Schaaktalent in Meppel………

Hoe ga je om met schaaktalent in jouw gezin? Ik heb er geen pasklaar antwoord op, maar heel belangrijk is zeker dat de kinderen allereerst leren genieten van hun sport/hobby en dat houdt in dat ze leren verliezen en winnen, ja dat laatste moet ook geleerd worden. Door goede begeleiding op de club kun je werken aan een fijne sfeer waarin gesport kan worden.
Bij de MSV in Meppel zijn we denk ik op de goede weg met onze jeugd: er wordt in een goede sfeer geschaakt, er is voldoende begeleiding, het barst er van het talent en dan doel ik niet alleen op Wessel en Marrit, want als daar de kijker alleen op gericht is, dan is dat niet goed en eerlijk tegenover de andere kinderen en Wessel en Marrit zelf. Als club proberen we breed te kijken, dat betekent oog hebben voor ieders talent. Waarschijnlijk zullen de meeste jonge schakers later uitgroeien tot recreatieschakers, maar enkele toppers in de dop zitten er waarschijnlijk ook bij. Daar goed mee omgaan is een kunst op zich en vergt de nodige nuchterheid van club en ouders. Talent begeleiden en verder begeleiden en laten ontwikkelen is erg mooi om te doen en om te zien, maar daarbij moet een aantal zaken niet over het hoofd gezien worden:
– Je bent als mens niet beter dan een ander mens omdat je een topbaan hebt of op een bepaald gebied prachtig kunt presteren
– Je bent als mens niet gelukkiger dan een ander mens omdat je meer talent hebt voor bepaalde zaken
– Laat kinderen vooral genieten van hun sport, maar laat ze blijven leren en respect blijven houden voor andere kinderen en andere zaken in het leven
– Hijs kinderen niet op een podium om ze te adoreren, omdat ze goed presteren, dan kan dat podium een schavot worden
– Zet alle kinderen die vooruit gaan in hun sport op zijn tijd even in het zonnetje, dat verdienen ze allen.

Als je kinderen goed presteren, komt er media op af en die geven nooit precies weer wat er werkelijk speelt. Dit kan druk opleveren, want er moet van tijd tot tijd correctie plaatsvinden. Zie onder het voorbeeld van Marrit en Wessel, die prima presteren binnen de schaakwereld, maar die ook enige bescherming verdienen. Gelukkig hebben ze reële ouders, die allereerst hun welbevinden in de gaten houden.

Uit het Fries Dagblad:

Grootmeester zijn? Alleen maar een leuke bijkomstigheid
Sneek | Friezen kunnen goed schaken. Over het algemeen dan. De provincie bracht al vier grootmeesters voort en ook op het provinciale kampioenschap van gisteren bleek Fryslân voldoende talent in huis te hebben. Maar of uit deze kweekvijver een nieuwe grootmeester voortkomt, is nog de vraag.
Steven Koelma
Ook Joe Hania twijfelt. Als de organisator van het Fries kampioenschap naar de jongste jeugd kijkt, is er maar één talent wat er wat hem betreft echt bovenuit steekt. Wessel Adema, acht jaar pas, kan wat hem betreft een mooie toekomst tegemoet zien. ,,Ik denk dat Wessel op het moment de enige is die grootmeester kan worden”, zegt Hania met een blik op de speelborden. ,,Hij wil zelf heel graag en zijn ouders staan er voor tweehonderd procent achter.”
Fanatieke familie
Adema komt van oorsprong uit IJlst, maar verhuisde naar Meppel. Zijn ouders vonden het schaakonderwijs daar beter. Het toont volgens Hania aan hoezeer de familie Adema bezig is met de sport. ,,Vader en moeder zijn misschien nog wel fanatieker dan Wessel zelf.”
Het schaaktalent uit Meppel kwam zaterdag al in actie bij de E-jeugd (tot tien jaar). Gisteren mocht hij bij de D’s (tien tot twaalf jaar) zijn geluk beproeven. Met een vijfde en zesde plaats kan Adema nog geen potten breken, maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voor hij daar wel in slaagt. In de D-categorie ziet hij uiteindelijk hoe de tienjarige Dylan Sealy uit IJlst uitgroeide tot de verrassing van het toernooi.

Reactie van moeder:

Tja, en dan wordt er over zoonlief en ons geschreven…

Toch maar even voor de duidelijkheid:
Wij zijn zeker NIET voor het schaakonderwijs verhuisd, dat was en is juist bij Joe in Sneek heel goed.
En Wessel zelf wil schaken, wij staan natuurlijk 200% achter hem, maar willen dat hij leert leren, leert dat fouten maken niet erg is. Dat kan heel mooi in het schaken. Wat hij later wil worden moet hij helemaal zelf weten, ik droom er zeker niet van dat hij schaakgrootmeester wordt.

Één reactie

.