Marrit op NK jeugd D-meisjes te Rijswijk

http://carolienpathuis.wordpress.com/

 

Volgende week schaakt Marrit haar tweede NK van dit jaar. Dit keer in de leeftijdsgroep t/m 12 jaar.

De tegenstand is zwaarder omdat de tegenstandsters ouder zijn. Marrit doet mee aan de meisjeskampioenschappen. Bij het jeugdtoernooi zou ze nog lang niet mee mogen doen.  Het schaakspel wordt nog overwegend door jongens gespeeld en daardoor drijft daar meer talent boven en is het niveau hoger. De meisjestoernooien zijn er voor om het schaken bij meisjes te stimuleren.

In ons geval werkt dat ook heel goed, Marrit schaakt relatief kort en kan door het bestaan van de meisjeskampioenschappen op nationaal niveau meedoen. Het motiveert haar enorm! Dit kan natuurlijk niet iedereen zo maar, ze heeft wel talent voor het spel.

En talent moet je niet negeren. Wat een zelfvertrouwen geeft deze sport waar mijn kinderen al plezier in hadden voordat het talent werd ontdekt. Of is het andersom: het talent was er al en daarom hadden ze al snel plezier in de sport.

Mooie gedachten, maar de praktijk blijft gelijk. Marrit en Wessel schaken graag en vinden het ook niet erg hiervoor te oefenen. Ze spelen graag toernooien, Wessel vroeg een paar dagen geleden wanneer er nou eindelijk weer een toernooi is. Zaterdag 11 mei in Assen pas weer. Hij heeft er zin in! Als hij daar goed weet te scoren kan hij Marrit van de eerste plaats verdringen in het nosbo-klassement (zie hiernaast voor de link: ons tweetal aan de leiding). Broer en zus zijn concurrenten en ook Wessel zal nog wel eens op een NK schaken. Hij is jong begonnen en heeft daardoor de mogelijkheden bij de jeugd mee te kunnen.

Marrit is er niet in Assen omdat zij dan het NK schaakt. Volgende week donderdag reizen wij af naar Rijswijk en gaat ze drie(!) dagen schaken. Veel uitdaging, het zou een prima prestatie zijn als ze in de bovenste helft van de 30 deelneemsters eindigt. Maar mijn inschattingen zijn niet altijd goed (zie blog: een beetje beroemd).

Geen idee hoe het daar precies zal gaan en of ze achter een live schaakbord terechtkomt. Via deze blog zal ik verslag doen van het toernooi van Marrit. Het wordt vast weer een prachtige ervaring. Wil je het volgen? Kijk op http://carolienpathuis.wordpress.com/ voor meer informatie.

Schaakmoeder, Carolien Pathuis