profylaxe

FEN : 2r2kr1/1p2pp2/p2pq3/6pp/3PPn2/4NP2/PP4PP/R2Q1RK1

Een klein fragmentje waar ik een beetje trots op ben. Wit heeft een mooi centrum, zwart heeft redelijk wat ruimte op de koningsvleugel: wit lijkt iets beter te staan. Ik wilde hier mijn toren op a1 naar de c-lijn plaatsen, maar dat gaat niet vanwege afruil gevolgd door een paardvork. Dus wilde ik 1. Kh1 spelen, maar ik vond 1…g4 er gevaarlijk uitzien. Bijvoorbeeld 2. fxg4, Dxe4 3. Df3, Dxf3 4. Txf3, Pe6 (Pe2?!) 5. gxh5?! Pxd4. Dit beviel me niet echt. Beter leek me 2. Tc1, bijvoorbeeld 2…Txc1 3. Dxc1, gxf3 4. Txf3, Dxe4 5. Dc8+, Kg7, waarna de volgende stelling op het bord staat:

Nu zat ik te kijken naar dingen als 6. Tg3+, en 6. Pf5+ maar het lukte allemaal niet vanwege mat op de onderste rij! Ik wilde echter nog niet afzien van 1. Kh1, en nam wat meer tijd. Zien jullie de winst die ik uiteindelijk vond voor wit?

Ik deed dus toch 1. Kh1! Mijn tegenstander dacht echter een paar tellen na en deed 2…h4! Ja, hij hoefde inderdaad geen 1…g4 te doen.

8 reacties
 1. Ohh..schitterend Richard! Wat een mooie inleiding. Ik zal er binnenkort eens goed voor gaan zitten.

 2. bedankt Rienk :-). Roel je hebt hem gevonden idd, al vind je er blijkbaar niet veel aan 🙂

  Ook na 1. Kh1, h4 2. Tc1 bleef ik met wit iets beter staan, maar het werd uiteindelijk remise.

 3. He Richard ik was ook al even begonnen met nadenken, maar was nog niet zover als Roel. Tactisch ben ik nog een beetje in winterslaap 😛
  Maar hoort er niet een ? achter zet 2.
  1. Kh1, g4
  2. fg4?
  Tc1 kan nu toch al direct door zet 1? Misschien nog beter kan 2. d5, De5 3.Tc1.

 4. Hoi Bas, inerdaad is 2. Tc1 sterker dan 2.fxg4. Juist door die zet 2. Tc1 onstaat het tweede diagram, dat is mijn hoofdvariant. En dat is inderdaad precies de bedoeling van 1. Kh1.

  Over 2.d5, je geeft zo wel wat controle over de zwarte velden weg, ik denk dat het beter is de pion op d4 te laten staan, dan dek je met het pionnenduo het hele centrum af.

 5. Hmmm…Ik zie nu Roel zijn oplossing. Ik had er gisteren al een kwartier naar gekeken en kwam er niet uit ;-( Maar, Richard zo makkelijk was die echt niet. Roel doet in ieder een gooi om opgesteld te worden voor de volgende bekerronde 😉 Prachtige zet overigens Dame f5. En helemaal als je je bedenkt dat je die uit stelling 1 achterhaald. Ongelooflijk. Grootmeesterlijk.

 6. Nou ja, makkelijk… Ik was natuurlijk ook op zoek naar iets anders eerst, maar dat komt misschien ook wel omdat hij hier op de site staat en omdat je het anders een heel stuk moeilijker maakt! Maar in een partij zou hij te vinden moeten zijn. Kan wel begrijpen dat je hem eerst mist trouwens in het vooruitdenken.

 7. Ik dacht echt onmiddellijk Df5, dat is winnend. Vaak zie ik het ook niet, maar nu binnen twee seconden, gek is dat.
  Ik vond wel dat Thomas knap gespeeld heeft tegen jou, chapeau. Wel mooi dat je dit allemaal vond in de analyses!
  By the way: het is beter om mij niet op te stellen dinsdag a.s. Bovendien moet ik de slotavond in Zwolle spelen met ons team MSV 5.

.