Hans Noorda overleden

Vandaag, 21 augustus 2014, is Hans Noorda overleden. Hij is slechts 54 jaar geworden.
Hans was jarenlang lid van de Meppeler Schaakvereniging en een goed vriend van vele van ons. Hans was een enorm humoristische man.
Als schaker had Hans een onorthodoxe, aanvallende speelstijl. Zo speelde hij vaak Pxf7 in het Russisch. Zelf noemde hij dat in ons jubileumboek de “spring-erop-en-dan-zien-we-wel-verder-stijl”
In het seizoen 1992-93 behaalde Hans het clubkampioenschap. En uiteraard was hij vele jaren vaste waarde in MSV1
Hans is ook vele jaren betrokken geweest bij ons “Het Nadenkertje” Vanaf april 1989 hielp hij Hans Mosterman en toen deze ermee stopte was Hans de hoofdredacteur en stuwende kracht. Hij wist meerdere clubgenoten te betrekken bij het clubblad voor verschillende taken. Als oud-redactuer weet ik precies hoe moeilijk dat is. Hans bleef hoofdredacteur tot en met seizoen 1994/1995. In het augustusnummer van 1995 schrijft hij zijn terugtreding. Fameus waren zijn bijdragen onder de titel “Ei’j’t al eurt dat?”

Hans vertrok bij de MSV omdat hij verhuisde naar Apeldoorn en daar een nieuwe liefde vond. Regelmatig kwamen wij hem nog tegen, onder andere als er een team van MSV in Apeldoorn moest schaken, kwam hij even kijken.

Ik denk dat de meeste mensen wisten dat hij kanker had en dat genezing, na een eerdere keer wel, nu niet meer mogelijk was.
Hij heeft lang gestreden en alle mogelijke opties benut met als voornaamste doel de geboorte van zijn eerst kleinkind nog mee te maken.
Dat is hem met heel veel strijdbaarheid gelukt. O, wat was hij trots!
Eind juli postte hij op Facebook dat hij heel gelukkig was met een gewichtstoename van 57.6 naar 58.4 kg. Het leek daarom best goed te gaan.
Helaas heeft hij dan toch vandaag de strijd definitief verloren.

Hans, rust in vrede en weet dat je een blijvende impressie op velen hebt gemaakt.

1. Treurig nieuws. Ik vind het bewonderenswaardig hoe lang hij heeft doorgestreden tegen die verderfelijke ziekte. Ik weet dat Hans ook bij ons nog een heel aantal goede vrienden achterlaat. Ik wens al zijn naasten en zijn vrienden veel sterkte toe. Weer een grote naam uit het verleden minder.

2. Wat verdrietig om dit te horen! Heel veel sterkte voor iedereen om Hans heen. We zullen Hans missen! Hij bracht altijd veel vrolijkheid en humor. En hoe sterk en positief was zijn houding, ook toen hij weer ziek werd. Bedankt voor het mooie in memoriam, André.

3. Met Wen van Kees heb ik Hans en Elly nog enkele keren bezocht in het Apeldoornse en voor mijn zomervakantie is hij nog wezen schaken bij mij thuis. Ik kende hans ook via het onderwijs, een pracht mens!
    Ik ga vandaag naar Apeldoorn met Wen en André en ook namens vele clubleden nemen we daar afscheid van hem.

Afscheid nemen van bijzonder lieve mensen doet ontzettend veel pijn, maar ze inspireren mensen om hen heen ook enorm voor de toekomst om goed verder te gaan in het leven…….

Mooi in memoriam André!

4. Het was een mooie uitvaart, voor zover een uitvaart mooi kan zijn. Samen met Sibbele en Wen.
    In een lach en een traan werd de essentie van Hans Noorda goed gegrepen.
    Alle familieleden spraken een woord en dat was heel goed gedaan.