Fokko Veldman overleden

Fokko_Veldman

Zondag 22 januari j.l. is op 67  jarige leeftijd ex MSV-lid Fokko Veldman overleden in zijn woonplaats Bilpin in Australië.
Fokko speelde tot de zomer van 2007 bij MSV en het ging Fokko niet (zoals hij zelf eens schreef) om de punten maar wel om fairness.
In de zomer van 2007 vertrok hij met zijn vrouw naar Australië omdat daar een gedeelte van de familie al woonde.
Omdat daar geen schaakclub in de buurt was wees ik hem op een site waar diverse Meppelers op schaken. Hier heeft hij in 4 jaar tijd nog zo’n dikke 1300 schaakpartijen gespeeld. Via die site had ik ook heel af en toe nog contact met hem.
In 2008 werd hij ziek en was de diagnose: kanker. Hij schreef toen: Eind mei 2008 is 50 cm darm en een tumor zo groot als een tennisbal verwijderd en dat hij met chemo kuren bezig was.
Eind 2009 vroeg ik hem weer eens hoe het ging met de gezondheid (je vraagt dat natuurlijk ook niet maandelijks). Hij had toen net de boodschap gekregen
dat de kanker zich had uitgezaaid naar o.m. de lever en de longen. Maar Fokko was optimistisch: “Dat zal weer chemotherapie betekenen. Ik voel me overigens uitstekend en hoop er dan ook weer bovenop te komen.”
Hij heeft met schaken vele partijen gewonnen en verloren, maar deze wedstrijd kon hij nooit winnen.

Op facebook schreef één van Fokko’s vrienden (en daar wil ik mij graag bij aansluiten):
Rest in peace Fokko. May you be in no pain, but a place of love and harmony…… with many many books around you.

Namens MSV wens ik familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Henk Vosmeijer

1. Henk, bedankt.

Ik kan er als Groninger nog aan toevoegen dat Fokko ook een ware liefhebber van de Grunninger Toal was.

Hij speelde graag Schots, maar wist alles van het Germaans.

Dat was het voordeel van het spelen in de B-groep (toen er nog twee groepen waren) en dat je nog mocht roken op de overloop: het was altijd gezellig met Fokko en zo hoorde en leerde je nog eens wat.
    Een veelzijdig aimabel mens.

2. De administratie is slordig en niet wel doordacht. Maar in de bewaarde notatieboekjes kwam ik de volgende partijen tegen.

21 – 11 – 06 Marc van den Heuvel – Fokko Veldman 1 / 2
    07 – 03 – 06 Fokko Veldman – Marc van den Heuvel 0 – 1
    18 – 10 – 05 Marc van den Heuvel – Fokko Veldman 1 / 2
    10 – 02 – 04 Fokko Veldman – Marc van den Heuvel 1 – 0
    11 – 05 – 04 Marc van den Heuvel – Fokko Veldman 0 – 1
    26 – 08 – 03 Fokko Veldman – Marc van den Heuvel 1 – 0

Het zijn zeker niet de enige partijen die gespeeld zijn. En een totaal score mag het dus niet genoemd worden. Maar de conclusie moet wel zijn dat het 4- 2 staat in het voordeel van Fokko.