KNSB Beker : Kees Hoogendijk Matchwinnaar!

Vrijdagavond 9 december 2011 :

KNSB Beker ronde 2 ZSG 1 – MSV 1
In de auto er naar toe vertelde Kees dat in vroegere tijden het voorkwam dat Meppel 1 verloor van ZSG 4. Maar tijden veranderen en nu was dan het moment aangebroken dat klein duimpje groot was geworden en het tegen het eerste team van Zwolle mocht opnemen.
Na een wat chaotisch begin waarin de teamleider en de wedstrijdleider van ZSG ontbrak werd er zonder wedstrijdleider gestart of was Miklos Hoffer de wedstrijdleider?. Het was me niet helemaal duidelijk.
Kees Hoogendijk aan bord 4 speelde met zwart tegen Piet Bolhuis. Voor Kees was het de week van de 16 zetten. Dinsdag won hij in dat aantal zetten voor MSV 2 van een VSG’er. Tegen ZSG was het wederom raak in 16 zetten. Met wat mazzel dat wel. Eerst gaf Kees een pion weg, vervolgens deed wit vreemde zetten en gaf wit al erg vroeg op. Kees had weliswaar een stuk voor 2 pionnen, maar zijn tegenstander had een loperpaar en het centrum met redelijke compi. Door zijn snelle overwinning zette Kees de basis voor een mooie schaakavond.
Rienk speelde met wit aan bord 3 tegen Guido van Bennekom zijn gebruikelijke d4 opening. Zwart reageerde op zet 3 met een loper op f5. Hier had Rienk alerter kunnen reageren door gelijk druk te zetten maar hij besloot rustig te ontwikkelen. Na verloop van tijd kwam zwart goed te staan en moest Rienk behoorlijk verdedigen. De aanval van zwart verzande. Dit was het moment dat Rienk de stelling overnam en een pion won. Zwart bood remise aan en met de gedachte dat we reeds 1 punt voor stonden werd dit aangenomen.
Aan het 2e bord speelde Fokke Jonkman met zwart tegen Boris de Jonge. Het en evenwicht aan dit bord werd niet verbroken. Wit had slechts de voorzet en bood als eerste remise aan toen een eindspel aanbrak met het loperpaar aan beide zijden. Fokke speelde gewoon door. Enige tijd later bood Fokke remise aan nadat de witveldige lopers geruild waren. Pas na diverse zetherhalingen werd uiteindelijk gewoon het punt gedeeld.
Roel, ons vlaggenschip aan bord 1speelde met wit tegen Bart van Gelder en kreeg een stelling met bijna alle stukken nog op het bord. En hij had beduidend meer ruimte.Net toen zijn tegenstander actief dreigde te worden werd de krapte van zwart gestraft. Zwart verloor een pion doordat het geen veld meer had voor zijn paard. In de afwikkeling leek Roel gewonnen te staan maar Roel kreeg een remise aanbod en dit werd aangenomen met de gedachte dat zijn vriendin thuis op hem zat te wachten en natuurlijk dat de overwinning voor het team binnen was. In de analyse bleek dat Roel de juiste beslissing had genomen.
Ik wil alle spelers bedanken voor deze nette 2 ½ – 1 ½ overwinning. Eerst overwinteren en dan op naar bekerronde 3.
ZSG 1 – MSV 1
Bart van Gelder (2130) ½ – Roel Donker (2217) ½
Boris de Jonge (1964) ½ – Fokke Jonkman (2021) ½
Guido van Bennekom (2004) ½ – Rienk van den Berg (2012) ½
Piet Bolhuis (1920) 0 – Kees Hoogendijk (1870) 1

1. Keurig gedaan schaakvrienden! Ik ben trots op deze professionele zege. Leuk dat Roel nog op tijd thuis was, al zullen Wen en Antoinette ook wel tevreden zijn geweest met een redelijke vroege thuiskomst van hun mannen……….
    Na de winter nieuwe snode plannen in het bekertoernooi!

2. haha Kees..Ik had met de uitslag rekening gehouden met Fritz zijn mening 😉
    Toch maar even aangepast..

3. Ja, maar het klopt helemaal. Door jouw snelle overwinning stond op onze partijen geen druk en hoefden we niet tot het maximale te gaan. Het was een rustige, nette overwinning. Het was ook duidelijk dat aan de kant van ZSG er geen ambitie was om het ons echt moeilijk te maken.