Internetschaken 11 mei 2021

Het is de bedoeling dat het volgende stukje in de lokale kranten komt.

Schaakclubs in de regio slaan handen ineen

Door de coronamaatregelen liggen de fysieke schaakcompetities inmiddels al weer langer dan een half jaar stil. In plaats daarvan hebben de meeste verenigingen een online-rapidschaakcompetitie opgezet. Daaraan neemt echter maar een beperkt deel van de leden deel met als gevolg dat de deelnemers vaak tegen dezelfde tegenstanders uitkomen.

De Meppeler schaakvereniging, Schaakclub Steenwijk en Schaakclub Niet Gezien uit Oosterboer hebben daarom de handen ineen geslagen en een gezamenlijke online-competitie opgezet die op dinsdag 4 mei j.l. van start is gegaan. In verband met de dodenherdenking begon deze competitie wat later dan gebruikelijk maar desalniettemin bestreden liefst 24 spelers elkaar in vijf ronden met een speeltempo per speler van 10 minuten en een bonus van vijf seconden per zet . Op dinsdag 11 mei waren er 20 deelnemers.

Op 4 mei was Bas de Boer uit Meppel de winnaar met clubgenoot Rienk van den Berg als 3e en Roel Kreulen uit Steenwijk als 2e. Op 11 mei waren de rollen omgedraaid: winnaar werd Nicholas Jhirad uit Steenwijk met clubgenoot Auke van Urk als 3e en Willem Wijnstok uit Meppel als 2e.

De clubs tellen gezamenlijk veel meer leden en de bedoeling is dan ook dat het deelnemersveld nog groeit nu er ook gedurende de komende maanden nog geen fysieke schaakcompetities gespeeld zullen worden.

Naast clubschakers kunnen ook huisschakers uit Meppel en Steenwijkerland die dit speeltempo – rapidschaak – ambiëren deelnemen, zonder verdere verplichtingen.

Deelnemers aan de inline-rapid-competitie dienen zich per keer, op de dinsdagavond vóór 20.00 uur aan te melden bij de schaaklink  https://lichess.org/team/meppel-steenwijk . De eerstvolgende speel(dins)dagen zijn 18 en 25 mei.

Op de websites van de drie organiserende verenigingen zijn desgewenst nog verdere instructies te vinden.

De  verwachting is dat in september de schakers weer achter een fysiek bord met tastbare stukken kunnen plaatsnemen om hun geliefde spel te spelen. Uiteraard zijn dan niet alleen de bestaande clubleden welkom maar ook de huisschakers die zich tijdens de lockdownmaanden in het schaakspel hebben bekwaamd, al dan niet onder invloed van de serie “The Queens Gambit”.

Inmiddels gaan binnen de drie verenigingen al stemmen op om ook in de toekomst gezamenlijke schaakactiviteiten te blijven organiseren. Corona of geen corona !

De volledige uitslag van 11 mei 2021 is:

 1. Nicholas Jhirad 4,5
 2. Willem Wijnstok 4,5
 3. Auke van Urk 4
 4. Martijn 4
 5. Meine 3,5
 6. Jan de Smidt 3
 7. Leon 3
 8. Alexander 3
 9. Dick Teunis 3
 10. Rienk 3
 11. Frank 3
 12. Leo 2,5
 13. Harry 2,5
 14. Gerbrand Wijbenga 2
 15. Frans van Emst 2
 16. Marius Bijkerk 2
 17. Henk T. 2
 18. Haijo de Vries 2
 19. Piet N. 2
 20. Pieter van der Zee 1,5
 21. Otto 1,5
 22. Henk V. 1
 23. Geert Duiven 1
 24. Jelmer de Goede o
 25. Gerald Bouw 0
 26. Jan Eric 0

 

Plaats reactie