Oudejaarsstelling

Nog even een stelling voor het einde van het jaar. Veel succes, wit aan zet.

oudejaarsstelling 1

26 reacties
 1. Zwart heeft maar twee verdedigers om Pe5 te verdedigen, wit heeft drie aanvallers dus zwart verliest het paard op e5. Pxe5, g5, Lh2 zou kunnen en Dd8 weghalen uit de penning. Ik word gek van die harde knallen, houdt het nou nog niet op…… 😳

 2. Deze stelling is veel ingewikkelder….Roel had ik trouwens de vorige goed?

  Ik zie meerdere kandidaat zetten voor wit Te1, Kh1, C4 of het paard slaan op e5. Het paard nu slaan op e5 lost nu niet veel op. Ik weet het niet, Te1 zou ik zetten. Kh1 is misschien te passief en C4 lijkt ook niet goed omdat zwart de d5 pion doorschuift naar d4. Te1 dus….

 3. Alles draait om het paard dat op e5 staat, als dit paard slaat op f3 zijn de rijpen gaar…

 4. ik zou als eerste met mijn zwakke pion op c2 het centrum aanvallen op middels c4.
  Te1 doet niet zoveel wegens het eenvoudige f6. Zwart kan dan bijv. een toren op D8 zetten en wit moet dan ergens naar toe met zijn dame bijv, e2..Zwart kan nl. niet gelijk slaan op c4 want dan volgt de sterke zet Dd6.

 5. Ja maar deze wordt dn tzt. een zwakke pion. wit kan afruilen nog even uitstellen door nu wel Te1 te spelen.Na bijv. f6 volgt bijv. Pg5 waaarna een vorkje dreigt.
  Misschien zie ik in dit alles iets over het hoofd……….

 6. de stelling is vervolgens gewonnen denk ik voor wit. beide centrumpionnen kunnen moeilijk verdedigd worden…dus doorschijven naar d4 is niet goed denk ik….

 7. OK, paar opmerkingen.
  1. Wat is in vredesnaam het idee van Kh1?
  2. Ik zal ook een stelling zoeken die Bas nog niet kent. Fijn dat je deze video bekeken hebt. Hopelijk ook actief, want het was echt een hele goeie. Zeker nog weer een keer kijken.
  3. Frank: supergoed met de kandidaatzetten!
  4. Ik denk dat de variant 1. c4 tactisch niet werkt: 1. …Pxf3+ 2. Dxf3, e5! (tussenzetten! Ik hoef niet meteen wat te doen aan de dreiging cxd5!). Na Lg3 kan misschien wel d4 en dan denk ik toch eerder dat het een hele sterke pion gaat worden, omdat hij stevig gedekt wordt door pion e5.

  5. @ab: fijn dat je zo uitgebreid je plannen vertelt. Over een aantal punten denk ik net even iets anders. Zoals ik hierboven al schreef, denk ik dat 1. c4 niet werkt. Op zich is het niet zo’n rare zet, omdat we met het loperpaar de stelling willen openen. Zeker als zwart …f6 heeft gedaan, wil ik wel een loper op c4 hebben, wat een beest dan!

  Wel denk ik dat …f6 de zet is die zwart koste wat kost wil voorkomen. Daarin verschillen we dus sterk van mening. De stelling, zoals die voorligt, is een normale stelling, zonder dat wit meteen tactisch kan winnen. Dus we moeten er alles aan doen om onze stelling te verbeteren en de stelling van de tegenstander, zo mogelijk, te verslechteren. Een pionzet als f6 heeft als pluspunt dat e5 beter gedekt wordt, maar het heeft ook minpunten. Lg7 wordt zeer ongelukkig (lopers willen graag open diagonalen) en e6 wordt een zwakte (achtergebleven pion). Als je voorziet dat zwart vrijwel meteen e5 kan gaan spelen, kan je stellen dat f6 een redelijk idee is. Ja de loper wordt zwakker, maar we krijgen het centrum terug. Dat is een afweging die je kan maken. Ik zie alleen niet hoe zwart daadwerkelijk zo snel tot e5 kan komen, zeker niet na het correcte witte plan.
  Ik wil er overigens nog wel op wijzen dat, zo er geen penning was op het zwarte paard, c4 nog wel een extra risico met zich meedraagt: 1. …dxc4! Immers, wat is het slechtste stuk van zwart? Pe7! Na dxc4 zou zwart met tempo misschien Tfd8 en Pd5 kunnen spelen. Dat is een duidelijke verbetering t.o.v. de uitgangsstelling. Waarschijnlijk lukt dat tactisch niet in deze stelling juist vanwege die vervelende penning, maar het is wel goed om je te realiseren dat ook 1. c4 positionele problemen kan opleveren.
  Kortom, als tip in stellingen waar geen tactische winst voorhanden is: denkt goed na over wat elk stuk wil (lopers open diagonalen en paarden sterke velden in/rond het centrum). Zorg ervoor dat jouw stukken dat krijgen, maar ook dat je tegenstander het niet krijgt.

 8. @Roel Het idee van Kh1: Als wit geen Kh1 speelt dan krijgt zwart een sterk centrum. Stel wit speelt een non move Te1, dan volgt Pxf3+, Dxf3, e5 en Lh2. Door de zet e5 heeft zwart een goede stelling. Als de witte monarch op h1 staat kan het zwarte paard niet op f3 slaan want dan verliest zwart zijn dame.

 9. een ieder heeft zijn eigen speelstijl natuurlijk…. toch gaat 1 x c4 echt niet…. na c4 want dan volgt de sterke zet Dd6! en wit bezit opzijn minst de sterke dlijn.

  Bovendien als zwart x c4 heeft wit het eenvoudige Lxc4 met inderdaad een sterk loperpaar. Met c4 kan wit de spanning op het centrum opbouwen We hebben juist precies de zelfde mening Roel in deze stelling alleen kijk ik meer naar de aan-vallende kansen van wit aangezien wit begint en zwart moet reageren. ik volg de stellingen dit jaar even verder van de zijlijn…..

 10. @Ab jammer dat je niet meer actief wilt meedenken. C4 vind ik ook niet zo’n slechte zet, maar goed ik heb niet zoveel verstand van schaken.

 11. mmm, maar ab, dat betekent toch niet dat je van de zijlijn hoeft te kijken? Ik snap niet helemaal hoe mijn bericht je op die gedachte heeft gebracht, want dat was juist totaal niet de bedoeling.

  1. c4 werkt m.i. niet wegens 1. … Pxf3+ 2. Dxf3, e5 3. Lg3, d4. I.v..m. de penning gaat 1. …dxc4 inderdaad niet.

 12. Eigenlijk best wel een goede zet Kh1. voorkomt dat zwart zijn paard, die op e5 staat, kan spelen met schaak en daarvoor een sterk pionnencentrum en tempozetten krijgt..Bovendien een schitterende diagonaal a1/h8. Pd4 of Ph2 gaat niet voor wit wgens P fc6 en wit staat iets minder dan op Pf3 Misschien later in het jaar weer Frank. In dit soort stellingen gaat het om ideeen. en je idee Kh1 is volgens mij goed…..

 13. ik geef anderen de ruimte in 2015 heb het druk met andere dingen(prive) was het zowiezo al van plan. het staat los van deze stelling natuurlijk.
  Trouwens iedereen nog een gelukkig nieuwjaar. Mijn goede voornemen is ont- internetten..

 14. Oh, gelukkig maar. Jij ook beste wensen alvast!

  Het antwoord dat door de GM werd gegeven is Kh1. Het idee is: profylaxe. Dat wil zeggen: we voorkomen het idee van zwart. Zwart wil graag uit de penning met Pxf3, maar dat gaat na Kh1 niet meer. Knap gevonden in ieder geval, Frank!

.