MSV 1 verliest van En Passant

EP haalt een grote vis binnen

Ronde drie van de KNSB bracht een thuiswedstrijd tegenn En Passant. “Dat is toch die sponsorclub met al die GM’s” hoor ik u denken. Maar sinds begin dit seizoen is dat niet meer zo. EP heeft zich vrijwillig teruggetrokken uit de Meesterklasse, omdat niemand meer zin had om de kar te trekken wat betreft het invliegen der grootmeesters. Waarom zou je ook, ze drinken over het algemeen thee, praten geen Nederlands en vaak zeer beperkt Engels, eten niet mee naderhand, en in Spakenburgse klederdracht een optocht lopen door het dorp na het binnenhalen van het kampioenschap, ho maar. Na drie keer landskampioen was er geen eens meer een feest, vernamen we vandaag uit betrouwbare bron. Zelfs voor die-hard Ajax fans moet dit toch een beetje verwend en decadent overkomen. Het team van EP bestaat nu voornamelijk uit de local boys, die niet spugen in een biertje en juichen bij een kampioenschap. Er is echter nog voldoende kwaliteit over, en dat bleek wel vandaag.

Twee opmerkingen vooraf.
1. Ondergetekende deed zelf niet mee. Aangezien we met Meppel 12 basisspelers hebben voor 10 borden, én iedereen agendatechnisch zeer zuinig met de KNSB data is omgesprongen (het is immers eerste klasse, een primeur voor Drentse teams) is er een uitdraaisysteem. Mijn eigen resultaten de afgelopen maanden gaven niet direct aanleiding voor een basisplaats, dus heb ik deze kans gepakt om triples te hakken en de rol van ‘beste stuurlui’ op me te nemen.

  1. Dat ondergetekende niet meedeed, betekent niet dat alle partijen nauwkeurig zijn gadegeslagen met het oog op de verslaglegging.
    Op het moment van schrijven heb ik drie van de tien partijen binnengekregen, en een tikkie voor de Chinees.
    Ik kwam ook pas rond 4 uur aan, na een dagje meubels shoppen voor ons nieuwe huis. Dit is helaas slechts ten dele gelukt, de stoelen voor de eetkamertafel hadden we vrij snel voor elkaar maar een mooie lamp was niet makkelijk te vinden. Blijkbaar is het tegenwoordig hip om òf een, in extreem strakke lijnen getrokken balk met niet-dimbare halogeen schijnwerper te installeren, òf een “rustieke”, met touw of riet vastgestoken mechanisme, wat eruit ziet alsof het na een paar maanden half kapot is, voor net te veel geld. Tip als je gewoon een mooie lamp wil, maar niet de trendy meuk die tegenwoordig in alle winkels ligt: kijk even op www.lamp123.nl

Ik kwam dus aan rond een uur of vier, en toen stonden we 0-2 achter, wat jammer was. Wel hadden we wat aan ‘kapitaalvernietiging’ (bron: Meppels Bargoens) bewerkstelligd bij de tegenstander, want Menno verloor van een behoorlijk sterkere. Waar moesten de punten dan wel vandaan komen? Nou, op een goede dag van Boris, Andries, Roel, Bas de Boer, en dan nog wat halfjes van Bas Dudink, Micha, Fokke en Richard. Spoiler: zo’n enorm goede dag was het niet.

Als non-playing bierdrinker zag ik natuurlijk als eerste het potentiële speeltechnische gevaar in de partij Henk Vedder – Roel, wat arbiter van dienst Hiddo Zuiderweg danig onderschat had. Beide spelers hadden hun oorspronkelijke dame nog op het bord én een vrij ver gevorderde vrijpion. Attent als ik was na slechts anderhalve Straffe Hendrik zette ik een witte en zwarte Q naast het bord, ruim voordat een van beide pionnen de overkant haalde, maar ruim ná het moment dat het, met een hoop kwade wil, kon worden opgevat als een signaal om een bepaalde zet wel of niet te spelen. In de huidige context van het mondiale schaak kun je niet voorzichtig genoeg zijn!

Voor de witspeler had die Q naast het bord trouwens weinig betekenis. Roel stond al volledig gewonnen, en dat kwam door dit fantastische zetje:

36… g4+!!

Vooruit, een dubbel uitroepteken, omdat het zo mooi is, en op slag wint.

36… De4+ 37.Kg3 Dxf4+ 38.Kh3 Dxd4 is waar ik zelf naar keek, maar dan komt zwart niet verder dan remise. Na g4 is het meteen klaar, want 37.Dxg4+ f5! 38 Dh5 (of een ander veld) Dc3+ 39.Ld3 Dxd3 is mat. Ook 37.Ke3 loopt mat met Pf5 dus wit moet de loper geven. Wit speelde wel nog even door. Even later ging de d-pion eraf en ontstond dus de situatie dat ondergetekende haastig met twee Q’s kwam aanzetten, ook omdat op bord 2, wat eveneens op een extra speciaal verhoogd podium was opgesteld, de dames nog op het bord stonden.

Ondertussen had Bas de Boer ook al gewonnen. Tegenstander “verraste” in de opening met 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 d5 4.Lg5?!? en hier wist onze kandidaat-CM wel raad mee. Na 27 zetten stond het zo:

27…Pe5 28.Pxe5 Txc2 29.Ld1 Txd1 30.Tfxd1 Lxe5 en dat is een kleine kwal, er volgden nog een paar zetten maar toen de a-pion sneuvelde werd de handdoek in de ring geworpen.

Deze overwinningen kwamen als geroepen. Een signaal voor de rest om er nog even goed voor te gaan zitten.

De partij van Boris staat nog niet in de groepsapp, maar deze heb ik onevenredig goed gevolgd onder het genot van Straffe Hendrik nummer drie. Het stond ongeveer zo, Boris met wit tegen Kees Nagtegaal:

Dame tegen stukken, dus hoog tijd voor een KRAK – mogelijk staan de damevleugelpionnen verkeerd in dit diagram, maar who cares. Er gebeurde:
1. f4 Pc6 2. Pxf7+ Txf7 3.Dxf7 Pxd4 4.Dxb7, en dit werd door de kibitzers beschouwd als “elementair”, hoewel er niet veel later nog een vrij eenvoudige stukwinst over het hoofd werd gezien. Uiteindelijk waren de stukken kansloos, ook toen ze op een gegeven moment goed gecoördineerd midden op het bord stonden. Er waren twee dreigingen: een helemaal links (vrije a-pion) en een helemaal rechts (h7) en dat was niet meer te repareren.

Omdat een matchpunt niet helemaal uitgesloten was, werd er hier en daar ook flink risico genomen. Sommige acties kwamen helaas als een boemerang terug.

Bas Dudink tegen Guido de Romph. Wel Karmapunten voor Bas voor het delen van zijn nul. Ik meende dat wit hier in elk geval Te7+ Kd8 Te5, gevolgd door Td5 moest proberen, eventueel voorafgegaan door g4 Lg6. Volgens de engine zijn er meerdere wegen naar remise, maar de opdracht was winnen en met die opdracht heb ik zelf regelmatig een half punt om zeep geholpen, dus ik weet hoe het is.. Zo ook hier, er volgde 50.b6 Kd8 51.Tb8+? (deze geeft het definitief weg, 51.Ta7 moet je doen volgens de beste-zet-pijl, maar kom er maar op) 51…Kd7 52.b7 Lg6 53.Th8 Txb7 54.Th6 Tb2 (d2, Tb1, Lc2 wint wel zo eenvoudig) 55.Th8 d2 56.Kf1 Ld3+ en opgegeven.

Zo’n verslag is vaak vooral een goed nieuws show, en hier is het niet anders. De meeste niet-winstpartijen zijn zoals gewoonlijk vakkundig onder het tapijt geveegd. Ondanks de nederlaag was de Chinees weer bijzonder gezellig, en de Straffe Hendrik bij café De Beurs op. We gingen over op Kwak en Karmeliet, ook niet verkeerd.

Het volledige verdict, inclusief alle nullen van de onzen, is ongetwijfeld binnenkort te lezen op www.schaaksite.nl (Richard Vedder schrijft erg goede verslagen, of er nou gewonnen wordt of niet!). Nieuwe ronde, nieuwe kansen op 26 november, uit bij Haarlem.

Ferdinand

Plaats reactie