Oefening (2)

Vandaag na lang wachten mijn nieuwe boek van Aagaard in de post (“Grandmaster preparation: Positional Play”). Even wat op de site plaatsen! Zwart aan zet.

oefening (2)

11 reacties
  1. ik zou me meer richten op Tc8-Tc4 en dan Tf8-Tc8 en vervolgens Lf6 met de bedoeling de stukken te richten op het paard op c3 en de diagonaal a1-h8

  2. Ik vind het idee van Ab en Bas beide goed. Kun je ook niet eerst met zwart de toren op C4 zetten en de andere toren op C8 en vervolgens de paardzetten doen die Bas voorstelt. Dan hou je de boel gesloten en heb je alle tijd om de paardzetten te doen 🙂

  3. Het plan van AB zijn gezonde zetten. Kan zwart echter zo veel bereiken over de c-lijn? Pc3 kan vaak verdedigd worden. Bijv. met Db3, Tfc1. Bovendien kan wit bijv. e3 en Lf1 doen, wat Tc4 aanvalt, waarna die weer terug moet. Dat leidt soms tot akelige tactische trucjes (Tc7 dan Pb5 (a7 is zwak); Tc6 dan Lb5, penning). Daar kan zwart ook wel onderuit, maar dan drukt wit zwart in ieder geval terug.

    Het grote probleem is m.i. echter dat aan het eind van die variant je nog steeds met dat paard op a6 zit. Misschien heb je dan niet meer de tijd om dat stuk te verbeteren.

    Ik denk dat de crux van de stelling is dat wit ook niet veel kan doen om de stelling nu te openenen en naar zijn hand te zetten. We hebben dus alle tijd om ons slechtste stuk te verbeteren tot een prachtig stuk. Dat doet het plan van Bas. Zwart staat wat beter na die manouvre.

  4. het kost wel 4 paardenzetten en als hij daar dan echt zo goed staat, zie je dat ook van te voren aankomen, met bijv. e3 T e1 en Lf1. Dan win je zelfs een tempo en als wit dan over de koningsvleugel gaat aanvallen doet het paard op c4 ook niet zo veel.
    tenminste ik zie het niet. de loper op d2 kan er rustig blijven staan. Bij zwart aan zet staat zwart veel al beter dus moet wit op remise spelen.

  5. en dan zet je de witte loper bijv op d3 ook een prachtveld. een voordeel voor een beider partijen is niet gelijk te zien. heb liever wat voorbeelddiagrammen met wit speelt en wint of geef mat in ik zie de oplossing wel verschijnen….

  6. Na paard c7 is bovendien het waard om Da4 te bestuderen. aanval op Dd7 met gedwongen ruil want anders kost het een pion. Paard komt op a4 Dan Tf c1 en
    daarmee denk ik dus dat Pc7 niet werkt…..

  7. Denk je dat zwart het erg vindt als de dames van het bord afgaan? 1. … Pc7 2. Da4 Dxa4 3. Pxa4 Pe8 4. Tfc1 Pd6

  8. niet erg maar wit vind het ook niet erg en die moet de zaak tegenhouden kennelijk want die staat minder……het gaat erom of een plan kans heeft op succes. wit staat later ook mooi met zijn paard op later op d3 via Pb2 en wit neemt de clijn over,,,,
    + een gelijkwaardige stelling dus prima voor wit. dus wat is dan het winnende plan van zwart als deze na 4 zetten op c4 staat….

  9. De opgaven zoals: “wint wint in 3” of “zwart geeft mat” zijn de tactische opgaven, het harde rekenwerk. Alhoewel dat vaak al lastig genoeg is (goed rekenen, visualiseren), is dat relatief gezien het makkelijkste van het schaken.

    Het positionele gedeelte, een stelling goed beoordelen en het juiste plan maken, is vaak nog veel lastiger. Wat zijn de sterke en zwakke punten van zowel zwart als wit, moet ik aanvallen of juist verdedigen. Het is vooral ook moeilijk, omdat er vaak niet een eenduidig antwoord is. Er zijn vaak meerdere plannen voor zowel wit als zwart. Alhoewel een heleboel partijen uiteindelijk door een combinatie beslist worden, is het erg belangrijk om een goed positioneel plan te hebben, dat past bij de stellingskenmerken. Mij lijkt inderdaad het beste om het zwarte paard om te spelen naar c4. Dit is een klein plan, dat een aantal zetten behelst. Staat het paard hier eenmaal, kun je weer verder kijken naar een volgend plan!

.