Grootmeester Sipke Ernst eist snelschaaktitel op bij het NK BLITZ te Meppel

Grootmeester Sipke Ernst eist snelschaaktitel op bij het NK BLITZ te Meppel
In een vooral in de breedte sterk bezet toernooi won grootmeester Sipke Ernst afgelopen zaterdag voor de tweede maal in zijn jonge maar al prachtige schaakcarrière het snelschaakkampioenschap van Nederland, dat voor de vierde achtereenvolgende maal in het centrum van het actieve, bruisende centrum van Meppel werd gehouden, voor de vierde maal georganiseerd door een groep actieve plaatselijke schakers.
Ruim negentig aanmeldingen waren er uit het gehele land, waaronder een aantal grootmeesters en internationale meesters.
Om elf uur precies opende wethouder Ton Dohle het toernooi met de zet e2-e4 op het bord van regerend kampioen Manuel Bosboom.
Na drie voorrondes van in totaal 15 partijen werden de finalegroepen van tien spelers bekend en die speelden vervolgens nog negen partijen “BLITZ “ zoals het snelschaken bekend staat ( Vandaar de naam BLITZ Meppel ). De twee beste spelers plaatsten zich voor de finale en dat waren dit jaar dus Sipke Ernst en Manuel Bosboom, de regerend kampioen die vorig jaar nog topgrootmeester Loek van Wely aftroefde en bekend staat als topsnelschaker.
In deze finale moest Manuel echter de eer laten aan Sipke die het toernooi ook al eens won en nu de titel dus terug veroverd heeft op Manuel.
Floris van Assendelft werd derde en haalde de finale net niet. Erg jammer voor hem, want hij had evenveel punten behaald als Manuel Bosboom, maar het onderlinge duel had hij verloren. Vierde werden grootmeester Dennis de Vreugt uit Amsterdam, die voor Meppel 1 speelt en de jonge talentvolle internationaal meester Stefan Kuiper uit Apeldoorn.
Van de schaakfamilie van Foreest deden drie zonen mee en Jorden haalde keurig de finalegroep! Een belofte voor de toekomst dus!
Beste amateurspeler van de Meppeler Schaakvereniging was dit jaar Bart Davids.
In alle finalegroepen waren drie prijswinnaars en na afloop was er een gezamenlijke barbecue op het pas heringerichte kerkplein in het centrum van Meppel. De organisatie wil het schaken weer onder de mensen brengen en de gezellige en maatschappelijke kant er ook van laten zien. Zo werd er de gehele dag voor een muzikale omlijsting gezorgd met dj Albert Bloemhof, er buiten in het centrum van de stad geschaakt midden tussen het publiek en van alle geldprijzen ging tien procent naar de Smart Kids Foundation in Ghana waar de dit jaar overleden Meppeler schaker Kees Hoogendijk de oprichter van was.
Rond zeven uur kon de organisatie het prachtige en sportieve toernooi afsluiten. De wedstrijdleiding was dit jaar in de goede handen van de heer Theo Heeregrave, die zorgvuldig, maar onopvallend leiding gaf en zo zijn scheidsrechters altijd op hun best!

Één reactie
  1. Ik wil alle medewerkers hartelijk bedanken voor hun inzet, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Afhankelijk van het weer, de deelname en de financiële risco’s ga er maar aan staan. Klasse

    Klaas

.