Oefening (1)

Nog eentje. Wederom weet ik zelf het antwoord ook niet. Wit aan zet.

Imagion 1-9

21 reacties
 1. Die (1) in de titel verwijst naar de stap waaruit de opgave komt? Zo heel moeilijk is deze niet.

 2. Voor mij springt vooral de wat wiebelige positie van de zwarte loper op c5 en die van het paard op f6 in het oog. Het liefst zou ik de zwarte dame verdrijven uit het centrum zodanig dat ik met wit De5 zou kunnen spelen. Ik dacht aan 1. Tf3, Dh5 (op andere normale zetten speelt wit De5 en de loper op c5 kan nergens heen) 2. g4 Nu kan zwart kiezen, of veld e5 loslaten met de dame, of 2…Pxg4. Nu kan wit 3. Td5 spelen, met dubbelaanval op dame op h5 en loper op c5. Wordt lastig voor zwart dan denk ik.

 3. we winnen in ieder geval de zwarte loper door met het paard wat op b3 staat te slaan. We kunnen ook niet slaan en jacht gaan maken op het paard. Door Df3 te
  spelen. Zwarte dame staat dan inmiddels op g6 of op h7. Staat witte damer op b3 dan spelen we eerst Tb6. Anders slaan we gelijk met mat?. Slaat zwart toch de witte loper op dan hebben we grote mate van kwaliteitswinst op en wint wit op den duur ook. maar misschien zie ik iets over het hoofd. Na Tc7 kan wit gewoon Df3 spelen de stelling is verbeterd en aanvalskanten aan beide zijden. Tc7 had ik op zich wel gezien. maar heeft weinig effect.

 4. Tf1, Pb3 wint ook geen loper. Ik dacht eerst dat dit ook het geval was.

  Stel Tf1 Dh5 Pb3 Tc7 dan wint wit geen stuk. Wat ik me afvraag bij dit thema is of zwart graag de dames wil afruilen….

 5. Sorry mijn vorige opmerking had geen toegevoegde waarde meer. Dd2 als eerste zet voor wit, ik zie niet zo snel een goede tegenzet voor zwart.

 6. Volgens mij kan het vorige wel en is het ook wel winnend op den duur, maar kan het ook iets sneller met 1) Tf3 en dan de zwart dame van de 5e rij weglokken en dan de witte dame op de 5e rij plaatsen bijv. e5. Dan hebben we echt een dubbele aanval op het paard en de zwarte loper en misschien matdreiging??
  Ik weet niet of dit de goede oplossing is….

 7. Sorry, ik ben de laatste dagen goed ziek geweest. Nog steeds niet 100%, maar wel fit genoeg om het antwoord te geven.

  Het antwoord is een mengsel van Richard en Bas hun antwoorden. 1. Tf1, Dg4 2. Lf3, Dg7 3. De5 en wit wint materiaal.

  Helaas gaat materiaal in bijna alle gevallen voor overige strategische overwegingen. Gelukkig hoef ik de discussie over zwakke zwarte velden en het belang van het ruilen van Lc5 dan ook niet aan.

 8. Nog van harte beterschap Roel ! Ik ik zie nog niet gelijk waarom Tf3 minder is dan Tf1 op de eerste zet…..

 9. denk dat de witte loper daar prima staat. blokkeert de ontwikkeling van de loper op c8 kan het paard evt slaan als dit gaat naar d7 en wordt gedekt door Pc6. Op f3 staat hij alleen maar minder omdat dan de toren op h3 ook haast niet meer mee doet aan het spel. Maar dit alles is ook allemaal een beetje persoonlijke smaak.

.