MSV 2 wint nipt, Boen maakt het twee maal heel spannend EN is matchwinnaar

Afgelopen vrijdag heeft MSV 2 in Lelystad met 41/2 – 3 1/2 het plaatselijke eerste team verslagen. Het was op het laatst zoooo spannend, dat ik mijn eigen partij in tijdnood even verliet om bij Boen’s tijdnoodspektakel te kijken. Maar ja, ik stond zelf toch al verloren.

Rond 10 uur was Marco als eerste klaar, met een remise. Hij zat op het tweede bord en had als opdracht om met zwart remise te maken. Dat ging hem dus prima af, tegen hun hoogst gerate speler.

Niet veel later haalde Stefan het eerste volle punt binnen. Toen ik mijn eerste rondje langs de borden maakte stond hij al een volle toren voor, dus dat was verder geen probleem voor hem.

Roelof had lange tijd een pion meer en goede kansen op winst, maar hij kreeg die vrijpion niet verder vooruit in het eindspel, dus remise. Daarmee was de missie aan bord 1 en 2 geslaagd, bij afwezigheid van Menno: 1 uit 2.

André kijkt wel vaker tegen een Koningsindiër aan, maar meestal vanaf de zwarte kant; nu had hij een keer wit in een voor hem overbekend stellingstype en hij kwam dan ook op thematische wijze tot een zeer goede en later gewonnen stelling. Puntje voor André, waarmee hij op 3 1/2 uit 5 komt en daarmee gedeeld topscorer van ons team is. Bij de weg, als ik dit tiep (op zondag) is hij jarig! Twee maal gefeliciteerd, André !!

Bas kreeg een stukoffer om zijn oren, voor drie pionnen. Daarna hadden de meesten het idee dat hij wel beter tot gewonnen moest staan. Het leek lange tijd de goede kant op te gaan, maar in een eindspel van een toren en 5 pionnen tegen twee paarden en 3 pionnen van Bas, werd tot remise besloten.

Alexander kwam half dood uit de opening; terwijl alle stukken van zijn tegenstander richting zijn koning gingen, had hij zijn ontwikkeling nog lang niet voltooid. Met hangen en wurgen wist hij zich echter langzaam te ontworstelen en toen ik rond 11:30 weer eens keek, had hij zowaar een gewonnen stelling bereikt. Echter, met nog slechts enkele minuten op de klok. Dat was dan ook de reden dat het tegen twaalven remise werd, want Alex vertrouwde zichzelf niet met een nog niet zo simpel eindspel met twee pionnen meer, maar nog slechts 1 minuut 20 om het tot winst te voeren.

4-2 voor ons, Boen en ik nog bezig, dus nog slechts een halfje nodig voor de overwinning.
Dat dat halfje niet van mij zou komen was wel duidelijk. Ik speelde een prut partij. Direct na de opening zag ik een stukoffer over het hoofd dat me een pion kostte en een rotte konigsstelling en even later had de Lelystadjer weer een truc, en weer ging er een pion de doos in. Dus in het middenspel al twee pionnen achter, wat uiteindelijk een toreneindspel werd met twee opstomende verbonden vrijpionnen. Ik speelde het nog lang door in verband met de stand, maar het was natuurlijk al lang uit.

Boen daarentegen bereikte een eindspel met zware stukken, een loper meer tegen een pion en door de tijdnood was het ook nog eens errug spannend.

Boen houdt wel van een beetje spanning, zo bleek eerder op de avond. Met een hoofd vol varianten liep hij van zijn tafel weg om naar de WC te gaan, deed een deur naar buiten open zonder goed op te letten of dat wel de goeie was en opeens ging het alarm af. Keihard. En niemand ter plekke bleek dit uit te kunnen schakelen. Tien minuten duurde het ongeveer voordat geuniformeerd beveiligingspersoneel arriveerde en het weer stil werd.

Terug naar de situatie op Boen’s bord. Rond half twaalf had ik hem duidelijk gemaakt dat remise voldoende was voor de matchwinst. Even later kreeg hij een remise aanbod; ik hoorde dat aan het belendende bord en knikte heel hard JA. Maar Boen zat met zijn rug naar me toe en nog voor onze teamgenoten hem hadden kunnen zeggen dat remise goed was had hij alweer een zet gedaan. Toen maakte de teamleider van Lelystad zijn speler duidelijk dat hij geen remise meer mocht aanbieden of -nemen. Tegen twaalven was er een eindspel ontstaan met een loper en 4 pionnen voor Boen tegen 5 pionnen voor zijn tegenstander. Boen nog 4 minuten, zijn tegenstander twee. Hoewel Boen goed snel bleef spelen, lukte het niet vlotjes om het voordeel om te zetten in winst. Hij vergat ook een paar keer zijn klok in te drukken. Toen ik weer een keer kwam kijken, had hij nog minder dan een minuut en zijn tegenstander nog bijna 2. Ondertussen had hij een dame gehaald en probeerde mat te zetten. Nog 20 seconden op de klok, zijn tegenstander niet veel meer. Wij vreesden met grote vreze. Als Boen door de tijd zou gaan, was de overwinning verkeken, want zijn opponnent had nog 2 pionnen op het bord. Met 13 seconden voor Boen besloot hij echter die twee pionnen weg te geven, waarschijnlijk in de hoop op pat. Even later, terwijl hij mat in 1 kan geven, gaat Boen door zijn tijd. Remise wegens gebrek aan matpotentieel. Pffffff ……

Zelf vlugger ik nog even door, voor de vorm, maar het gaat natuurlijk nergens meer om.

3½ – 4½ voor ons.

Vorig seizoen verloren we van dit team, met dezelfde cijfers, in de 2e klasse A. Wij werden toch kampioen, zij promoveerden ook, als beste 2e. Ik verloor zelfs van dezelfde tegenstander, aan hetzelfde bord.

Klasse 1A Ronde: 5; Datum: 2012-02-17

6. De Toren Arnhem 3 j 4 18
7. Schaakstad 4 2 15
8. De Schaakmaat 2 9

De uitslagen en standen op de OSBO-site zien er beter uit.

1. Mooi verslag Kees, denk dat met Bobby Fisher tijdregistratie zowel Boen als ik de partij waarschijnlijk gewonnen hadden. Tot mijn vreugde stond in de Osbo nieuwskrant dat er voorbereidingen worden getroffen om Fisher tijdregistratie in de Osbo competitie in te voeren. Vooruit lopend hebben enkele verenigingen dit al ingevoerd in hun interne competitie. MSV zal dan ook wel volgen,

2. Netjes, en knap van Marco dat hij remise kon maken tegen de hoogste rating. Klein verschil, dus gelukkig ben ik meegegaan. Ben voorlopig nog wel even uitgeschakeld helaas.