Stefan wint Bevrijdingsschaaktoernooi

Op Bevrijdingsdag vertrokken drie Meppeler schakers in alle vroegte naar Wageningen om daar mee te doen aan het 65e Bevrijdingsschaaktoernooi.
Het leek Alexander wel een leuk toernooi en hij kreeg Stefan en Henk zover om mee te gaan.
Henk speelde in de C-poule (rating tot 1600) en Alexander en Stefan in de B-poule (rating tot 1900).
Vooraf waren de verwachtingen niet zo hoog: bij groepen van bijna 60 personen kun je je geen misstap veroorloven.
Henk begon goed met 2 overwinningen, maar na de soep ging het snel bergafwaarts en werd er nog maar 1 partij gewonnen. Dus zelfs geen 50% score.
Alexander begon tegen 2 “beroemdheden”. Eerste ronde tegen Karel van Delft (schrijver diverse schaakboeken) en in 2e ronde tegen de vrouw van Jan Timman. Met 4,5 uit 7 was hij uiteindelijk toch wel tevreden (en viel hij net buiten de prijzen).
Maar dit was de dag van Stefan. Met veel wijsheid en soms wat geluk won hij (soms tot zijn eigen verbazing) de ene na de andere wedstrijd en kwam hij weer met een glimlach naar buiten. In de voorlaatste ronde versloeg hij zijn naaste belager en stond voor de laatste ronde een punt los van zijn directe tegenstander. Toernooiwinst was dus al binnen, maar kon hij ook 100% score halen. Helaas, op de één of andere manier was de spanning eraf en was hij na enkele zetten zijn paard al kwijt: 1. e4, d6 2. c3, Pf6 3. Pf3, Pxe4 4. Da4+ en het paard viel (zie foto). Stefan was meteen weer met beide voeten terug op aarde ! Hij probeerde nog van alles om remise te halen maar dat zat er niet in en dus moest hij de eerste plek delen. Een prachtig resultaat.
In de hoofdgroep ging de overwinning naar de in Meppel ook wel bekende Ivan Sokolov. Hij bleef o.a. Jan Timman een punt voor.
Na afloop nog even Wageningen in (wat was het daar druk) en daarna buiten de drukte de plaatselijke Griek bezocht voor een lekkere maaltijd. Een mooie gezellige dag en een goed georganiseerd toernooi.
Denk dat Stefan, toen hij uiteindelijk in bed lag, nog steeds die glimlach had.

Volledige eindstanden: http://www.svwageningen.nl/?p=3144
Gelukkig zijn er ook nog foto’s.

1. Kijk, dat is nog eens een mooie foto. Als ik Stefan was zou ik trouwens onder de grond willen kruipen…

Maar uiteindelijk natuurlijk hartstikke goed gedaan, Stefan!