Schaken in Frankrijk

Hallo clubgenoten!

Terwijl jullie in Meppel schaken en hopen op mooi zomerweer, heb ik mooi zomerweer en schaak ik af en toe in het zuiden van Frankrijk. Afgelopen zondag was weer de eerste keer dit jaar. In het verleden speelde ik wel eens bij de schaakclub in Toulon mee tijdens hun zomerschaakdagen, maar dat is ( tijdelijk? ) gestopt en ik zag nu een aankondiging van de open snelschaakkampioenschappen van de Var in Cuers, niet zo ver van onze camping.

Ik ben daar afgelopen zondag geweest en het was erg leuk en verrassend om te ontdekken dat ze mijn naam kenden, toen ik me kwam aanmelden!! Wat was het geval? De toernooileider kwam van oorsprong uit Nederland en kende mijn naam, omdat ik arbiter ben en toernooileider van de OSBO was. Ik maakte kennis met Henk Brongers en in de loop van de middag met vele andere Franse schakers en bestuurders. Mijn netwerk is flink uitgebreid en ik heb een aantal leuke invitaties op zak.

Het toernooi was erg leuk. Er was een A-groep met 16 uitgenodigde spelers van Marseille tot en met Monaco en ik mocht meespelen in groep B, die tot 1950 liep. Ik werd keurig gedeeld zevende en liet verschillende spelers met een veel hogere rating achter me. Ik won ook van de Franse jeugdkampioen tot zeven jaar en speelde remise tegen de Franse kampioen tot acht jaar, Alexander Bacrot, de zoon van “wonderkind” Etienne Bacrot, veelvuldig Frans kampioen intussen. Erg leuk om tegen dat jongetje te hebben gespeeld en na afloop heb ik nog veel gepraat met hem over zijn schaakopleiding en zijn vader. De remise tussen hem en mij kwam tot stand na zijn aanbod. Ik zag hem even naar de klok gluren en hij had nog 12 seconden en ik bijna een minuut. De stelling was ongeveer gelijk en gunde hem zijn remise

Henk Brongers, de arbiter, geeft hier lessen en leidt toernooien en daar leeft hij van. Ik heb verschillende schaakadressen gekregen en kan deze zomer mijn schaakhart ophalen hier!

Ik heb met plezier gelezen dat we volgend jaar met een E-team starten en gedurende de herfst- en wintermaanden zal ik me weer volledig voor onze club inzetten. Binnenkort ga ik jullie allen mailen en stel ik vragen over het gewenste team voor komend jaar. Controleer even je e-mailadres op deze site en klopt dat niet (meer), mail dan even naar mij, dan pas ik het aan. sibbelebonthuis@gmail.com

Allemaal de groeten en ik wens jullie allen veel zon, gezondheid en schaakplezier!

Sibbele

Één reactie
  1. Beste Sibbele,

Leuk om je enthousiaste verhaal (zo kennen we je natuurlijk ook:)) te lezen over je schaakbelevenissen in Frankrijk. Gefeliciteerd met je mooie 7-de plaats!
    Zo zie je maar weer, de (schaak)wereld is klein en lekker schaken kun je overal.
    Goede maanden daar in Frankrijk en we zien je in het najaar graag terug.
    Groeten Theo