Meppel 1 tegen SV Het Zwartewater
Waar de regel is dat er gezelligheid heerst. En er voor elk punt gestreden mag worden.
Ergens achteraf op een industrieterreintje, een klein beetje verscholen achter een groot hek vind je T ENDE. Een typisch clubhuis ergens uit het midden van de vorige eeuw. Met een systeemplafond, vloerbedekkingstegels, eikenhouten prijzenkasten, een toog waar als je wil Heineken mag vloeien en waar er gehaktballen uit een magnetron worden geserveerd. Een plaats waar de tijd bijna heeft stilgestaan. En waar die misschien ook wel eens stilgezet had moeten worden.
Met Bart op bord 1, Harry op bord 2, Frank op bord 3, Marc op bord 4, Roelof Jan op bord 5 en Richard op bord 6 was er een team samengesteld door de teamleider waar je op voorhand niets van mocht verwachten. Of toch. Nadat er schoorvoetend begonnen werd en er nog even onduidelijkheid was waar onze 6e bordspeler bleef werd er al snel een resultaat geboekt. Op bord 4 speelde Marc met zwart een simpele en degelijke partij waarbij een snel gevangen pion en het professioneel afruilen van stukken in een gewonnen eindspel resulteerde.
Wanneer speel je door en wanneer neem je remise aan. Met nog meer dan een uur op de klok en een paar stukken afgeruild vond de tegenstander van Frank het wel genoeg en bood remise aan. Moet je dat in je eigen tijd doen voordat je de klok indrukt of mag je dat naderhand doen in de tijd van de tegenstander, en hoe erg is dat. Mag je overleggen als teamcaptain met een andere speler en mag je naar de stelling kijken voor je een advies geeft. Veel vragen en ruimte voor interpretatie. Hoe dan ook werd er doorgespeeld. En dat was niet eenvoudig maar wel winnend voor Frank. Maar eerst was het tijd voor Roelof Jan om een felicitatie in ontvangst te nemen. In de afwikkeling naar het eindspel sloeg hij genadeloos toe. 2-0 en nu ook Frank klaar was stond het 3-0. Zonder de stand te weten werd tegelijkertijd remise overeengekomen op bord één. En dat was het winnende halve puntje van Bart.
Achter in de zaal ontstond een klein beetje rumoer. Mag je rokeren als je schaakstaat. Ja, Nee of toch ja. Het mag niet maar de zet werd toch gespeeld en niet teruggenomen. Dat niet iedereen alle regels kent en dat er wel eens iets gebeurt wat niet helemaal de bedoeling is gebeurd op elke vereniging. Ondertussen had Harry succes. En of hij nu glansrijk gewonnen heeft of dat het ook gemakkelijk anders had kunnen gaan weten we niet helemaal. Wel weten we dat hij uiteindelijk won en de score op 4 ½ – ½ bracht. Nog een bord te gaan.
Ietsje later begonnen aan bord speelde Richard tot het bittere eind een partij. Geen van beide spelers wilde remise en de tijd tikte voor beide genadeloos verder. Met een stuk meer Zou je denken dat Richard wel zou moeten kunnen winnen. Iets wat aan de stelling zelf en de zweet druppeltjes op het voorhoofd niet te zien was. De tegenstander zat er laconiek bij en had met nog 4 minuten op de klok geen zin om eeuwig schaak te maken en remise te claimen. Laat het maar zien, moet hij gedacht hebben. En daar had hij natuurlijk groot gelijk in.
De partij kwam redelijk abrupt tot een wending die niemand gewild had toen de tegenstander van Richard met zijn toren schaak gaf in plaats van het eigen schaak staan op te heffen. Is aanraken zetten? Moet er door iemand anders genoteerd worden als een speler nog minder dan 5 minuten heeft. En moet een onregelmatigheid geclaimd worden of geconstateerd door de wedstrijdleider. Vragen die er ineens niet echt meer toe deden toen iemand van MSV opmerkte dat er met de aangeraakte toren redelijk dramatisch schaak opgeheven kon worden. Of het nu de spanning was, vermoeidheid of gewoon een gebrek aan ervaring. Handig was de opmerking zeker niet. De spelers stelden dit samen ook vast en er werd doorgespeeld. Met nog een stuk minder was de angel uit de partij en iets wat een zinderend slot verdiende werd een overwinning in mineur.
Hoe dan ook het stond 5 ½ – ½ en er werd gemopperd. Dat niet iedereen de regels kent en hoe er met een incidentje omgegaan moet worden is begrijpelijk. We kunnen een verhandeling beginnen over correlatie en causaliteit maar goed is om op te merken dat volgens het reglement spelers die klaar zijn met zijn of haar partij gezien worden als toeschouwers. Toeschouwers mogen zich niet bemoeien met een partij op straffe van verwijdering uit de zaal. Onregelmatigheden mogen gemeld worden door omstanders bij de arbiter. De arbiter mag niet ingrijpen in het spel behalve in gevallen beschreven in de regels van het schaakspel. In de regels van het schaakspel staat dat aanraken van een stuk verplicht om te zetten als dit binnen de regels mogelijk is. Een zet is voltooid als het stuk is losgelaten op een veld en het een reglementaire zet of een deel van een reglementaire zet betreft. Een onreglementaire zet is pas voltooid als de klok is ingedrukt. Noteren is niet nodig bij 5 minuten of minder bedenktijd tenzij je 30 seconden per zet extra tijd erbij krijgt. Als beide spelers niet meer noteren moet er door de arbiter of een assistent indien mogelijk genoteerd worden.
En PS. we weten allemaal om wie het gaat. Toen je voor het eerst les kreeg van Kees op woensdagmiddag in de sporthal de Koedijkslanden moest je op je handen gaan zitten en nadenken voordat je en zet deed. Nu vragen we je om gewoon je mond te houden. Ook als dat lastig is. Begrepen! J