Move First, Think Later

Move first, think later

Na het Univé toernooi bleek mij dat ik vaak heel redelijk uit de opening was gekomen tegen op papier duidelijk sterkere tegenstanders. Ook had ik wel goed had gezien dat ik een betere positie had bereikt. Maar vanaf dat moment begin ik op klungelige wijze de boel weer te verprutsen.

Mijn oog viel toen op het boekje Study Chess with Matthew Sadler omdat daarin o.a. iets van de psychologie van het middenspel bij schaken behandeld wordt.
Ik heb even overwogen tegelijk een ander boekje te kopen vanwege de aansprekende titel Move first, think later ( http://www.movefirstthinklater.com/ ), maar dat leek mij toch een overbodige luxe omdat ik die techniek van nature bezit.

Dus Matthew Sadler. Ook omdat het een Engelse naamgenoot van mij is (de voornaam dan).
In zijn boek behandelt hij ook verfrissende openingsideeen. Met o.a. Een leuke partij van Fischer tegen Andersson (Siegen 1970).

Toen ik afgelopen dinsdag met wit tegen Martijn mocht optreden bedacht ik die partij van Fischer maar eens toe te passen. Ook omdat ik hoopte dat het verrassingselement van de opening mij een voordeel qua tijd zou opleveren vanwege de beperkte bedenktijd van 1 uur p.p. tegen een jeugdspeler.

Hierbij eerst de partij van Fischer: http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1019452

Al snel bleek dat ik een klok had horen luiden zonder te weten waar de klepel hing. Terwijl Martijn uiterlijk onbewogen na enig nadenken telkens de beste tegenzet uitvoerde.
Al op de zesde zet ging ik de mist in door mijn eigen stelling in de brand te steken. Ik wist dat het niet klopte maar was te lui om het door te rekenen omdat ik zin in koffie had maar bij de bar nog een wachtrij stond. Dit kostte mij dus een belangrijke centrumpion die ik grootmoedig beschouwde als een offer om de stelling open te breken. Het offer hield helaas ook in dat ik nog lang niet kon rokeren. Tijdens het halen van een kopje thee voor Martijn en koffie voor mijzelf bedacht ik dat snel kort rokeren toch wel absoluut noodzakelijk was in de opengebroken stelling met een toren op e8 en mijn koning vrij bloot op e1.

Dus met de thee en koffie terug bij het bord voerde ik de briljante Move first, think later zet uit op de negende zet met g3. Toen ik de suiker in de koffie wilde doen zag ik het verschrikkelijke stikmat. Gelukkig had ik de zet g3 wel zeer overtuigend gespeeld, maar tijdens het roeren vreesde ik toch dat Martijn het zou zien en alleen maar aarzelde om te checken of dit Sinterklaascadeau nog een andere surprise bevatte. Ik durfde niet te kijken. Ik weet niet hoelang de minuten in werkelijkheid geduurd hebben, maar tot mijn grote opluchting bleek Martijn toch geïntimideerd door het aplomb van mijn zet g3 dat hij daar een groot gevaar in zag dat afgewend moest worden met c6.
Ik had de partij daarna nog kunnen redden als ik op de 15e zet niet weer de voorkeur had gegeven aan een uitdagende verborgen penning i.p.v. de boel af te ruilen wat mijn gezonde verstand mij had ingegeven. Dit kostte mij dus een vol stuk zonder enige compensatie. Daarna nog doorgespeeld in de ijdele hoop dat een jeugdspeler in de stress raakt als hij een stuk voor staat met een paar minuten tijdsachterstand, iets waar ikzelf nog al eens last van had. Maar niets van dit alles. Martijn bleef even cool, calm & collected, zelfs na een dreiging met een tot op de zevende rij opgerukte h pion. Ten koste van een toren ging die dreiging gewoon van het bord om aan de andere kant een dame te halen. Ook dat hebben ze dus al goed geleerd van de trainers. Mijn complimenten.

Ik ga snel het boekje Move first Think later kopen, want blijkbaar heb ik de crux nog niet geheel door.

De eerste 15 zetten:
b3 e5
Lb2 Pc6
c4 Lc5
Pc3 Pf6
e3 0-0
d4?? ed4:
ed4: Pd4:
Pe2 Te8
g3??? c6 (helaas voor Martijn hier ook ???)
Lg2 d5
0-0 Lg4
Te1 Dd7
Dd3 dc4:
Dc4: Lb6
Tad1?? Pe2:+
0 1

2 reacties
  1. Hey Thieu,
    Je kan zelf ook wel een boek schrijven ;-). Wat een grappig stuk alleen de afloop is minder grappig.
    Je mag van mij het boek wel lenen. ik heb momenteel een ander boek van Roel te leen en daar heb ik eerst mijn handen aan vol.
    Groetjes,
    Marian

  2. Leuk stukje Thieu. Jammer dat Martijn’s …c6, waar ik zelf vaak de aandacht aan geef, hier niet de beste was. Een typische ‘move first, think later’ situatie overigens, want helaas heeft Hendriks het in zijn boek over de nutteloosheid van het maken van strategische plannen. De tactische wendingen bepalen een partij eigenlijk altijd. Conclusie: eerst tactisch een genie worden, dan pas zetten :P.

.