ruimtevoordeeltje. Het ging snel naar een eindspel toe waarin de loper van Menno zelfs iets minder was. Gezien de stand werd er gemakkelijk tot remise besloten. Hier is nog een interessant fragment:


Menno speelde 14.Dd2, waarna het allemaal vrij onschuldig was. Wat nu als wit gewoon rokeert?

Nee, niet afkijken. Eerst even zelf rekenen.

Goed dan.

14.0-0 Dxc3 (Slaat zwart niet dan is er niks aan de hand. Het gaat om het idee.) 15.Pxc6 Txc6 16.Da4 Kd7 (Beter is 16…0-0) 17.Tfc1 Dd3 18.Dxa7+ Ke8 19.Da8+ Ld8 (Het schaak van de c6-pion toelaten is rampzalig) 20.Dxc6+ Wit staat veel beter.

Boen speelde ook een solide partij en leek ietsje beter te staan. Een van de medewerkers aan het verslag rapporteerde hierover het volgende:

‘’ Boen had een esthetisch zeer verantwoorde stelling na 1.Tf4xf7; een plaatje.
Leek op slag te winnen, maar zwart had nog een stellingsgelukje: als hij het wel van tevoren gezien had, zou ik dat zeer knap vinden.
Remise dus…’’

Aldus André Klomp over de partij van Boen.

André speelde zelf een gelijkopgaande partij waarbij zijn tegenstander alleen iets meer tijd gebruikte. Hij kreeg ook een remiseaanbod toen Meppel op grote achterstand stond. Hij speelde door en zijn tegenstander gaf ergens een stuk weg. Zo bracht André nog een punt voor ons binnen, al was het in zichtbaar vermoeide toestand en met kleine oogjes.

Thieu was naar eigen zeggen enigszins in de war geraakt in het middenspel en was op zoek naar een plan. Gezien de pionstructuur leek een minoriteitaanval op de damevleugel of een aanval over de halfopen c-lijn een mogelijkheid. Thieu besloot tot het riskante f6 om misschien met e5 het centrum over te nemen. Uiteindelijk ging het niet zoals gepland en in een passieve stelling zette Thieu zijn eigen dame mat.

Henk kreeg een aardige stelling en beheerste zelfs een groot deel van het bord met zijn pionnen. Ergens ging het mis. Bij een poging het centrum dicht te houden voor de zwartveldige loper van de tegenstander liet hij de halfopen f-lijn onvoldoende bewaakt. Na een combinatie viel de zwarte dame binnen op f2. Henk speelde nog even door, maar gaf op toen het toch hopeloos bleek voor het team.

Schadeoverzicht:

1. Menno ½
2. Roelof 0
3. André 1
4. Stefan 0
5. Boen ½
6. Bas 0
7. Henk 0
8. Thieu 0

Gezien alle moeite was dit natuurlijk een teleurstelling. Een verlies tegen de koploper was aan de andere kant ook niet geheel onverwacht.
 Stand:
1. VSG 7
2. 4Zutphen 5
3. Schaakstad 4 4
4. Caissa 4
5. MSV 2 3
6. ZSG 3
7. De Cirkel 1
8. De Toren 4 j. 1

Nog niet verwerkt:

Schaakstad 4 – Zutphen
De Cirkel – ZSG

Ik wil iedereen bedanken voor de inzet; met name de invallers Thieu en Henk en natuurlijk ook André die dat hele eind moest rijden.

Roelof de Wolde