Spannende strijd tussen Caissa-Elburg en MSV2 eindigt in 4-4

Donderdagavond reisde MSV 2 af naar Elburg om daar te strijden tegen Caissa 1 .  Wij werden daar hartelijk ontvangen in een vriendelijke sfeer.  Na uitwisseling van de opstellingen kon de strijd beginnen . Vooraf wisten wij dat het geen gemakkelijke strijd  zou worden , Caissa kon een team op de been brengen dat qua rating hoger scoort dan MSV 2 op volle oorlogssterkte.  Helaas was Marco Spoelder  verhinderd, zodat het ratingvoordeel nog meer ten gunste van Caissa uitviel.  Willem Wijnstok nam zijn plek in op bord 2. Hij kreeg de opdracht mee om met zwart remise proberen af te dwingen tegen zijn 250-punten hogere in rating zijnde tegenstander.

Na een uurtje spelen even langs de  op de  borden gelopen en zag overal een gelijk opgaande strijd. Geen blunders in de openingen en iedere speler  zeer geconcentreerd bezig met zijn partij.  Rond 22:00 uur was de partij van Boen Tan (bord 7) beslist. Boen  scheen te gaan doen wat hij moest doen met wit, namelijk aanvallen en winnen. Het Morra-gambiet in de Siciliaanse  opening kwam op het bord, een kolfje naar de hand van Boen.  Een agressieve aanval op zwarts koningsstelling moest het eerste puntje binnen brengen, maar helaas zoals het wel eens vaker gebeurd ,  plotseling stukverlies en een aanval die doodliep . Het eerste punt voor Caissa.  Op het eerste bord kwam  Menno remise overeen tegen een 100 punten hogere tegenstander, de gevaarlijkste man van de Elburgers. Later hoorde ik dat Menno in het middenspel een goede voortzetting had gemist waarin hij voordeel had kunnen halen, maar als teamleider was ik blij met zijn remise.

Rond 11:00 uur weer even langs de borden gelopen . Ik zag dat Willem op bord 2 erg moeilijk stond , korte rokkade tegen lange rokkade van Willem en een verschrikkelijk dreigen Lg2-Lh3 op de diagonaal waar de dame en koning van Willem achter elkaar stonden gepositioneerd. In mijn gedachten had ik de partij al als verloren aangemerkt.  Even later hoorde ik dat de tegenstander deze voortzetting had  gemist en remise was overeengekomen.  Als teamleider weer superblij. Vooral ook omdat Bas en ik zelf zeer goed stonden, André en Stefan  remise-achtig stonden en Roelof Jan een beetje in de verdrukking was, maar niet te verontrustend. Een kleine overwinning leek ineens mogelijk.  Stefan en André  kregen remise aangeboden. En Stefan accepteerde dat bod, André wilde nog even doorspelen. Tegen de klok van 11:30 uur leek alles duidelijk, André kwam alsnog remise overeen, mijn tegenstander gaf het op en Bas stond een stuk voor.  Roelof Jan was nog aan het vechten voor een kansrijke remise. Verwachte einduitslag 3,5-4,5 .

Maar helaas, de tijdnoodfase brak aan, er moest sneller gespeeld worden. Dit werd Bas bijna noodlottig; in een eindspel met een stuk tegen 3 pionnen leken de beste kansen ineens voor zijn tegenstander.  Zowel de a- als de c-pion van de tegenstander hadden ineens vrije doorgang. Gelukkig stonden de dames nog op het bord en maakte de tegenstander van Bas een foutje zodat de 2 vrijpionnen verloren gingen. De stelling die overbleef was remise .  Nu stonden wij nog steeds gelijk met nog  1 bord te gaan.

Roelof Jan in een eindspel zwakke met loper en 3 pionnen tegen sterk paard en drie pionnen . Beide koningen rond het centrum.  Een remiseaanbod van Roelof Jan werd afgeslagen, kort daarop dreigde hij een centrumpion te verliezen.  Het loslaten van de verdediging van de centrumpion en met de koning op jacht naar de witte pionnen brachten hem uiteindelijk de zwaar bevochten remise. Eindstand 4-4 onder de goedkeurende ogen van Sibbele die in de loop van de avond als supporter van zijn oude cluppie en zijn nieuwe club kwam kijken.

Alexander van Setten

3 reacties
  1. Gefeliciteerd met dit moioe gelijke spel! Het lijkt erop dat jullie weer mooi gaan meedraaien dit seizoen. Wie weet vallen de volgende keer alle dubbeltjes wel jullie kant uit!

  2. Je hebt niet helemaal goed gekeken Alexander. Die dreiging zat er niet in, want de loper op h3 stond niet gedekt. Het leek erger dan het was. Bij de analyse achteraf en thuis met Fritz bleek dat er weinig aan de hand was. Op het eind stond ik zelfs iets beter. Maar goed een remise tegen zo’sterke tegenstander is een goed resultaat en voor zover ik het allemaal gezien heb is de 4-4 wel een terechte uitslag.

  3. Ik sloeg remise af omdat ik meende iets beter te staan en omdat we op dat moment 1½ – 2½ achterstonden.
    Dat ik beter stond klopte wel, maar in het vervolg nam ik te veel risico om dat te bewijzen. Dat liep bijna verkeerd af, maar de ongelijke lopers garandeerden de remise.

.