Seizoen gestart met drukbezochte scheidsrechterscursus

Er moesten extra stoelen bij geplaatst worden, zo hoog was opkomst op de scheidsrechterscursus waarmee we gisteravond het seizoen zijn gestart. Maar lieft 22 MSV’er en vier gasten van andere clubs werden door docent Ton van Roon bijgepraat over de reglementen, geschreven regels en ongeschreven regels van het schaakspel.

Ton van Roon is zelf internationaal scheidsrechter en wist veel anektdotes en verhalen uit eigen ervaring te vertellen. Ook was er volop inbreng voor eigen vragen van de deelnemers. In tweeënhalf uur zijn we heel wat wijzer geworden. Zo weten we nu niet alleen alles over de juiste manier van rokeren en promoveren, de regels omtrent noteren en onrechtmatige zetten, maar ook hoe het in zijn werk gaat met claims en dat het rokersgedeelte in het spelersgebied ook toegankelijk is voor niet-rokers.

Ook refereerde Van Roon aan het schaaksprookje met de drie zwarte koningen, dat zich afspeelt in de Trans-Siberië Express. Daarin weet een grootmeester een bizarre schaakpartij te winnen waarin pionnen promoveren tot koning en de witspeler zelfs promoveert tot een zwart stuk. Dat verhaal kun je hier nalezen: www.chessity.com/nl/blog/1178/Het_schaaksprookje_van_de_drie_zwarte_koningen

Volgende week is de tweede en afsluitende cursusavond, waarin onder alle ins en outs van de schaakklok worden behandeld.

 

Één reactie

.