Toernooi Geraardsbergen: info en sfeertekening

Ik kreeg vanuit Geraardsbergen, waar o.a. Alexander en ik mee gaan doen, het volgende interessante bericht:

Dag Thieu,
Als je wil, kun je de volgende tekst op de blog van jouw club publiceren :
Zin in vijf dagen schaken in Geraardsbergen (B) van 11 tot 15 augustus ?
Ik nam onlangs deel aan een schaaktoernooi in Haarlem en hoorde onmiddellijk de omstaande schakers vragen : Geraardsbergen waar ligt dat ? Wel, in het zuid-oosten van Oost-Vlaanderen. Dat bleef nog Chinees. In de Vlaamse Ardennen. Nog sterker ! Bestaan er Vlaamse Ardennen ? Welja, dat is een streek van heuvels die bergen worden genoemd. Zo is er in Geraardsbergen de Oudenberg waarboven de Kapel van “Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg” – een bedevaartsoord -, staat. En die berg is eigenlijk de gewezen ‘Muur’ van de Ronde van Vlaanderen. Want niet alleen de Berlijnse Muur is gesneuveld, maar ook die van Geraardsbergen. Niet getreurd. De Ronde wil ons niet meer. Wij willen ook de Ronde niet meer. De Ronde werd prompt vervangen door de ‘Eneco Tour’. Die zullen jullie wel kennen. Hij start op 6 augustus in Waalwijk http://www.enecotour.com en de slotrit ervan komt aan in Geraardsbergen op 300 meter van de toernooizaal nadat de renners eerst tweemaal de Muur moeten beklimmen; de Geraardsbergenaar wil waar voor zijn geld. En wanneer gebeurt dat ? Juist op zondag 12 augustus, midden in het schaaktoernooi van Geraardsbergen. Het kon niet beter. En om de schakers te verwennen, staat de organisator twee byes toe die elk een half punt waard zijn. Het telt toch allemaal niet voor het sacro-sante elo. Je mag uiteraard nog byes nemen maar die leveren niets op. Je komt tenslotte om wat te schaken. Diezelfde zondagavond is er nog een groot snelschaaktoernooi met als eerste prijs 100 EUR. Dat gebeurt onder de voetlichten van de toernooizaal en geeft met het park rondom een uitzonderlijk decor. Degenen die niet deelnemen aan het Open kunnen dus een mooie dagexcursie maken.
Een andere bezienswaardigheid in Geraardsbergen is het Manneken-Pis op de Grote Markt. Iedereen zal wel die van Brussel kennen, maar die van Geraardsbergen ? Hij is niet zo mooi maar wel ouder. En wat zou de winnaar van het schaaktoernooi als trofee meekrijgen, naast de prijs van 600 € ? Juist: een heus Manneken-Pis.
Maar zul je vragen, zijn er wel schakers in Geraardsbergen ? Jawel, wij bezitten zelfs een heuse vedette : de 18-jarige Tanguy Ringoir uit Geraardsbergen is zopas Belgisch kampioen geworden. Met zijn 15 jaar was hij al de jongste Belgische internationale meester ooit , maar nu brak hij een nieuw rekord : hij haalde tijdens dit kampioenschap zijn eerste GM-norm op 18 jaar. Als je meedoet, zul je misschien tegen hem kunnen spelen. Terloops gezegd, Tanguy speelt ook af en toe met de Nederlandse club En Passant uit Bunschoten, die zopas naar de Meesterklasse promoveerde.
Als je dat allemaal wil meemaken, aarzel niet meer om in te schrijven. Je kunt dit doen via de website http://users.skynet.be/vptd .. Men verwacht wel 15.000 bezoekers in Geraardsbergen en dus problemen voor overnachten. Wil je komen, wacht niet te lang om contact te nemen met de toernooileiding (e-mail : vptdchess@skynet.be of telefoon +32 488 22 99 01). Deze laatste heeft voor snelle beslissers tot 19 juli nog enkele kamers van 2 personen vrijgehouden voor schakers !
Dank bij voorbaat
Groetjes
Lucien

1. Ik was nog vergeten ook te vermelden hoe het was geweest. Dit heb ik aan de organisator kunnen emailen:

Inmiddels weer goed thuis gekomen wil ik je alsnog hartelijk bedanken voor de geweldige organisatie.

En dan geldt natuurlijk ook voor alle dames (en jongens) van de BBQ, de barbediening, arbiters, en alle andere vrijwilligers, de schaakboekenverkoper uit Gent die zelfs nog eerste hulp pleisters heeft, en alle anderen die ik vergeet te vermelden.

Jullie hebben de mooiste entourage voor een schaaktoernooi.
    Een perfecte locatie met voortreffelijke parkeermogelijkheden in een een zeer aangenaam stadje met alle voorzieningen.
    En zeer leuke leuke tegenstanders (of beter: medestanders).
    De Schakerslunch in het restaurant is een onverwachte luxe.

Kortom: een geweldig toernooi waar ik volgend jaar zeker terug wil komen.

Ik kende de Ardennen alleen van het Franstalige gedeelte onder Luik, maar jullie zitten met recht in de Vlaamse Ardennen.
    Van beide het beste!

Dus, in principe tot volgend jaar,

Nogmaals bedankt,

Groeten, Matthieu Valens