Verslag van de dramatische nederlaag van MSV 2

Hier is dan het verslag van Menno over de verschrikkelijke nederlaag van MSV 2 in Meppel tegen ZSG 1 uit Zwolle:

Dramatische avond voor Meppel 2

Op dinsdag 12 maart verloor Meppel 2 kansloos thuis tegen ZSG. Zij stonden bovenaan, hadden een gemiddeld ratingoverwicht van 86 punten maar desondanks achtten wij ons niet kansloos.

Het liep anders. We begonnen nog prima. Boen had weer eens een romantische opening gespeeld en een pion geofferd. Na 12 zetten stond het als volgt:

Boen – ZSG, na 12. Dh3

 

Dit is zelfs nog een bekende stelling en na bv 12. .. Pf6 is er niet zoveel aan de hand. Zijn tegenstander speelde echter 12… Pf7?? En na 13. Pxe6 is het dan eigenlijk al uit.

Marco speelde aan bord 1 met zwart, vanuit de gedachte dat Marco eigenlijk tegen iedereen remise kan maken. Dat lukte. Hij stelde zich in een Caro-Kann tegen een voor hem bekende tegenstander zo degelijk op dat na 2 uur een halfje was veilig gesteld.

Dat was eigenlijk alles waar we tevreden over konden zijn. Ik ging er zelf keihard af. Ik kreeg in het Tweepaardenspel de Traxler-variant tegen (voor de liefhebbers, dat is die variant waarin wit na 4. Pg5 Lc5 speelt en pion f7 offert. Volgens mij is het allemaal niet zo correct voor zwart maar ik kon dat in ieder geval niet aantonen. Na 14 zetten stond het als volgt:

Menno – ZSG, na 14.dxe5

 

Ik speel nu zonder lang nadenken 15. Lxg5 omdat ik dacht na 15…Dxg4 met 16.Lxf6 te kunnen vervolgen. Na 16…Txf6 sta ik dan echter verloren. Ik ging dus maar terug met mijn loper, maar na 16.Le3 Th8 17.f3 Df4 sta ik ook totaal verloren en na nog enig vruchteloos gespartel kon ik opgeven.

Ook Roelof-Jan, met wit op bord 3 ging er hard af. In een Najdorf stond het na 18 zetten als volgt:

Roelof-Jan – ZSG, na 18.Txf7

 

Volgens mij is er na 18…Txf7 19.Txf7 Lf8 nog niet zo verschrikkelijk veel aan de hand maar helaas besloot Roelof-Jan tot het verschrikkelijke 19.Tg8 waarna het na 19.Pxe6 totaal uit is. Zijn tegenstander speelde dat overigens niet, maar 19.Txe7 Pc6 20.Pxc6 Dxc6 21.b3 is ook uit. 20…cxb2 had betere kansen op overleving gegeven.

 

Bas offerde een stuk dat hij nooit meer terugzag en had in het eindspel geen kans. Alexander werd in het late middenspel weggecombineerd en André liet zich in het eindspel vanuit een gelijke stelling overspelen en verloor ook nog. Een zeldzaamheid voor hem intussen.

Stefan leek dan nog wel goed te staan, maar in onderstaande stelling ging het mis.

Stefan – ZSG, na 24…Kg8

 

Stefan speelde 25. Te2 wat na 24… Lg5 helaas een stuk kost. Overigens is het ook na het betere 25. Ld5 nog lang niet gewonnen, echte opgelegde kansen heeft Stefan ook niet laten liggen.

Kortom, we scoorden 1½ punt en moeten nu in de slotronde nog aan de bak om degradatie te vermijden. Desalniettemin, het was een avond met veel strijd en zeiden de oude Romeinen al niet dat je van je fouten meer leert dan van de dingen die goed gaan? Of was dat Johan Cruyff…

 

Menno

Één reactie

.