Albert Hassing keurig vijfde in Gaasterland!

Een recordopkomst op alweer het 9e Kliffenschaaktoernooi.
Maar liefst 44 deelnemers, van Schaakclub Rijs, maar ook andere clubs uit de regio: Sneek, Lemmer, Westergoo (Bolsward), Emmeloord, Schaakwoude, Franeker, Drachten, Wolvega, Workum en ook enkele van daarbuiten: Henk Greevenbosch en Gerald Visch en jeugdtalent Anna-Maja Kazarian, in 2011 en 2012 winnaar van het toernooi, toen nog lid van Westergoo.

Inmiddels zit ze na een verhuizing in Delft op schaken.  De winnaar van 2013, Rienk Sijbesma, was er niet, maar er waren twee eerdere winnaars, Anna-Maja en Mark Masmeijer, en daarnaast nog een paar op papier zeer sterke spelers als Johan ten NapelTimoKoffeman en Nico Lemson (allemaal Emmeloord), Roelof Hazenberg (Drachten) en Henk Greevenbosch (Krimpen a/d Ijssel).

Ook werd er voor de spelers met een lagere rating in een B groep gespeeld om de prijzen.

Zo veel deelnemers pasten niet meer in het clublokaal van Schaakclub Rijs, dus gingen de 7 topborden naar het restaurant van Hotel Jans.

Formidabel was weer de prestatie van Anna Maja Kazarian. Zij begon met 5 overwinningen, op Wim de Groot, Nico Nuyen, Chris Draijer, Timo Koffeman en Johan ten Napel. TegenJohan ten Napel was het een narrow escape voor Anna Maja, met nog 12 seconden op de klok aan beide kanten moest Johan opgeven! In ronde 6 speelde Anna-Maja remise tegenHenk Greevenbosch.

Daarmee bleef het toch tot in de laatste ronde spannend, want Anna-Maja speelde zelf tegen Mark Masmeijer en achtervolgers Nico Lemson en Johan ten Napel speelde onderling. Pas toen de laatsten hun partij remise gaven was duidelijk dat Anna-Maja aan een remise genoeg zou hebben. Ze stond echter een stuk voor en won daardoor afgetekend, Gevolgd door Timo Koffeman enJohan ten Napel die de 2e prijs deelden, en Mark Masmeijer, Michiel Rensen, Nico Lemson en Roelof Hazenberg, die gezamenlijk 4e werden.

In de B groep ging de slag vooral tussen Hessel van der Pal en de spectaculair begonnenEgbert BergsmaEgbert won 3  keer, maar na de lunchpauze verloor hij van Nico Lemsonen daarna werd hij in een bloedstollend gevecht door Jan Brinkman mat gezet, Jan had nog 26 seconden op de klok. Dat gaf Hessel de kans om langszij te komen.

In ronde 6 wonnen beiden weer. In ronde 7 verloor Egbert van A-groeper Roel Hazenberg en ook Hessel had in de Sneker A-groeper Wytze van der Zee een sterke tegenstander. Het leek hopeloos voor Hessel, met een loper en twee pionnen achter, maar ineens was het pat en had Hessel net het ene puntje dat hij nodig had voor de hoofdprijs!

Egbert deelde de 2e prijs in groep B met Jan-Hans de Jong en Gerald Visch, en de 5e prijs werd gedeeld tussen Albert Hassing uit Wolvega en de nog heel jonge Sneker jeugdspelers Alec Sialy ( 12)en Sake Algra (9), van wie we ongetwijfeld nog meer gaan horen.