Dramatische nederlaag MSV 1 in Amsterdam

Op zaterdag 9 april vertrok het vlaggenschip van de Meppeler Schaakvereniging om 11 uur vanuit het vertrouwde Oasis naar onze hoofdstad om daar aan te treden tegen Caïssa 2 in Amsterdam. Caïssa 2 had nog een overwinning nodig lazen we op hun site en zo lag de druk bij de tegenstanders zeiden wij als Meppeler schakers.

Er leek geen vuiltje aan de lucht, beter gezegd: het was schitterend terrasweer deze dag! Dennis de Vreugt en Richard Berendsen waren al in Amsterdam en onze schaakgoeroe Fokke Jonkman vertrok met eigen auto vanuit het landelijke Kuinre naar de “big city”. Vanuit Oasis vertrokken dus 5 spelers, de teamleider en twee supporters!

Ik had een mooie opstelling bedacht die qua ratingverdeling van de tegenstanders goed werkte, want de twee sterkste spelers op papier kwamen tegenover Dennis en Richard te zitten en de rest van hun team was sterk en gelijkwaardig in de breedte, net als ons team. Verder had ik extra broodjes meegenomen voor spelers die dat zouden vergeten mee te nemen, asperientjes voor als er spelers hoofdpijn zouden krijgen en alle standen en uitslagen in onze klasse, alsmede de bondsnummers. Kortom de voorbereiding was toppie. De staartborden kregen in hun achterhoofd mee, dat het vandaag mooi zou zijn als zij het daar onderin op 2-2 zouden kunnen houden. Op de bovenste borden weten wij het dan meestal wel te klaren, geen raar idee vonden we allemaal.

De MSV 1 sprong dan ook voortvarend uit de startblokken in het buurthuis van Zuidoost Amsterdam. Na een uurtje keken al onze schakers tevreden na een rondje langs de borden: Bart stond al prachtig en de rest stond zeker niet slechter dan de tegenstander. Meppel had zelfs supporters mee: Adriaan en Marc Evers, die samen met mij aan de overkant van het schaakpand even iets gingen drinken op het terras! Ontspannen zaten we in het zonnetje en toen we terugkeerden na een uurtje zag het er nog steeds prima uit op de borden en rond een uur of vier liet ons “beest van Beilen” de 0-1 aantekenen. Bart Davids had vanaf het begin het initiatief gehad en al vrij  snel won hij een licht stuk tegen twee pionnen. Een mooi opsteker voor ons! Aaan de leiding dus met 0-1 Het was rond half vijf dat er ineens vanuit het niets donkere wolken verschenen boven de schaakploeg uit Meppel. Eerst struikelde Edwin Zuiderweg, die keurig en gelijkwaardig aan het strijden was tot dan, maar ineens iets meende te zien, dat er niet bleek te zijn. Ok dan, 1-1, nog niets ergs aan de hand, maar ineens stop ik bij het bord van Alwin en ik mis een paard, dat lange tijd prachtig tegen een stoppion in het centrum stond. Onze voorzitter had zijn dier laten opsluiten en moest het geven tegen een pion. Broer Gerhard belandde intussen in een wel of niet technisch verloren toreneindspel en de broers Pauptit gingen verliezen, 3-1 voor de Amsterdammers! Op dat moment stonden Rienk en Fokke nog steeds minimaal remise en we hadden Richard en Dennis nog aan de topborden en Richard schaakte echt weer grootmeesterlijk tot hij ineens in de tijdnood helemaal verkrampte en zelfs door de vlag ging, omdat hij precies 1 seconde te kort kwam. Oh nee, wat een verschrikkelijke slag in ons gezicht. Richard had het er even heel erg moeilijk mee en begrijpelijk, want ineens was een winnende stelling om zeep gebracht en stond er 4-1 op het scorebord! Rienk had totaal geen winstkansen, Fokke had intusen een voordeeltje opgebouwd en zijn tegenstander zag er doodmoe uit om een of andere reden en Dennis stond gelijk met ieder een toren en zes pionnen. Tegen het einde van de middag verloor Rienk zelf nog, maar Fokke en Dennis scoorden nog twee punten, zodat de nederlaag uiteindelijk zonder remises 5-3 werd.

De staart van het team had keurig 2-2 gespeeld, maar de vier hoogste borden leden een 1-3 nederlaag. Het had beter gekund deze middag en de nederlaag lag geheel aan onszelf, zonder Caïssa 2 tekort te willen doen. Zij hebben een sterk team in de breedte en ze hebben goed geprofiteerd van de kansen, die ze kregen.

Toen de tegenstanders gefeliciteerd waren en het wedstrijdformulier getekend was, togen we de Pijp in op zoek naar een geschikt restaurantje en dat vonden we. Er is heerlijk met 12 mensen Indisch gegeten en het was echt goed. Zo werden de wonden gelikt en geheeld, maar we moeten ons nog wel even goed concentreren op wat er fout ging, daar iets aan doen en dan vol goede moed naar de slotronde gaan in Bunschoten, waar ons HSG 2 wacht, de oude vereniging van Dennis. Natuurlijk willen we het seizoen met een overwinning afsluiten en daar zullen we alles aan doen op 14 mei.

Aan het einde van de welverdiende maaltijd hoorden we dat de gedoodverfde kampioen, En Passant, thuis verloren had tegen Boven IJ en dat VAS niet geprofiteerd had, omdat ze ook verloren in Groningen bij Unitas. Sneek en Groningen speelden 4-4 en dat was voor ons mooi, want ze kunnen ons niet meer passeren op de ranglijst.

Sneek mag het vege lijf redden in de slotronde tegen SSC uit Soest en wat denkt u van het Gronings onderonsje van Groningen 2 tegen Unitas? In de auto hoorden we dat onze witte tornado Roel Donker bij de stand 4,5 – 4,5 met vier pionnen achterstand via een schwindel nog een remise pakte en zo een 5-5 voor Groningen 1 bewerkstelligende.

Tot slot het laatste transfernieuws: aan het einde van het seizoen gaat Edwin Zuiderweg terug naar Groningen en komt Roel Donker terug naar Meppel. Geen slechte ruil, zonder daar de sympathieke Edwin tekort mee te willen doen.

Uitslagen en stand:

r8 Klasse 2A Rav Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. En Passant 2254 14 42½   6 6 5   6 5
2. VAS 2172 12 39 2     5 6 6
3. Unitas 2 2060 11 31½ 2   3 4  
4. HSG 2 2093 8 32 3 5   5   5 4 4
5. Boven IJ 2081 8 31     4 4
6. Caissa 2 2097 7 30   3 4   5 5
7. MSV 2075 7 30 3   4 3   5
8. SSC 1922 2125 5 30 2 2 4 3    
9. Sneek 2030 4 28 3 4 3     4
10. Groningen 2 1993 4 26 2   4 3 4